fanaposten.no

Med rekordrask responstid fikk brannvesenet reddet ut katten fra kummen. Som seg hør og bør, leverer Daniel Stangnes omsorg til den berørte i etterkant Foto: Bergen brannvesen

Ikke alt handlet om korona i 2020 - heldigvis

Året 2020 har heldigvis bydd på de vanlige små og store hverdagshistoriene som får deg til å trekke på smilebåndet.

Nyheter · Publisert 06:00, 31 des 2020

I mars innførte Fanaposten en vignett i papiravisen som vi kalte "koronafri sone". Omtrent alle sakene i avisen handlet på en eller annen måte om korona, og tanken var å gi leserne et lite pusterom fra virus-stoffet.

Her kan du lese Fanapostens oppsummering av nyhetsåret, som ble sterkt preget av korona og to tragiske ulykker.

Men ser vi tilbake på 2020 har det også vært rikelig med pusterom i form av små og morsomme historier. Heldigvis!

Her kommer et lite gjensyn med artige, lokale nyhetsaker fra Fanapostens 2020-arkiv - kjemisk fri for pandemi!

Chihuahua-redningsaksjon

I februar var Cecilie Fjeldtvedt Schleers tre chihuahuaer ute på vift i trafikken i Skjoldskiftet. Alexander Linga kom kjørende i lastebil. Da han så hundene i veien var det bare å slå på blinklysene og sperre veien.

Samboeren Silje satt i passasjersetet og kom seg ut og fikk reddet hundene, en etter en.

Hundene ble gjenforent med eieren, som var evig takknemlig og spanderte restaurantbesøk på det snartenkte lastebil-paret.

Støyskjerm skapte debatt

I mars var det ikke bare korona vi snakket om. Støyskjermen på Rå var også et hett tema. Kunstner Torild Inger Børretzen visste ikke om hun skulle le eller gråte av byggverket som reiste seg langs Flyplassvegen, og arkitekten måtte erkjenne at gulfargen ikke var helt den han hadde ønsket seg.

Debatten raste i våre spalter og på Facebook, der flertallet syntes at skjermen var i overkant grell. Men det fantes også ivrige forkjempere.

Torild Inger Børretzen er en av de nærmeste naboene til denne støyskjermen som er bygget i forbindelse med Nedre Siljustølen-prosjektet. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Unngikk kattepine

En snartenkt skoleklasse fant og markerte en forkommen katt i en kum på Paradis i juni. Det tok brannvesenet under 60 sekunder å finne den.

– Det var en rolig dag, og så fikk vi dette oppdraget. Da var det bare å kjøre stille og rolig opp bakken, forteller brannmester Johnny Tverlid.

Daniel Stangsnes var den som utførte heltedåden.

– Vi hører noe mjauing. Og gjennom risten kan vi skimte en katt som sitter nede i selve kummen. Da var det bare å finne frem et kumspett, sa brannkonstabelen.

Med rekordrask responstid fikk brannvesenet reddet ut katten fra kummen. Som seg hør og bør, leverer Daniel Stangnes omsorg til den berørte i etterkant Foto: Bergen brannvesen

Geiter på vidvandre

Sommerens drama på Grimseid handlet om de fire geitene til familien Hagesæter/Vågsbø. Geitene stakk til skogs med det samme de skulle gå inn i sitt nye hjem på gården ved Vågsbøvegen 31. mai.

Etter en leteaksjon med frivillig hjelp, ble geitene lokalisert tuslende rundt i skogen et godt stykke fra gården. Men de sta og sky geitene nektet å etterkomme formaninger om å bli med hjem.

Det endte med at far i huset, Yngve Aadland Vågsbø, tilbrakte hver kveld i åtte uker ute i skogen for å lokke på geitene sine.

Det ble langdryge kvelder, og geite-eieren forteller at sjokolade og trykking på mobilen hjalp med å få tiden til å gå, mens geitene gradvis ble fortrolig med ham.

Med lokking og luring klarte han litt om litt å få de nærmere gården, og i august klarte han endelig å lukke porten bak dem til stor jubel i den lille familien

Tom potetåker

Tyveri er ingen gladsak, men Grethe Dyngeland kunne ikke annet enn å le da hun oppdaget at uvedkommende hadde tømt potetåkeren hennes. Historien ble hyggeligere av at tyvene hadde ryddet pent opp etter seg og tatt med seg hageavfallet.

Lite visste Grethe Dyngeland at alt arbeidet skulle bli forgjeves. Etter jobben var gjort, og tiden omsider var inne, hadde noen stukket av med alle potetene. Men for all del, tyvene hadde også planert ut jorden igjen, ryddet opp og tok med seg hageavfallet. Foto: Privat

En opplevelse av en låve

Låven til Johannes og Anne Marie Møllerup på Milde er en opplevelse å besøke, og i september hadde Fanaposten en reportasje fra det som er livsprosjektet til den mildt sagt nevenyttige Johannes.

– Rette linjer, det likar eg ikkje. Ikkje beine heller. Men det må vere balanse, oppsummerte Johannes da vi traff ham i låven.

Innsamling tok helt av

Tannlege Beate Kleivdals private innsamling til TV-aksjonen tok helt av. Beate arrangerte lotteri, yoga på Nesttun-torg og fotturer til fjells, og lot deltakerne vippse etter hjertens lyst.

Beate Vik Kleivdal (nr. 2 fra høyre) stod bak påfunnet som ga titusenvis til TV-aksjonen. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Anledningen var hennes egen 45-årsdag, og målet var 45.000 kroner til kampen mot plast i havet, men resultatet ble enda mye høyere.

Banebrytende kreftbehandling

I november fortalte vi om hunden Ziva (5) som mottok en banebrytende kreftbehandling hos veterinær Vibeke Fosse på Storetveit.

– Ziva er jo babyen min. Da vi fikk vite at hun har kreft, sa samboeren min at det var bare å kjøre på med behandling, uansett hva det koster, sier matmor Renate Langedal.

Styreleder Johan Silchenstedt i Ulsmåg borettslag ville gjøre noe nytt da fasaden skulle pusses opp. Nå skal hver av blokkene få sitt eget unike veggbilde.

Ba om gladsaker

I november kom nye koronatiltak, og Fanaposten gikk ut og ba folk tipse om gode historier som kunne lyse opp i høstmørket. Ett av tipsene vi fikk var fra Ulsmåg borettslag, som kunne vise frem en fantastisk ny sidevegg på borettslaget.

Borettslaget skal pusses opp for nesten 200 millioner, og satser på lokalhistoriske foto på sideveggene. Initiativet blir hyllet av Osbanens venner, som fikk æren av å være tema for den første veggdekorasjonen.

Fullskala julekrybbe

Da det nærmet seg jul hadde Skjold kirke ny julekrybbe på gang. Den var ikke liten og koselig. Den er fullskala og ressurskrevende.

Hvor idéen gikk fra julekrybbe til en større julekrybbe, vites ikke. Ei heller finnes det kostymemakere eller sminkeartister i menighetens stab. Kreativiteten derimot, var så absolutt til stede.

– Oi, der mistet Josef foten sin igjen, sier kapellan Marte, som ei heller er helt sikker på hvem i stallen som mangler overarmer og albuer. Foto: Trygve Hellestræ Foto: Trygve Hellestræ

Grimesvingene på veggen

Vi må heller ikke glemme Reidar Flatabø fra Espeland, som har gjort kunststykket å dekorere hele veggen sin med Grimesvingene (!).

Nesten uten unntak har disse sakene blitt til takket være gode tips fra våre lesere. Vi retter en stor takk til alle som har tipset avisen, og håper dere fortsetter med det i 2021!

Reidar Flatabø håper veggpryden fører både til latter og til at det blir litt fortgang i planene om å utbedre veien forbi Grimesvingene. Foto: Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Hvem skal måke dette fortauet?

Det er mange som jobber på for å gjøre Nesttun sentrum farbar på holkeføret. Men hvem som skal måke fortauet for de funksjonshemmede, er fortsatt...

Keolis-sjef sluttet i dag etter rapport om varslingssak

Administrerende direktør Gry Miriam Olsen i Keolis AS har i dag kommet til enighet med styret om å avslutte sitt arbeidsforhold på dagen. Det...

Kikki holder årets Aarebrotforelesning på sin egen bursdag

Kikki Flesche Kleiven fra Espeland skal holde årets Aarebrot-forelesning søndag. Årets tema er «4.54 milliarder år med klimahistorie på 200 minutter».

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten