fanaposten.no

«I perioder har vi måttet slåss som løver»

– Vår datter brukte alle sine krefter på å kompensere for at bokstavene danser foran øynene hennes.

Nyheter · Publisert 09:48, 21 jun 2019

– Det kan virke urettferdig å klage over Bergensskolen nå når alt har falt på plass og datteren vår har det bra, men det har vært en lang vei dit og i perioder har vi måttet slåss som løver, sier en fjerde mor.

Hun ba om at datteren ble utredet for lesevansker allerede i 1. klasse. Skolen mente det var for tidlig, og at mengdetrening var det som skulle til.

– Hun strevde masse på skolen, og var utslitt da hun kom hjem. Så måtte hun bruke ettermiddagen på lekser. Det endte ofte i gråt, og etter hvert utviklet det seg til skolevegring, sier moren.

Moren forteller at det ble et stadig større gap mellom datteren og de andre elevene på trinnet, men hjelpen fra skolen uteble: Flere av lærerne gikk ut i permisjon eller sluttet, så bekymringene ble ikke fulgt opp.

Moren forteller at datteren utviklet angst i det første skoleåret. Hun ble mer og mer engstelig og ulykkelig, og dette utviklet seg til slutt til spisevegring. Hun ble etter hvert skrevet inn på barnepsykiatrisk

– Hun blomstret i løpet av oppholdet på barnepsykiatrisk. Vi så endelig noen glimt av det glade barnet vi hadde hatt før skolestart, forteller moren.

Det var i 4. klasse, da BUP hadde tatt kontakt med skolen, at ting begynte å skje. En ny rektor så på saken med nye øyne. Skolen tok tak i problemene som hadde vært oversett før, hevder moren.

Det ble gjort tilpasninger av lekser, slik at barnet fikk overskudd.

– Skolen tok nok innover seg at de ikke kan vente med å ta tak i lese- og skrivevanskene. Vanskene er der, det er ingenting å vente på. Det er nok hull i grunnopplæringen hennes som det er, sier hun.

Da de endelig fikk møte med PPT, slo psykologen fast at problemene burde vært tatt tak i for lengst. Hun tok en Logos-test som konkluderte med dysleksi.

– Vår datter hadde frem til da brukt alle sine krefter på å kompensere for at bokstavene danser foran øynene på henne og at hun ikke ser forskjell på sykkel, sykle og syke om det smalt, sier moren.

Etter et år med tilpasset undervisning og gode hjelpemidler – PC, Aski Raski og flere andre digitale verktøy – beskriver moren det som å ha et helt annet barn i hus.

– Min oppfatning er at hele kulturen på den gjeldende skolen endret seg med ny rektor. Kontaktlæreren og resten av teamet følger godt opp og hun får mye hjelp. Datteren vår leser greit nå, og til og med på engelsk, mye takket være gode hjelpemidler. Men jeg tør ikke tenke på hvordan det hadde gått om vi ikke hadde stått på og BUP ikke hadde tatt tak og fått henne henvist da hun ble syk, sier moren.

- Alle må bidra til mindre trengsel i kollektivtrafikken

Importsmitte og oppstart av studier og jobb etter sommerferien bekymrer Roger Valhammer.

Ingen åpning for bredden

Det blir ikke åpnet for breddeidrett for voksne fra 1. september.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten