fanaposten.no

Økt bruk av hjemmekontor på grunn av koronasmitten kan gi utfordringer med IT-sikkerheten til mange bedrifter. Foto: Heiko Junge/NTB scanpix

IT-ekspert advarer: Kriminelle kan angripe bedrifter gjennom hjemmekontoret

Bedrifter kan være ekstra sårbare for angrep og svindelforsøk nå som mange har hjemmekontor. – Dette vet også de kriminelle å benytte seg av, sier IT-ekspert.

Nyheter · Publisert 15:00, 18 mar 2020

– I det øyeblikket du tar med jobb-PC-en ut av kontoret og jobber mot virksomhetens løsninger, oppstår det en rekke sikkerhetsutfordringer. Vi vet at mange virksomheter ikke har de nødvendige reglene eller har gitt sine ansatte god nok opplæring for slik bruk. Dette vet også de kriminelle å benytte seg av, sier Vidar Sandland, seniorrådgiver og cybersikkerhetsekspert i NorSIS, som er en del av regjeringens satsing på informasjonssikkerhet.

I forbindelse med utbruddet har mange nå hjemmekontor. Bruk av privat datautstyr og mobiltelefoner for å logge seg på jobbens IT-system medfører ifølge Sandland en betydelig risiko. Det samme gjelder bruk av arbeidsgivers PC-utstyr der barn eller andre har lastet ned programmer eller bruker det til å surfe på nett.

LES OGSÅ: Tips og triks fra forfatter på Grimstad: Slik får du god arbeidsflyt på hjemmekontoret

Svindel-eposter

BBC skrev i forrige uke om flere svindel-eposter som nå sendes rundt. Disse omfatter blant annet en epost som ble sendt ut fra en som utga seg for å være en lege som mener å ha informasjon om en vaksine, og en annen der svindlerne utgir seg for å representere Verdens helseorganisasjon (WHO).

– Disse ondsinnede epostene vil fortsette å komme. De vil høyst sannsynlig bare bli flere etter hvert som viruset fortsetter å spre seg, sier Sandland.

LES OGSÅ: Fire effektive tiltak mot dataangrep fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet

Han presiserer at man aktivt må tillate og «installere» før angrepet er et faktum, og at det ikke er farlig å åpne eposten eller klikke på en lenke.

Sikkerhetseksperten mener det er grunn til å advare mot de ødeleggende konsekvensene det kan få dersom bedriftsledere og ansatte ikke tenker informasjonssikkerhet i disse dager hvor mange jobber hjemmefra.

– Mange ansatte og virksomheter må lære sikkerhetskulturen som gjør bruken av hjemmekontor sikrere enn det er for mange i dag, sier Sandland.

Les også hvordan familien Lofnes på Søreide legger opp dagene sine: – Vi må bruke litt tid på å finne ut hvordan denne nye hverdagen skal fungere

Forsøker å lure forsvarsansatte

Også Cyberforsvaret melder om svindelforsøk mot forsvarsansatte i disse dager.

​ – Vi har allerede tilfeller hvor forsvarsansatte er blitt lurt til å åpne vedlegg eller besøke nettsider relatert til covid-19 som forsøker å levere skadevare, sa kommunikasjonssjef Knut Helge Grandhagen i Cyberforsvaret til Forsvarets forum i forrige uke.

Han mener at både forsvarsansatte og andre må være ekstra årvåkne i disse dager.

– Vi må erkjenne at det finnes opportunister som utnytter at verden er i krise. Etterretningsaktører og kriminelle benytter situasjonen til å forsøke å få et fotfeste, sier Grandhagen.

Les mer fra Nasjonal Sikkerhetsmyndighet: hjemmekontor – store muligheter, men også risikoer

Vi vet at mange virksomheter ikke har gitt sine ansatte god nok opplæring

Nesttun-eid selskap hjelper newyorkere under pandemien

Donald Trump har sendt det militære hospitalskipet USNS Comfort til New York for å hjelpe med koranepidemien. Plasthallene ombord er levert av...

Jan har permittert moren og sønnen: Driver torget mutters alene

Familiebedriften på torget er "still going strong". Torghandler Jan Monsen merker at mange vil sende blomster om dagen.

Byrådet legger frem tiltakspakke for næringslivet

Byrådet legger frem en egen tiltakspakke som skal hjelpe næringslivet i Bergen i koronakrisen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten