fanaposten.no

I sommer kan barna velge og vrake i aktiviteter

På Fanafjorden er det sommercamp for barn- og unge i regi av FN-sambandet. Rundt omkring i bydelen kryr det av kurs og aktiviteter, og det er fortsatt ikke for sent å bli med!

Nyheter · Publisert 07:20, 24 jun 2021

Solen varmer godt ved Fanafjorden. Henrik Andersland (12) og Sverre Hannisdal (12) er i ferd med å hente lange treårer ut fra det lille naustet ved Hordamuseets kai. Snart venter rotur med tradisjonsrike oselvere ut til Stendaholmen.

– Det er gøy å være her, særlig når været er så fint som nå. Vi får gjort mye forskjellig, vi har lært om samarbeid, vi har rodd og vi har fyrt opp bål, forteller Henrik.

De er to av deltakerne på FN-sambandets ro- og sommercamp. I samarbeid med Hordamuseet og Kystkultur.no, skal organisasjonens sommerleir fokusere på bærekraftige og klimavennlige aktiviteter for barn fra 10 til 16 år.

Sverre Hannisdal er klar for tur.

Første gang

FN-sambandets camp på Stend holdes i de to første og to siste ukene av sommerferien. Tilbudet er gratis, og det er fortsatt fullt mulig å melde seg på.

– Særlig på den første uken i august er det god plass foreløpig, sier Kai Grieg, som er rådgiver for FN-sambandet i Vestland.

Organisasjonen jobber for å øke kunnskapen om FN og internasjonale spørsmål, og det er første gang de arrangerer noe slikt på Stend. På leiren får barna opplæring i tradisjonsbåter, roing og andre bærekraftige aktiviteter.

Før sommeren ble det tildelt midler fra Udir til å gjennomføre sommeraktiviteter i alle kommunene. Organisasjoner ble invitert av Kulturetaten i Bergen til å komme med opplegg og få støtte til å holde gratis tilbud for de unge.

– Opplegget er perfekt for barn som vil være ute, som liker å ro, som vil finne seg nye venner eller ha noe å gjøre på i sommer, sier Michael Leander Riisøen, en av flere voksne instruktører som deltar.

Å ro med oselvar er den viktigste aktiviteten, og på slutten av uken skal det holdes regatta mellom barn og voksne i to båter. Innimellom blir det rikelig med tid til bading, leirbål, samtaler og litt is-spising.

– Vi er opptatt av at campen ikke skal likne på det å være på skolen, så vi gjør alt utendørs. Vi tenker at det å ro med tradisjonsbåter er veldig i tråd med bærekraftsmålene som sier at man må ta utgangspunkt i egen kultur og egne tradisjoner. Så dette er noe vi må gjøre mer av i fremtiden, sier Kai Grieg.

Odd Dalsrud er cox når Sverre og Henrik ror.

Høy voksentetthet

Koronapandemien var bakteppet for at Udir tidligere i år øremerket en pengepott til sommeraktivtetstilbud. Bergen kommune har sikret seg en stor slump penger av denne potten. 25,9 millioner har gått til ulike tilskuddsordninger, og 8,27 millioner til aktivitetsprogram i regi av ulike kommunale etater og avdelinger.

For første gang kan dermed familier velge og vrake i et bredt og gratis aktivtetstilbud, og det skal ikke være noen grunn til å sitte hjemme og kjede seg.

Se oversikt over alle tilbudene her!

Tilbudene retter seg mot barn fra 1. til 10. trinn, og varierer fra uke til uke gjennom hele sommerferien. Hver bydel i Bergen har egne tilbud i alle uker av ferien.

I uke 26 er det blant annet mulig å oppleve skaperglede i Fana ungdomshall i Krokeidevegen, middagskurs med Vegan Pop up café, kreativt verksted i Ytrebygda frivilligsentral, sjakkskole og sommerleir med MOBY.

En del av kursene er nå fulle, men det er også mulig å finne ledige kurs.

Kai Grieg kjører med el-påhengsmotor i følgebåten.

Over all forventning

Signy Lyngsgård ved Fana og Ytrebygda kulturkontor forteller at de fikk det travelt tidligere i sommer da en stor pengepott plutselig ble tilgjengelig for fordeling til dette formålet.

– Vi hev oss rundt og gikk veldig bredt ut til ulike lag og organisasjoner med oppfordring om å søke på midler til aktiv sommer. Vi var jo litt spente på responsen, sier hun.

Lyngsgård sier hun er nærmest overveldet over hvor mange som responderte og ville bidra til å lage kurs for barn.

– Det har virkelig vært over all forventning. Vi tenkte jo som så at det kanskje var litt kort varsel for folk som jobber på frivillig basis, men organisasjonene satt virkelig klar for å kaste seg uti det. De skal ha all mulig kred for det. Kursene er veldig varierte både i innhold og geografisk spredning. Resultatet er at vi har fått et bredt utvalg av tilbud der det bør være noe for enhver smak, sier hun.

Her er noe av det som skjer i Bergen sør i uke 26

 • FN-sambandet: Roing og andre klimanøytrale uteaktiviteter, 10-16 år: Bli med på fire dager med teamarbeid, demokrati, likestilling, mangfold, FN, klima, naturutforsking, bading og leirbål!
 • Skapeglede i Fana Ungdomshall, 7.-10. trinn: Her skal vi bruke fantasien, tegne og male, lage bøker, gjøre naturnotater, møte nye venner, filosofere og ha koselige sommeropplevelser.
 • Idretts- og aktivitetsleir 1.-4. klasse (OBS! Fullt): Aktivitetene du kan delta på er blant annet svømming, friidrett, dans, diverse ballspill, natursti og en rekke andre aktiviteter.
 • Intensivt svømmekurs for barn 1.-7. trinn (OBS! Fullt): 60 min svømmeopplæring, med innhold fra flere svømmesporter og livredning. Det er også egne kurs for flerkulturelle jenter.
 • Middagsklubben med Vegan Pop Up Café (OBS! Fullt): Liker du å lage mat for deg selv og for hele familien? Bli med i denne supergøye middagsklubben.
 • Musikal sommerkurs, 9-16 år (OBS! Fullt): Bli med og skape et sommershow - enten på eller bak scenen!
 • Squash Sommer 6-16 år (OBS! Fullt): Dette kurset og aktivitetene passer for alle uansett nivå og alder.
 • Kreativt verksted og matlaging på Ytrebygda frivilligsentral, 1.-7. trinn (OBS! Fullt!): Er du glad i å lage ting? Da er Kreativt Verksted ved frivilligsentralen noe for deg.
 • Moby sommerleir (OBS! Fullt!): Bli med i klatrepark, fotball, vannsport, paintball og masse annet moro! Dagsaktiviteter, og tre dager hver uke drar vi på utflukter; klatrepark, rafting på Voss, boblefotball og mye mer.
 • Sjakkskole (OBS! Fullt): Idretts- og sjakkleir. Trening for toppen og kroppen. Aktiviteter både ute og inne på det flotte anlegget på Skranevatnet skole / Ytrebygda kultursenter.
 • For mer detaljert info og andre uker, gå til https://www.bergen.kommune.no/hvaskjer/tema/aktiv-sommer/

Arbeidsledigheten øker - høyest i Bergen

Ved utgangen av juli er 9894 personer helt arbeidsledige i Vestland. Over halvparten av de ledige bor i Bergen.

62 nye smittede: Venter til neste uke med å avgjøre tiltak

Dersom smitten ikke avtar, anbefales kommunen å innføre tiltak.

Listhaug vil ha omkamp om Grimstadvegen

Sylvi Listhaug kom til Hammersland med løfter om å prioritere Grimstadvegen. - Politikerne har allerede gitt oss en omkamp. Vi kommer til å gi dem en...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten