fanaposten.no

Fra venstre: Anders Bjelkarøy, Rita Andersen, Kjetil Skjeldestad og Loul Bekele hos Extra Apeltun. Foto: Coop

Inviterer til tidenes miljødugnad

Neste uke arrangeres ryddeaksjonen Coop rydder Norge. Extra Apeltun inviterer alle til å bli med på ryddelaget.

Nyheter · Publisert 14:10, 27 apr 2019

Aksjonen Coop rydder Norge skal mobilisere for å ta tak i det som er blitt ett av verdens største miljøproblem, plastforsøpling.

– Det er på tide at vi gjør ord til handling. Våre kunder, som også er våre medeiere, er svært opptatt av miljø og bærekraft. Vi ønsker å bidra ved å gjøre det enkelt å arrangere og delta i ryddeaksjoner, sier Anders Bjelkarøy, butikksjef i Extra Apeltun.

Levér gratis ved butikken

Coop rydder Norge skal engasjere kunder, medeiere, ansatte og andre i lokalmiljøet til å delta i små og store ryddeaksjoner rundt om i landet. I fjor førte dette til at tusenvis av frivillige plukket søppel langs strender og bekkefar, langs skoleveier og i parker i løpet av første uken i mai.

Aksjonen arrangeres i samarbeid med organisasjonen Hold Norge Rent og Norsk Gjenvinning, og innebærer at man i perioden fra 27. april til og med 4. mai vil kunne hente ryddeutstyr i form av hansker og sekker hos 250 lokale Coop-butikker over hele Norge.

I tillegg vil det plasseres ut avfallskontainere ved alle butikkene som deltar i aksjonen, slik at det skal være enkelt, og helt gratis, å levere inn det man har plukket. I Bergen sør er det Extra Apeltun og Obs Lagunen som deltar.

Gjør inntrykk

Coops holdning er at alt avfall på avveie med tiden blir til marint avfall. Derfor stilles det ingen krav til hvor de frivillige plukker søppel, eller hva slags søppel de plukker.

– Plast på avveie er blitt en av de største miljøutfordringene i vår tid. Det er få som ikke har fått med seg bildene av fisker og fugler med mager fulle av plast. Dette er tragisk og bildene gjør inntrykk, sier Coops miljøsjef, Knut Lutnæs.

Coop rydder Norge er ett av tiltakene Coop har satt i gang for å ta tak i de klimautfordringene vi står foran i dag. I tillegg jobber selskapet målrettet med å optimalisere bruken av emballasje og redusere plastbruken.

Alle kan gjøre litt

– Vår innstilling er at alle kan gjøre litt. Vi håper at Coop rydder Norge skal gjøre det enklere å ta med familie og venner ut i frisk luft for å plukke søppel i sitt nærmiljø. Bare én tur kan gjøre en stor forskjell, sier Lutnæs.

Butikksjef Bjelkarøy gleder seg til å møte frivillige som vil være med i aksjonen.

– Plastforsøpling er noe som engasjerer kunder i alle aldersgrupper. Derfor oppfordrer vi til at man tar med seg familie og venner, og gjør søppelryddingen til en sosial dugnad for miljøet. Med 1,7 millioner medeiere, har vi virkelig mulighet til å rydde Norge, sier han.

Vil du være med, kan du altså hente sekker og hansker, samt levere boss du har plukket ved din lokale butikk.

Slik kan du delta i Coop rydder Norge

Hent ryddeutstyr i din nærmeste Coop-butikk.

Fyll sekken med eierløst avfall.

Returner til butikken hvor du hentet ryddeutstyret, og kast avfallet i kontainer der.

Del bilder av ryddeaksjonen på sosiale medier, og utfordre andre til å også bli med ved å merke bildene #coopryddernorge

Om plast som miljøproblem

I 2020 er det anslått at den totale mengden søppel i havet overstiger 230 millioner tonn. 90 prosent av dette antas å være plast.

Bare her i norske farvann er mengden søppel som dumpes i sjøen beregnet til hele 36 000 tonn årlig.

Av dette synker omtrent 70 prosent til bunns, 15 prosent flyter og akkumuleres opp i havet og kun 15 prosent skylles opp på land

Forsiktige anslag viser at omtrent 100 000 marine pattedyr dør årlig som en konsekvens av at de hekter seg fast i tauverk, liner og garn. Dyr som sitter fast drukner som regel eller de sulter ihjel

Han vil lede det nye bydelsstyret i Fana

Politikerne prøver å bli enige om hvem som skal styre byen. Klarer de å bli enige om hvem som skal styre bydelene?

«Vi er klare til å snakke med YIT så snart de er i gang med arbeidet igjen»

Det er full skjæring på Hjellestadvegen. YIT har lagt ned arbeidet. Vegvesenet vil ikke forhandle.

Veltet på moped uten hjelm

17-åringen kom fra det med lettere skader.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten