fanaposten.no

SKJEBNEMØTE I KVELD: Her møter fraksjonsleder for byutvikling Geir Dale Knut Aarbakke fra Hordnesskogens venner. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Her står partiene i godsterminal-saken

Foreløpig støtter ingen partier Arbeierpartiets ja til Rådal-terminal. Det kan det bli en endring på i kveld.

Nyheter · Publisert 12:53, 10 mai 2016

Tirsdag vedtar etter alle solemerker representantskapet i Ap at godsterminalen bør ligge i Rådal. Det er et standpunkt som så langt har gitt dem få venner, og foreløpig er det ingen andre partier som deler dette synet.

Byrådskollega Venstre landet i forrige uke på at godsterminalen bør ligge på Flesland, ved arealet som har vært tiltenkt rullebane 2. Partiet sier i samme uttalelse at Hordnesskogen ikke bør velges, fordi «en by i vekst med kraftig fortetting må ta vare på grønne lunger».

KrF: Diskuterer tirsdag kveld

Tirsdag kveld skal saken også opp til diskusjon hos den andre byrådskollegaen, KrF. Utfallet her er helt åpent, og partiet har invitert aksjonsgrupper og fagfolk til å legge frem sine argumenter. 

- Vi er enige om å ha en ærlig debatt der aksjonsgrupper og innlegg fra fagfolk i kommunen står på dagsorden før representantskapet avgir henstilling til bystyregruppen, sier Trygve Birkeland (KrF) til Fanaposten.

Frp vil utrede Flesland

Fremskrittspartiet vil ikke ta stilling til noen av Jernbaneverkets alternativer, men vil i stedet utrede en omlegging av lufttrafikken på Flesland, som igjen skal skape plass til både en mindre rullebane to og godsterminal.

- Det er flere ting som bør utredes. Ved å endre svingningsradiusen inn på dagens rullebane kan man øke kapasiteten på flytrafikken, og helikopterterminalen kan en legge på nordvestsiden av rullebane. En mindre ny rullebane for småfly kan plasseres nærmere dagens terminal, og vil gi god nok kapasitet i minst 100 år. Da har man god nok plass til en godsterminal som vil betjene både gods- og passasjertrafikk, sier gruppeleder Tor Woldseth (Frp), som ikke ønsker å gå inn for noe annet alternativ før Flesland er utredet.

- Godsterminal er en støyende aktivitet, og bør legges i en støysone. Her sitter vi med løsningen, og vi registrerer at dette begynner å gå opp for flere partier, sier han.

Høyre: Lokallag presser på

I Høyre presser lokallagene i Fana og Ytrebygda på for at moderpartiet skal gjøre vedtak om nei til Hordnesskogen. Endelig avgjørelse blir tatt på et gruppemøte om saken i månedsskiftet mai/juni.

Les mer:

Les også: - Her bør godshavnen liggeLes også: Arbeidarpartiet sitt sanne ansikt?Les også: Nestlederen i Fana Ap vil stemme for godsterminal i HordnesskogenLes også: Ikke bare en skogLes også: Truer med å melde seg ut av ArbeiderpartietLes også: Ap-styret vil plassere terminalen i Hordnesskogen

 

Foreløpig er det uklart hvor partiet vil gjøre av terminalen. Lise Wergeland Strømmen i Ytrebygda Høyre håper de lokale stemmene blir hørt.

- Hordnesskogen er et rekreasjonsområde som hele Bergen bruker. Det er et fantastisk område som er enormt mye i bruk. Du kan ikke bygge ut en bydel for så å gjøre det viktigste grøntområde til industri, det harmonerer rett og slett ikke. Vi må ikke ha alt innen Bergen kommune, men må tenke region, sier Strømmen, før hun tenker høyt om både fjellhaller, Ågotnes og Endelausmarka som mulige løsninger som burde vært utredet bedre.

- Poenget er at alternativene som ligger på bordet er så dårlige at man må gå nye runder og spørre hva det er man egentlig vil. Dette er uansett ikke noe som kommer om to år, og da må man ikke forhaste seg til å velge dårlige løsninger, sier Strømmen.

Helt trygg er hun ikke på at Bergen Høyre støtter synet hennes. 

- Her er vi tilbake til hvem som sitter med flest representanter. Ytrebygda sitter med relativt få, mens hovedmengden er fra Bergenhus bydel, og det eneste de forbinder med Ytrebygda er Flesland flyplass, sier Hjellestad-politikeren.

Her er status for partiene i godsterminal-saken: 

Arbeiderpartiet:

Vil legge terminalen i Rådal. 

Venstre:

Vil bruke Rullebane 2-arealet ved Flesland.

KrF: Ikke tatt stilling til saken. Avgjøres på representantskapsmøtet i kveld.

Høyre: Ikke tatt stilling.

Lokallagene i Fana

og Ytrebygda har sagt nei til Hordnesskogen. Avgjøres på partimøter i månedsskiftet mai/juni.

SV: Vil bruke rullebane 2-arealet ved Flesland som godsterminal. 

Miljøpartiet De Grønne: Tar stilling til saken i løpet av mai.

Frp: Vil ha utredet mulighet for flytting av helikopterbase, samt en nedskalert ny rullebane. Dette mener de vil frigjøre areal til terminal for gods og passasjertrafikk på Flesland.

Sp: Medlemsmøtet 23. mai vil avgjøre hva partiet lander på. Senterpartiet har sagt bastant nei til Unneland, men ønsker heller ikke godsterminal på de to andre lokalitetene Hordnesskogen og Haukås.

LES FLERE: NYHETER

Trygve Birkeland

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

– Eit langt liv med målstrev er over

Oddvar Skre vart fødd 11. mars 1939. Han sovna stille inn laurdag 2. juli, 83 år gamal. Med han har Fana mista ein av sine mest engasjerte personar...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten