fanaposten.no

Kajakkpadlerens vakre bilder går verden rundt

BERGEN: Med nydelige, GPS-merkede bilder fra norske fjorder hjelper Tomasz Furmanek padleglade turister.

Nyheter · Publisert 08:56, 7 jan 2015

40-åringen har 31.400 følgere på Instagram. Bildene hans har figurert i papirutgaven av The Times, og på en rekke norske og utenlandske blogger og nettaviser.

Ett av blinkskuddene hans pryder til og med coveret på desemberutgaven av det største padlemagasinet i USA, Canoe & Kayak Magazine.

– Det er ganske gøy og litt uvanlig at et bilde tatt med GoProkamera blir coverbilde. Bildet er tatt mens det var midnattsol over Reinefjorden i Lofoten, så lyset var veldig fint, forteller Tomasz.

Reklamerer for nettbutikk i USA

Bildene hvor man ser baugen av kajakken og nydelig norsk natur har tatt verden med storm.

Medier og bloggere fra Norge, USA, England, Kina, Russland og Polen er bare noen av dem som har vist interesse for Tomasz' bilder.

Selv opplever han responsen fra mediene og det store antallet følgere på Instagram som uvirkelig.

Les også: Sebastian skal lokke turister til Bergen med timelapse– Det er ganske absurd at det har blitt så mange, men det er mange padlere rundt omkring i verden. Det er gøy, men også litt rart at responsen blir så enorm på grunn av noen bilder, sier Bøneskaren som er født i Polen.

Ett av bildene hans skal også figurere i en kampanje for en av de store nettbutikkkjedene i USA i flere år fremover.

– Behovet for kajakkbilder er ikke kjempestort, så det blir ikke så mye penger av det. Men det kan kanskje bli en tilleggsinntekt på sikt, sier mannen som jobber som programmerer på Havforskningsinstituttet.

Der forsker han på laks og lakselus.

– Jeg har alltid vært interessert i havet, men ellers er det ikke så mange likheter mellom jobb og hobby, sier Furmanek.

For det er hobbyen og ikke jobben som har gjort 40-åringen kjent blant tusenvis av mennesker.

Markedsfører Norge

Vestlandsguiden Fjord Norway og reiselivsportalen Visit Norway har brukt Bønes-karens bilder for å markedsføre Norge.

Nylig begynte kajakkpadleren å legge ut GPS-koordinater fra stedene han besøker. Med bildene følger også informasjon om steder og fjorder, noe som nærmest gjør 40-åringen til en padlende reiseguide. Det er det mange som setter pris på.

Les også: Nye fotoregler ga PR-boom for SAS– Jeg startet med dette fordi mange spør meg hvor bildet er tatt. Mange reiser til Norge for å padle, og lurer på hvilke steder som er verdt å besøke, sier Furmanek.

De vakre bildene tar han enten med et GoPro Hero 3-kamera som han har festet på hjelmen eller et Sony RX-100 kompaktkamera.

– Jeg bruker timelapsefunksjon på GoProkameraet og tar bilder hvert sekund når jeg kommer til flotte steder. Jeg setter på kameraet, stiller kajakken inn i riktig posisjon og tar 30 bilder.

Da vet jeg at ti av dem blir noenlunde bra, forklarer Tomasz.

Startet med dykking

For to og et halvt år siden opprettet han Instagramprofilen TFB-ergen.

– I starten la jeg ut forskjellige bilder fra kajakkturer, skiturer og fjellturer. Jeg fikk veldig god respons på kajakkbildene, og la derfor ut flere slike.

I fjor sommer tok det fullstendig av. Bildene ble publisert i diverse diskusjonsforum, og plukket opp av bloggere og medier verden over.

Grunnlaget for bildesuksessen la Tomasz riktignok for ti år siden. Da kjøpte han en kajakk for å komme seg ut til de beste dykkestedene på Sotra og i Øygarden.

Les også: Derfor får vi gratis internettHan padlet ut til de flotteste stedene, plasserte kajakken på land og dykket. Det tok imidlertid ikke lang tid før det ble mer og mer padling, og stadig mindre dykking.

– Padling er ganske avslappende, men det er litt styr å ha med seg alt dykkerutstyret. Man behøver langt mindre tid for å padle enn å dykke. Da er det bare til å slenge kajakken ut på vannet, sier Furmanek.

Padler ofte rundt Hjellestad

Slenge kajakken ut på vannet gjør han ofte etter jobb, og kveldsturene går som regel på Nordåsvannet eller til Hjellestad.

– Jeg liker best å ta rundturen rundt Milde og Hjellestad. Den tar to timer og er den mest aktuelle ettermiddagsturen, forteller havforskeren.

Les også: Viser frem livet under vann– Hva tror du er årsaken til at bildene dine fenger mennesker over hele kloden?

– Det skyldes nok at områdene er fine. Det er enklere å ha en populær Instagramkonto når man tar bilder av fine fjorder og kysten på Vestlandet enn av bygninger i byen. Det er mer spesielt og eksotisk enn hva mange i utlandet er vant med, sier hobbyfotografen.

Jeg liker best å ta rundturen rundt Milde og Hjellestad. Den tar to timer og er den mest aktuelle ettermiddagsturen.

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten