fanaposten.no

«Hvis jeg ikke kan treffe lærerne på Facebook på kveldstid, blir jeg en mye dårligere rektor»

Nordahl Grieg-rektor Lin Holvik mener Facebook-diskusjoner på kveldstid er vesentlig for å gjøre en god jobb for elevene.

Nyheter · Publisert 14:38, 2 sep 2014

I går ble lærerstreiken avblåst. Rektor ved Nordahl Grieg videregående, Lin Holvik,er glad for at det ser ut som læreren får beholde sin fleksible arbeidstidsordning.

- Det gir rom for at de fortsatt kan flytte deler av arbeidstiden dit de helst ønsker, sier rektoren.

Det innebærer å sitte hjemme i sofakroken, utveksle informasjon og dele på Facebook, både med kolleger, elever og med skoleledelsen.

«Hvis jeg ikke lenger kan være på FB med lærerene på kveldstid, blir jeg en mye dårligere rektor. Deling som gir læring krever fleksibilitet», twitret hun fredag kveld.

Selv var hun fleksibel nok til å stille opp på intervju med Fanaposten lørdag formiddag. Rektoren var da bekymret for om ny arbeidsavtale ville gi lærere samme tid til å dele med hverandre også etter kjernetiden på skolen.

–  Det vanlige har vært å tenke at Facebook har en fritidskarakter. Vår skole har valgt å vurdere Facebook som et sosialt medium til læring. Det er en god arena for å dele og diskutere, sier hun.

Ulike forum for samarbeid

Skolen har en egen ansatt-side der det pågår livlig debatt og utveksling av informasjon om kveldene. Hjemmefra kan lærerne dele artikler, diskuterer fag og hjelper elever foran viktige prøver. Holvik var bekymret for om fleksibiliteten ville blitt borte om et krav om økt tilstedeværelse på skolen hadde nådd igjennom.

–  Om den fleksible arbeidstiden blir borte er jeg usikker på om lærerne har tid til å dele med hverandre, med meg og ikke minst med elevene. Min sønn sier til meg at han diskuterer fag med læreren samtidig som han spiller dataspill mot ham. Vi bruker også Google Docs aktivt til deling. Jeg tror denne typen deling er uvurderlig, sier Holvik.

–  Oppleves det som et press for lærene å delta i nett-diskusjonene?

–  Det er et tema vi snakker mye om. Men når mange er med, blir det også enkelt å gjøre seg utilgjengelig om man ønsker det. Vi er ydmyke i forhold til at lærere har behov for å koble av og ha fri, og jeg tror det er noe jeg som rektor tenker mer på enn de andre ansatte. Det er ikke en forventning om at en skal delta på sosiale medier på kveldstid, men det er noe som oppstår likevel, og skolens ansatte-side er et forum med veldig stor takhøyde, sier hun.

Venn med de ansatte

Rektoren er venn med nesten samtlige ansatte på Facebook. Hun sier hun har klare forventninger om at alle ansatte på skolen bruker Facebook og sosiale medier til læring, som et mininmum i skolens kjernetid.

–  Man kan selvsagt velge vekk Facebook utenom arbeidstid, men man kan ikke som ansatt velge vekk å bruke sosiale medier til læring. Det er vi helt klare på. Ønsker man ikke en personlig profil, er det fullt mulig å lage seg en profesjonell profil. Det er det flere som har, legger hun til.

Selv liker hun å bli utfordret med problemstillinger klokken 20:00 om kvelden. Diskusjoner som ikke ville funnet sted ellers, oppstår i sosiale medier. Det samme gjelder samarbeid, mener hun.

–  Det gjør meg til en flinkere rektor. Nå er ikke det i seg selv det viktigste, men jeg håper det igjen fører til at jeg kan gjøre en bedre jobb for skolens elever og lærere, noe som til syvende og sist kommer elevene til gode, sier hun.

–  Vi har nesten 200 ansatte og 900 elever, pluss grunnskoleundervisning på Haukeland og i barnevernet. Det sier seg selv at jeg ikke har mulighet til å snakke med alle særlig ofte. På Facebook derimot deler vi med hverandre, og blir ganske godt kjent likevel. Det samme gjelder med elevene, og ikke minst de foresatte, legger hun til.

Hun mener arbeid som foregår i sosiale medier må anerkjennes på lik linje med annet arbeid.

–  Jeg trenger ikke at lærerne er i skolebygget mer enn de er i dag. Vi har seks timer på skolen, mens resten er fleksibel tid. Jeg tror det arbeidet som skjer på skolen gjennom møter mellom mennesker og i det digitale utfyller hverandre på en veldig spennende måte, sier hun.

–  Familien kan bli taperen

Arbeidslivsforsker Asbjørn Grimsmo mener krav om deltakelse i sosiale medier gir flere oppgaver og vanskeligere skille mellom jobb og familie.

Han mener ansatte på Nordahl Grieg følger trenden til blant annet journalistyrket, der det er utbredt å være tilgjengelig etter jobb via sosiale medier.

–  Det er en kombinasjon av at man får mulighet til det gjennom teknologi, som en smart-telefon med jobb-mail som tikker direkte inn, samtidig som det skapes en forventning om at en skal være tilgjengelig til enhver tid. Her skapes det ekstra oppgaver for de ansatte, oppgaver som gjerne kommer av seg selv uten å bli diskutert og fordelt, sier Grimsmo, som forsker ved Senter for velferds- og arbeidslivsforskning ved Høgskolen i Oslo og Akershus.

Selv om dette kan gi fordeler i form av større frihet over egen hverdag, har medaljen en bakside.

–  Med disse økte kravene så ser vi at iallefall journalister får problemer med skillet arbeid/familie. Lærere har, som arbeidstakere flest, gjerne barn. Er du på fotballtrening med ditt barn og det kommer en pipelyd i telefonen er det veldig fort gjort å være tilbake i jobbmodus. En liten henvendelse på Twitter kan sette i gang en arbeidsprosess som tar en halvtime eller time, sier Grimsmo.

Muligheten til å restituere seg før neste arbeidsdag, blir mindre.

–  Du har fri fordi du skal restituere deg, være opplagt til neste dag på jobb. Dette forsvinner litt med de oppgavene som følger med tilgjengelighet på sosiale medier, sier han.

For Nordahl Grieg videregående mener han medvirkning er vesentlig om skolen har en strategi om å bruke Facebook aktivt.

–  Moa Martinsson sa det slik: «Det er med ideer som med små barn. Man synes best om sine egne.» Får de ansatte være med,  så får de et helt annet eierskap til strategien. Det tror jeg er viktig i denne sammenheng, sier han.

Se, hun spiller håndball!

Andrea Solstad kaster ball igjen, men det er nok en stund til hun blir å se i eliteserien.

Tre partier ville droppe bomstasjon i Nordvik: Ble nedstemt

Partiene på høyresiden gikk inn for å skrote nye bomstasjoner i Nordvik og på Søfteland.

Søker givere og mottakere av julemat til jul

– Vi vet mange sliter i julehøytiden, og vil hjelpe så mange vi kan, sier Marie Therese Haukeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten