fanaposten.no

Ingebjørg Blindheim er lykkelig over å ha fått vitnemål. – Det har vært en kamp, sier hun.

Ingebjørg fikk ikke seks i alle fag

– Du er god nok, uansett hvordan du presterer, sier avgangselev på Nordahl Grieg, Ingebjørg Blindheim.

Nyheter · Publisert 12:30, 21 jun 2019

Ingebjørg Blindheim var på vei hjem fra avslutningsfest på Nordahl Grieg. Hun hadde endelig fått vitnemålet i hånden etter seks tunge skoleår, som er tre mer enn de fleste medelevene hadde brukt.

På vei hjem tok hun opp mobilen og leste en VG-artikkel om en jente som hadde fått seks i alle fag.

– Jeg følte meg dårlig. Jeg har jobbet så hardt som overhodet mulig, ofte for hardt. Er ikke det bra nok å fullføre? spør Blindheim, som for to år siden startet vloggen Psyktærlig for å sette fokus på psykisk helse og prestasjonspress blant ungdom.

Hun ble sittende oppe om natten og skrive innlegget, som du kan lese her:

 

Denne uken har avgangselever over hele landet endelig fått sine vitnemål, og i dag starter sommerferien for alle barn og ungdom. For Ingebjørg Blindheim har det vært en kamp å komme seg gjennom skoletilværelsen. Etter en stressende eksamensperiode, er neste bekymring: Kommer jeg inn på det studiet jeg ønsker?

– Jeg droppet ut det første året på videregående. Jeg slet med forskjellige ting. Jeg hadde gode karakterer på ungdomsskolen, men det psykiske presset på videregående var en av grunnene til at jeg fikk problemer med helsen. Det var nok et flink-pike-syndrom. Jeg følte at alt måtte være perfekt, og så skar det seg, sier hun.

Hun droppet ut både første og andre året på videregående. De siste par årene har hun klart seg bedre, og forteller at hun har klart å få helt greie karakterer i de fleste fag i år. Men i avgangsfagene fra første skoleår er ikke karakterene like gode. Det gjør at hun ikke tror hun har høyt nok snitt til å komme inn på sykepleier-utdanningen, som er det hun satser på.

Karakterpresset er den viktigste grunnen til at både hun og flere hun kjenner blir sykelig stresset.

– Jeg synes det er så dumt at man skal vurdere et menneske i form av et tall. Man kan ha en dårlig dag på eksamen. Det kan skje ting i livet som gjør at en ikke klarer å prestere, noe som har skjedd i mitt tilfelle. Det er et sinnsykt høyt snitt for å komme inn på en slik utdanning, og det setter et veldig stort press på ungdommer. På eksamen var jeg så nervøs at lærerne måtte be meg om å ta pauser. Jeg kom meg heldigvis igjennom, sier Ingebjørg.

Blir en skam

Hun mener normen om å være vellykket og prestere godt kanskje står ekstra sterkt i Fana, der det bor mange ressurssterke folk.

– Det er litt sånn at du er ikke noe hvis du ikke presterer på mange områder, både på skolen og sosialt. Man snakker for eksempel ikke om de som er ufør. Det er på en måte ikke et tema, og det blir en skam ved det, sier hun.

Gjennom vloggen psyktærlig håper hun å være en motvekt til prestasjonspresset i skolen og sette fokus på psykisk helse, karakterjag og "generasjon prestasjon". Hun holdt sine første foredrag om psykisk helse allerede i 2014, og siden har det blitt mange flere av dem. Å skrive og snakke om dette temaet er noe hun kommer til å drive med til høsten, uavhengig av om hun kommer inn på studiet.

– Målet med vloggen er å nå ut til de som sliter, samt pårørende, og prøve å ha et positivt fokus. Jeg mener hele samfunnet bør bli flinkere til å anerkjenne og rose andre, uavhengig av prestasjonene, men for den de er som person. Et hovedbudskap er at du aldri kan vite hva personene går gjennom, eller har gått gjennom før. Vær heller nysgjerrig, tør å blande deg inn og spør hvordan det går, sier hun engasjert.

Innlegget hennes om karakterpress i skolen har fått massevis av delinger, likes og kommentarer. Ingebjørg er overveldet over responsen.

– Det viktigste budskapet med innlegget var å si at alle er god nok, uansett hva de klarer å prestere. Til dere voksne som sier vi bare må tåle presset, tåle at noen er bedre enn oss, at det ikke finnes press og at det umulig kan være verre å være ung før enn nå - istedenfor å fortelle oss at våre følelser er feil, vær ydmyk, lytt til oss, vi har mye klokt å si om noen bare vil høre på oss. Og aldri slutt fortelle oss at dere er glad i oss, og stolt av oss. Selv når vi ikke får 6-ere, sier hun engasjert.

Når det gjelder VG-artikkelen som utløste Facebook-innlegget, så ristet hun fort av seg følelsen hun fikk av å lese den.

– Jeg vet jeg er bra nok, og jeg har gjort mitt beste. For det har familien min og de rundt fortalt meg mye de siste årene. De har sagt det så mange ganger at jeg tror på det. Og det ønsker jeg alle andre skal få oppleve og, sier hun.

Vloggen @psyktaerlig kan også følges på Snapchat.

To koronasmittede ved Midtun skole

To personer tilknyttet 5. og 7. trinn på Midtun skole har fått påvist covid-19. Smittevernkontoret driver nå smittesporing av nærkontakter.

Fana kollapset i Tønsberg

– Vanskelig å forstå, sier Celine Solstad.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten