fanaposten.no

– Jeg har en tendens til å få «funny-face» hvis jeg blir stukket. Da tar det et par dager før folk kjenner meg igjen

De første edle dråper med honning høstes nå inn fra taket til Fana Sparebank. Bortsett fra at birøkteren ikke lukket alle glidelåsene på drakten sin, er honning på bank blitt en suksess.

Nyheter · Publisert 21:00, 26 jul 2020

– Det har vært en bratt læringskurve.

Det sier finansdirektør Kim Lingjærde i Fana Sparebank om biene som flyttet inn på taket deres tidligere denne våren.

– Til vanlig gjør biene sitt, og vi kan sitte her i ro og mak og nyte lunsjen på takterrassen vår. Nå tror jeg det kan bli annerledes, sier han og skuer forsiktig mot bikubene.

Birøkter Bjarte Tennfjord står allerede parat i beskyttelsesdrakten sin. Eller nesten parat som det skal vise seg. Uansett snakker han lidenskapelig om bien sitt vesen og virke.

– Det er stor forskjell på gemyttet til bier. De kan være ivrige og arbeidsomme, men også bli trassig og hissige, informerer Tennfjord.

SE VIDEO: Bisverm har slått seg ned i gågaten på Nesttun

Husfreden skal forstyrres

De rundt 75.000 biene aner fred og ingen fare om det som er i vente. Finansdirektøren derimot, observerer fra en behørig avstand. En mulighet som Fanapostens uheldig utvalgte reporter misunner. Mellom bikubene putler birøkteren på med stoisk ro.

– Dette går helt fint, prøver han å formidle til sarte sjeler på taket.

Dog, det kommer frem at Tennfjord selv strengt tatt er noe allergisk mot bistikk. Men under hans egen definisjon, er den slags fullstendig uproblematisk for dagens arbeidsoppgave.

Det eneste som ser ut til å distrahere birøkteren et ørelite sekund, er en tilfeldig rase-innblanding som kommer flygende inn på fremmed territorium.

– Det er en humle, konstaterer Tennfjord nøkternt.

LES OGSÅ: Nå blir det fruktbart i Nesttun-området

Honning-debut

Det er relativt rolig og harmonisk i luftrommet over Fana Sparebank før Tennfjord setter i gang. Han gjør seg klar til å hente ut den ferskeste og desidert mest kortreiste honningen Nesttun har sett på lenge. Riktignok har han gjort en liten prøve-innhøsting tidligere, men nå forventes det minst 50 kilo honning bare fra de to største kubene. Og birøkteren vet godt hva det betyr.

– Biene er i sin fulle rett når de instinktivt forsvarer sine kuber, sier Tennfjord idet han løfter av topplokket på bikuben.

– Når vi åpner opp, trigger vi en annen type adferd, forklarer han.

Som sagt, så gjort. I det toppdekselet heves, stiger også aggresjonsnivået på de flygende fastboende, og luften fylles med et pulserende teppe av kamplystne bier.

Bank med bier

Den moderne banken utvider stadig sine produkter og tjenester. Og finansdirektøren er således meget tilfreds med deres siste nyvinning innen bankvesenet.

– For meg var det et stort øyeblikk da vi åpnet bikubene. På rundt ti til femten minutter hadde biene fått det med seg, og om kom flygende hit, sier Lingjærde godt fornøyd.

Han forteller om idéen bak en bank som også skal drive med bier.

– Vi har satset mye på bærekraft de siste årene, med blant annet Miljøfyrtårn, FNs bærekraftmål og det å redusere vårt karbonfotavtrykk, sier Lingjærde.

Og biene på Nesttun blir et av bankens konkrete eksempler på bærekraft.

– Honningen har en stor symboleffekt. Den er produsert rett her på taket, og da kan vi vise til et håndfast eksempel på lokal bærekraft. Vi vet også at frukthager i tre kilometers radius har fått forbedret pollinering, sier finansdirektøren.

Nybegynner-tabbe

Midt i bisvermen jobber birøkter Tennfjord med en taktfast og bedagelig selvsikkerhet. Helt til et subtilt hint av endring i tempo og toneleie oppstår. Så småløper han bort til finansdirektøren for assistanse.

– Jeg glemte å dra igjen glidelåsen, sier han.

Brukerfeilen på birøkterdrakten førte til en bie-visitt på innsiden av hatten. Tennfjord legger sin manglende oppmerksomhet til detaljer på sin egen ivrighet. Og ikke som en nybegynner-tabbe utført av en profesjonell.

– Men hun var forståelsesfull, påstår Tennfjord om bien.

– Snill bie, bekrefter finansdirektøren.

Og på dette tidspunktet kommer det frem ytterligere informasjon om Tennfjords konsekvenser av bistikk.

– Jeg har en tendens til å få «funny-face» hvis jeg blir stukket. Da tar det et par dager før folk kjenner meg igjen, forteller birøkteren åpenhjertig.

Nok en gang sier han at det ikke er en allergi.

– Ikke nødvendigvis, det er en følsomhet som gjør at jeg hovner kraftig opp, sier Tennfjord og rusler tilbake til jobben sin.

Ingen mennesker ble stukket av bier under dette arbeidet.

LES OGSÅ: Lærer om blomster og bier på hotellet

Jeg har en tendens til å få «funny-face» hvis jeg blir stukket

Leder: Stenging av Sætervegen

Mandag ble Sætervegen stengt for all gjennomkjøring like ved krysset i Fanavegen. Frem til november skal entreprenører på oppdrag fra utbygger Bonava...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten