fanaposten.no

Stig Gjerde er leder av Regionalt intensivnettverk i Helse Vest og seksjonsoverlege ved intensivmedisinsk seksjon på Haukeland universitetssjukehus. Foto: Katrine Sunde, Helse Bergen

Ingen fullvaksinerte uten underliggende tilstander havner på respirator

I november og desember har det ikke vært noen friske, fullvaksinerte personer som har trengt respiratorbehandling for korona ved sykehusene i Helse Vest.

Nyheter · Publisert 15:30, 10 jan 2022

Under åtte prosent av voksne i Norge er ikke vaksinert mot covid-19. Samtidig viser nye tall at de er overrepresentert blant de sykeste på intensivavdelingene ved sykehusene i Helse Vest.

I november og desember var 27 av 38 personer som måtte ha respiratorbehandling ved sykehusene, uvaksienrte. Elleve var vaksinerte. Av disse var åtte immunsupprimerte mens de tre siste hadde risikofaktorer for å utvikle alvorlig covid-sykdom, skriver Helse Vest i en pressemelding.

Med immunsupprimerte menes pasienter som får immundempende behandling på grunn av annen sykdom, og som ikke har repsondert tilstrekkelig på vaksinen.

– Dette viser at vaksinen gir svært godt vern mot å bli alvorlig syk og havne på respirator ved en intensivavdeling. De eneste som ikke oppnår det gode vaksinevernet, er stort sett de immunsupprimerte pasientene, sier Stig Gjerde, leder i regionalt intensivnettverk i Helse Vest og seksjonsoverlege ved intensivmedisinsk seksjon ved Haukeland universitetssykehus.

Han ser at den samme tendensen fortsetter i januar.

– Vi ser av talllene at det ikke har vært noen friske og vaksinerte personer som har trengt respiratorbehandling for covid-19 ved sykehusene i vest i disse månedene.

Han oppfordrer folk sterkt til å ta vaksinen.

– Tallene viser at vaksinen er avgjørende. Vi opplever at folk trolig tar avgjørelsen om ikke å vaksinere seg på feil faktagrunnlag. Når uvaksinerte får vite realitetene og fakta, så ville de kanskje vært vaksinerte likevel. Derfor oppfordrer vi alle som har mulighet til å vaksinere seg, om å gjøre det, avslutter Gjerde.

To Fana-skoler innfører gult nivå etter smitteutbrudd

Rå skole må tilbake på gult nivå etter smitteutbrudd i flere klasser. Også Ulsmåg skole har innført gult nivå.

BIR må sende matavfall til Danmark. Byrådet vil ha «sirkulær-hub» i Rådalen

Matavfallet BIR samler inn, sendes i første omgang til Danmark. På sikt vil BIR ha biogassanlegg på Voss, men byråd Thor Haakon Bakke (MDG) har andre...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten