fanaposten.no

– I debatten om ufrivillig barnløshet kommer vi ikke utenom adopsjon. Heldigvis, fordi adopsjon er et alternativ som mange flere burde få muligheten til å oppleve. Men hva skjer med muligheten til å adoptere når myndighetene ikke bidrar til å legge til rette for at adopsjon skal bli en reell sjanse for flere? spør Renate Kurszus i sitt innlegg. Foto: Ønskebarn

Hjertesukk om hjertesak

DEBATT: Hva skjer med muligheten til å adoptere når myndighetene ikke bidrar til å legge til rette for at adopsjon skal bli en reell sjanse for flere? spør Renate Kurszus i sitt innlegg.

Nyheter · Publisert 10:07, 21 okt 2014

Tilbake i 2007 hadde Ønskebarn en egen komité som jobbet med adopsjonsrelaterte saker. Adopsjonsstøtten var den gang en like varm potet som nå. Med liv og lyst hamret vi løs på politikere og departement med argumenter og gode grunner til å øke denne støtten. Jammen fikk vi ikke gehør! I møter og i dialog med politikere vokste det frem en forståelse for bakgrunnen, og behovet for vårt krav. Det vokste også frem en vilje til å gjøre noe med saken. Siden den gang har alle partiene to ganger invitert til dialog med velgere og oss i organisasjonslivet i forbindelse med utarbeidelse av partiprogram. Sammen med adopsjonsforeningene har vi med glede sett på at flere partier har lyttet til våre innspill, og programfestet at de vil jobbe for en økning i adopsjonsstøtten til 1G. Det har også vist seg at det har vært politisk flertall for dette på Stortinget i mange år allerede. Paradoksalt nok blir økningen i adopsjonsstøtten ikke vedtatt.

Siden jeg satt på første benk i et presserom i Akersgata høsten 2009 og hørte Harald Hove presentere og overlevere NOU 2009:21 «Adopsjon- til barnets best» til daværende Barne, familie-og likestillingsminister Anniken Huitfeldt, har adopsjonsfeltet i Norge stort sett stått på stedet hvil. Helt frem til for noen få dager siden, da nok et utvalg leverte en NOU om adopsjon. Denne gangen kommer NOUen fra Adopsjonslovgutvalget. Utvalget ble ledet av Harald Søvig og mandatet har vært å gjennomgå adopsjonsloven og komme med forslag til endringer. Enda en gang er anbefalingene å øke støtten til 1G.

I debatten om ufrivillig barnløshet, kommer vi ikke utenom adopsjon. Heldigvis, fordi adopsjon er et alternativ som mange flere burde få muligheten til å oppleve. Men hva skjer med muligheten til å adoptere når myndighetene ikke bidrar til å legge til rette for at adopsjon skal bli en reell sjanse for flere? Vi har som sagt flere ganger uttalt oss om adopsjonsstøtten, og vårt budskap er like klokkeklart i dag som for fem år siden; adopsjonsstøtten må heves til 1G!

Når kulene samtidig hagler i Bioteknologirådets åpne møter om etikk og moral som berører ufrivillig barnløse, og ikke minst det ufødte barn – minnes vi heldigvis stadig på de mange barn som allerede er født og som sårt trenger en familie. Det er likevel forunderlig, at mens millionene øses ut i øst og vest til segway, lavere alkoholavgifter og skattelettelser til fiffen står en brøkdel av budsjettet igjen til en økonomisk tilskuddsordning som virker helt urokkelig. Som om den var meislet i stein.

Det som for oss synes som en symbolsk økning er som lommerusk å regne, en mikroskopisk dråpe i vårt ojlerike hav. Vi har spurt før, og vi må spørre igjen; hvordan kan en sak med politisk flertall i Stortinget forbli på stedet hvil i så mange år? Med det synkende tallet på adopsjoner i Norge blir dette paradoksalt nok en stadig lavere utgift for myndighetene å ta hensyn til. Tallet på barn som sårt trenger en familie å vokse opp i derimot, blir ikke lavere med årene som kommer.

I debatten om ufrivillig barnløshet kommer vi ikke utenom 
adopsjon. Heldigvis, fordi adopsjon er et alternativ som mange flere burde få oppleve.

– Pål har kontroll, Pål har kontroll

Pål Haugen Lillefosse gikk høyt over 5,65 i andre forsøk og gikk lett videre til lørdagens finale, til stor jubel i Fana Arena. Værmeldingen for...

Økonomen Arne (26) starter kirke i Fana

Arne Meier (26) flyttet for noen år siden til Bergen for å studere økonomi. På søndag starter han sammen med andre, en ny kirke i Fana. – Vi har...

Thairestaurant konkurs: – Begi seg ut på nye ting

Takeaway-restauranten på Paradis har etter åtte år gått konkurs: – Skylder 250.000 kroner.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten