fanaposten.no

- Nesttun blir fattigere uten løen

Byantikvar Johanne Gillow mener Nesttun nå har mistet en av bygningene som gir stedet sin identitet.

Nyheter · Publisert 09:01, 29 nov 2018

17 personer ble evakuert fra nabolaget, da den gamle Jansen-løen på Nesttun brant ned torsdag morgen. Brannen ble meldt klokken 04.07 av en taxipassasjer på vei til Flesland som så det brant i den gamle løen på Nesttun.

– Mannen hadde ikke tid til å stoppe, men ringte og meldte fra at det brant i den gamle sykkelbutikken på Nesttun, sier politiets innsatsleder på stedet, Frank Åstveit til bt.no.

Jansen-løen lå i krysset Sundts veg og Nesttunvegen, og bygget var verneverdig.

Det har ikke vært drevet næringsvirksomhet i bygget siden Atro Sykkel/Sykkelmesteren på Nesttun gav seg for åtte-ti år siden. Atro ble startet av Atle Skjerlie som gav seg i mars 2008, og overlot driften til Joakim Wallmark.

Se Bergen brannvesens egne bilder:

Løen er en av de opprinnelige gårdsbygningene fra Nesttun gård. Byantikvar Johanne Gillow understreker at det er et bygg av stor kulturhistorisk verdi som har gått tapt.
– Denne løen representerte noe av det lille som er igjen av den opprinnelige Nesttun. Løen har veldig stor verneverdi, og har bidratt til å fortelle historien om stedet slik det var før tettbebyggelsen kom, sier Gillow.
At løen har brent ned til grunnen er et tap, ikke bare for Nesttun, men for hele Bergen og samfunnet, mener hun.
 

Dette bildet er tatt på Nesttun i tidsrommet 1910 og 1920, og viser løen i forgrunnen. Bildet er hentet fra Marcus-samlingene til Universitetet i Bergen.

– Dette er et eksempel på et bygg som har en stor betydning som identitetsskaper. De gir oss kunnskap om tidligere tider og gir oss en annen opplevelse av stedet. Det hadde ikke vært det samme om det bare var nybygg på Nesttun. Derfor mener jeg både Nesttun og samfunnet for øvrig blir fattigere etter dette, sier hun.

Siden sykkelverkstedet gav seg, har bygget stått mer eller mindre tomt og ubrukt. Den gamle løen har stått til nedfalls de senere årene, og Fanaposten har flere ganger fått henvendelser fra publikum som har fryktet for sikkerheten på grunn av byggets dårlige tilstand.

Nå er et av de gamle landemerkene på Nesttun borte. Gillow uttaler generelt at det er et stort problem at verneverdige bygg blir stående til forfalls.

– Det er selvfølgelig et samfunnsproblem at verneverdige bygg forfaller. For en bygningseier så kan det være utfordrende å ta vare på kulturminner. Vi opplever at eiere generelt ønsker å ta vare på bygg, men at de i mange tilfeller synes det er vanskelig. Vi er opptatt av å få frem at det finnes gode støtteordninger for de som har slike bygg. For samfunnet er det viktig at de blir tatt vare på, sier Gillow.
 

Evakuert

Da brannvesenet kom til stedet var den gamle løen overtent, og like før klokken 06.00 meldte brannvesenet at brannen var slukket.

Det var mye vind i natt, og brannvesenet jobbet hardt for å hindre at brannen skulle spre seg til annen trehusbebyggelse i nabolaget. Et lite trebygg som lå mellom løen og hovedhuset, ble også totalskadd i brannen.

I morgentimene fikk åtte av de evakuerte gå tilbake til hjemmene sine, mens ni andre måtte vente på grunn av røyken fra brannen.

Trafikken i Nesttunvegen ble stengt mens brannen pågikk, men trafikken fikk slippe gjennom før klokken 08.

Karianne Wallestad, 48 år

Du vår gode kollega har bursdag på torsdag! Vi gleder oss over ditt kjekke vesen hver eneste dag på jobb, og gratulerer deg så mye på forskudd. Du er...

Henrik Askvik Sæthre, 14 år

Vi vil gratulere Henrik Askvik Sæthre med 14-årsdagen 20. juni. Glad i deg. Håper du får en fin dag. Bursdagshilsen fra Kine, Jenny, Magnus, tante...

Nathalie Nordvik Kytiri 11 år

Hjertelig til lykke med 11-årsdagen Nathalie. Kjempeglad i deg! Klem fra pappa, mamma, Sebastian og Veronica.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten