fanaposten.no

Den offentlige veien har vært en litt støyende nabo for mange i alle år. Nå blir den oppført i matrikkelen. Foto: Chris Ronald Hermansen

Hils på veien, din nye nabo

Den offentlige veien har fått eget gårds- og bruksnummer. Men frykt ikke; du får fortsatt varsel når naboen over veien skal bygge ut.

Nyheter · Publisert 09:33, 1 okt 2013

13.000 bergensere har i løpet av den siste tiden fått et brev fra oppmålingsseksjonen i Bergen kommune om matrikulering av kommunal veggrunn. Brevet forteller kort og godt at kommunen nå har gitt gårds- og bruksnummer til en stor del av de offentlige veiene. Veiene blir nå registrert i det norske eiendomsregisteret, også kalt matrikkelen.

Totalt er det opprettet 287 nye, såkalte matrikkelenheter i Bergen. Noe som betyr at grunneiere med grense mot offentlig vei nå på sett og vis har fått seg en ny nabo. 

Mistet nesten nattesøvnen

I Dyngeland velforening tok brevet nesten nattesøvnen fra styreleder Beate Küchler. For når veien er nærmeste nabo også på papiret, ville ikke det bety at eiendommen like over veien ikke lenger trengte å nabovarsle dem om eventuelle endringer og utbygginger?

- Vi var bekymret for om dette ville påvirke nabovarslingen. Hvis eiendommen på andre siden av veien ikke lenger er nærmeste nabo, vil de i prinsippet ikke lenger være pliktig til å nabovarsle oss om nybygg eller endringer i tilfeller der nærmeste nabo skal varsles, sier Küchler.

Velforeningen sendte derfor et klagebrev til Fylkesmannen i Hordaland, der de påpeker at matrikkelføring av kommunale veier kan medføre en innskrenkning av naboenes rettigheter.

Vil fortsatt varsles

Men ifølge Gjertrud Hansen ved Seksjon for oppmåling i kommunen, er det liten grunn til bekymring.

- Naboer på motsatt side av veien vil fortsatt være gjenboer, og disse skal varsles på lik linje med andre naboer (jf plan- og bygningsloven § 21-3). Så det at veien får et eget gårds- og bruksnummer forandrer ingenting i forhold til hvem som skal nabovarsles, sier hun.

Ifølge Hansen, åpnet Lov om eiendomsregistrering (matrikkelloven) da den trådde i kraft i 2010, for en overgangsordning når det gjelder å matrikulere umatrikulert veigrunn uten å måtte avholde en oppmålingsforretning. Fristen for dette var satt til 31.desember 2012. Brevene som nå er sendt ut til berørte parter er basert på matrikulering som ble fullført innen 31. desember 2012.

Bergen kommune har nå fått registrert mange av disse offentlige veigrunnene i matrikkelen. Ifølge brevet som nå er sendt ut, skal ikke registreringen ha innvirkning på grensene for naboenes eiendom.

Mange reaksjoner

Ifølge prosessleder Jan Erik Førde ved oppmålingsseksjonen, har det vært en del spørsmål per telefon fra de partene som har mottatt brevet.

- Det går i hovedsak ut på at det trengs ytterligere informasjon for å forstå hva det gjelder. Vi har mottatt rundt 10-12 klager. Dette er i hovedsak hovedbruk som mener at den offentlige veien fremdeles tilhører hovedbruket. Etter ytterligere informasjon og i noen tilfeller et møte, ønsker til nå ingen å opprettholde klagen. Det er i noen tilfeller gjort rettinger og endringer i matrikkelen etter disse henvendelsene, sier Førde.

 

Se, hun spiller håndball!

Andrea Solstad kaster ball igjen, men det er nok en stund til hun blir å se i eliteserien.

Tre partier ville droppe bomstasjon i Nordvik: Ble nedstemt

Partiene på høyresiden gikk inn for å skrote nye bomstasjoner i Nordvik og på Søfteland.

Søker givere og mottakere av julemat til jul

– Vi vet mange sliter i julehøytiden, og vil hjelpe så mange vi kan, sier Marie Therese Haukeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten