fanaposten.no

UTEDO: Hordamuseet er på jakt etter en utedo som skal pryde utstillingen «Byskit» som åpner i slutten av mai. Foto: Sxc.hu

- Har du en utedo til overs?

STEND: Har du en utedo du ikke trenger lenger? Da vil Hordamuseet overta den og stille den ut.

Nyheter · Publisert 14:02, 10 mar 2015

«Byskit» heter en utstilling på Hordamuseet som skal åpnes i slutten av mai. Utstillingsarkitekt Rune Kvam ønsker seg en utedo som skal stilles ut som en del av utstillingen.

– På 1800- og 1900-tallet ble kaggedoer og utedoer i Bergen sentrum tømt på kjerrer og kjørt til Fana og spredt utover jorder og på deponier i Fana. I dag finner vi rester av glasskår og rester av nips og annet boss som ble kastet i datidens toaletter rundt om i Fana. Dette skal vi stille ut på utstillingen «Byskit»forteller Rune Kvam.

Gammelt problem

Tema for utstillingen er avfall som problem og ressurs, med hovedfokus på Bergen og omland.

– Vi vil se på avfallhåndtering i både historisk og samtidig kontekst. Utgangspunktet for utstillingen er den såkalte «byskiten», altså alle typer avfall fra byen som tidligere ble kjørt ut på landet og enten brukt som gjødsel, eller kjørt på søppeldynger. Avfall sier mye om et samfunn og håndtering av avfall sier mye om både hva er samfunn anser som rent og urent, og om hvordan ressurser utnyttes gjennom tidene. Vi ønsker at denne utstillingen skal være med å påvirke de besøkenes holdning til det de kjøper og forbruker og hvordan de kvitter seg med ting. Vi produserer mer søppel enn noen sinne, spesielt er dette en utfordring i byene. Opphopning av avfall er først og fremst et urbant problem. Store ansamling av mennesker medfører avfallsproblemer og krever nye løsninger på disse. Her ligger noe av forskjellen på by og land som er et viktig perspektiv for utstillingen. Jordbruket har alltid brukt avfall som en ressurs. Kan denne tanken overføres på et post-industrialisert forbrukersamfunn? spør Kvam.

En passe stor utedo

Men de mangler et piece de resistance, et senterpunkt i utstillingen, og der ber Kvam Fanapostens lesere om hjelp.

– Vi er ikke spesielt kresne. Vi trenger en god gammeldags utedo, og håper noen i Fana eller Ytrebygda har en som vi kan få. Den må gjerne ha hjerte i døren og bilde av kongefamilien på veggen, men den må ikke være for stor. Vi vil komme og demontere utedoen bit for bit, og ta den med oss. Deretter vil vi fryse den ned og rense den slik at vi trygt kan stille den ut, sier Kvam.

Befaring

Utstillingen skal stå et år fremover, og utedoen vil museet kvitte seg med etter at utstillingen er over. Det viktigste nå er å finne den rette utedoen.

– De som har en utedo de vil bli kvitt, eller som vi kan låne, kan ta kontakt direkte med meg. Deretter vil vi komme på en befaring og se om vi kan bruke utedoen, og om vi kan få den med oss. De som vil bli kvitt utedoen sin, har en gyllen mulighet nå til å bli kvitt den og samtidig se den på utstilling, sier Rune Kvam.

Rune Kvam kan kontaktes på 977 86 706.

Rune Kvam
 på Hordamuseet er på jakt etter en gammel utedo som skal stilles ut på en ny utstilling. Foto: Foto: Hordamuseet

Den må gjerne ha hjerte i døren og bilde av kongefamilien på veggen.

Arbeidsledigheten øker - høyest i Bergen

Ved utgangen av juli er 9894 personer helt arbeidsledige i Vestland. Over halvparten av de ledige bor i Bergen.

62 nye smittede: Venter til neste uke med å avgjøre tiltak

Dersom smitten ikke avtar, anbefales kommunen å innføre tiltak.

Listhaug vil ha omkamp om Grimstadvegen

Sylvi Listhaug kom til Hammersland med løfter om å prioritere Grimstadvegen. - Politikerne har allerede gitt oss en omkamp. Vi kommer til å gi dem en...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten