- Vi har bare så vidt begynt, sier helsebyråd Beate Husa under fredagens pressekonferanse der hun informerte om status for vaksineringen i Bergen.
5. januar ble Alvhild Kvalvåg på Søreide sykehjem historisk da hun fikk den første koronavaksinen i Bergen. Snart får beboerne på de første sykehjemmene sin vaksine nummer to. To-tre uker etter at denne dosen er gitt, kan sykehjemmet gå tilbake til en mer normal hverdag når det gjelder besøk.
- Det betyr at vi nærmer oss det tidspunktet der vi kan se de første positive resultatene av vaksineringen. Det gleder meg stort at vi er kommet dit og at vi kan begynne å håpe på bedre tider. Vaksineringen er helt sentral i dette, og jeg håper at byens innbyggere tar vaksinen når det blir deres tur, sier hun.
Nærmer seg storstilt vaksinasjon
Hittil er det kun sykehjemsbeboere og helsepersonell som har fått vaksinen. 1599 beboere og 506 helsepersonell er hittil vaksinert, opplyste byråden.
Neste gruppe som får vaksinen er personer over 85 år, og de første fastlegekontorene vil starte med vaksinering i kommende uke, sa byråden.
I uke fem vil personer mellom 80-84 år få et brev fra kommunen om hvordan de skal forholde seg for å få tatt vaksinen.
- Vi følger de nasjonale prioriteringene og vil informere deg som innbygger direkte når det er din tur å få vaksine, sier Husa.
Her kan du lese kommunens info om koronavaksinen.
Kan bli mange i februar
Hun kunne fortelle at FHI forventer en stor leveranse av AstraZenica -vaksinen i februar. Denne er også kjent som Oxford-vaksinen.
Kommunen forbereder seg derfor på å kunne ta imot svært mange vaksinedoser i februar.
- Dette er tidligere enn ventet. Noen vil kalle det massevaksinering, men vi vil fortsatt ikke være der at det er fritt frem for alle å få vaksine. Det vil fortsatt være en prioriteringsliste, sier hun.
Kommunen lager nå en plan for å fra midten av februar kunne vaskinere en fjerdedel av byens innbyggere på bare to uker. Går det etter planen kan kommunen dermed vaksinere 26.000 folk i risikogruppen og 34.000 personer mellom 60 og 69 år i løpet av de to ukene.
På Nesttun legevakt
Risikogruppene vil få tilbud om vaksinering hos fastlegen, mens den resterende befolkningen mellom 60 og 69 år vil få vaksine på kommunale vaksinesteder.
De planlegger for ett vaksinested i hver bydel.
• I sentrum er Sentralbadet valgt.
• I Åsane er det aktuelt å ta i bruk Åsanehallen.
• Nesttun legevakt ser ut til å bli det valgte vaksinestedet i Fana.
- Øvrige vaksinesteder går vi ut med etterhvert som beslutningene er tatt, men vi er kommet langt i planleggingen. Vi ser særlig på kommunale lokaler, fordi det gjør det langt lettere med infrastruktur og IKT. Vi samarbeider med etat for idrett for å se om det er idrettsanlegg som kan brukes, men prøver så langt som mulig å unngå at aktivitet for barn og unge blir rammet, sier Husa.
Husa sier at vaksinasjonen er den aller viktigste jobben som blir gjort i bysamfunnet det kommende året.
- Jeg tar ikke munnen for full når jeg sier det. Det er gledelig å se at så mange ønsker å bidra i dette arbeidet, sier hun.
Kommunen kartlegger hvilket helsepersonell som kan bidra i vaksineringen. I tillegg søker de etter helsepersonell som kan bidra, og har allerede fått mange søknader.