fanaposten.no

Håper på ny vår for Kyrkjetangen

– Med enkle grep kan Kyrkjetangen få universell utforming og bli tilgjengelig for alle, sier Gunnar W. Ramsdal i Vårt Bønes. Han har fått Egil Hope med på laget i et opprop for å få rustet opp den populære badeplassen.

Nyheter · Publisert 12:06, 17 mar 2021

Det blir etter alt å dømme ingen bro til Bønesholmen. Kommunens plan, som har vært under arbeid siden 2008, fikk nådestøtet av byrådet i forrige uke. Ingenting tyder på at tilhengerne av et nytt friområde på øyen skal klare å snu skuten før bystyret behandler saken.

Gunnar W. Ramsdal legger ikke skjul på at han er skuffet over den avgjørelsen. Men når slaget om holmen er tapt, håper han og Egil Hope at penger og oppmerksomhet i stedet blir viet til Bergens kanskje flotteste badestrand, Kyrkjetangen, bare noen steinkast unna.

Bør få universell utforming

Ramsdal er engasjert Bønes-beboer, tidligere bydelsstyreleder og primus motor i foreningen Vårt Bønes. Hope leder tilgjengelighetsutvalget i Norges handikapforbund Bergen. Førstnevnte har vært svært så synlig under den opphetede debatten som har gått om Bønesholmen de siste ukene.

– Under debatten om Bønesholmen har flere pekt på at Kyrkjetangen badeplass burde gis universell utforming slik at også bevegelseshemmede kan bruke området. Når det nå ikke vil bli etablert et nytt friområde og badeplass med universell utfordring på Bønesholmen, er det naturlig å fremme et forslag om en slik utforming av Kyrkjetangen badeplass, sier Ramsdal.

LES OGSÅ: Grunneier vil åpne opp 600 meter strandlinje ved Nordåsvatnet

Sendt brev

Vårt Bønes har nå sendt et brev til Bergen kommune der de oppfordrer til å komme i gang med tiltak for å gjøre Kyrkjetangen enda bedre for flere. De mener avgjørelsen om Bønesholmen bør være en anledning til å komme i gang.

Hope og Ramsdal tar Fanaposten med på en tur rundt på de forskjellige badevikene på Kyrkjetangen, med varierende grad av fremkommelighet for Hopes elektriske rullestol.

Egil Hope og Gunnar Ramsdal oppfordrer kommunen til å komme i gang med universell utfordring på Kyrkjetangen.

Begge er enige i at det er relativt enkle grep som må til for å gjøre dette til et sted folk med bevegelseshemming kan nyte fine sommerdager.

– Her ved sykkelparkeringen kunne det vært gjort plass til et par parkeringsplasser for funskjonshemmede, mener Ramsdal.

Det å kunne komme helt frem til badeplassen er viktig. Men å komme seg fra bilen og ned i fjæren kan være utfordrende. Hope betrakter bakken ned mot stranden med en viss skepsis.

– Jeg har en god stol, så for meg går dette bra. Men her er det nok i bratteste laget, og asfaltdekket er så som så, sier Hope og betrakter gangveien ned mot stranden.

LES OGSÅ:- Positiv til å åpne opp Nordåsvatnet for flere

Enkle grep

På vei nedover deler veien seg, og ned mot den sørlige stranden er det for bratt for en rullestol.

– Dette er "min" strand. Her mener jeg det må komme en rampe på plass så det er mulig å komme seg ned her for alle. En rullestolrampe er en engangs investering som bør være enkel å få til, sier Ramsdal og peker nedover.

For Hope går det greit å kjøre videre mot den nordlige stranden, der det er en stor og fin, åpen plass.

– Det er mange muligheter her. Dette er jo virkelig en idyll, men noen benker og bord hadde gjort seg veldig. Det er ikke alltid så aktuelt å bade, men bare det å kunne være ute, grille og kose seg i fine omgivelser er viktig, sier Hope.

Når man kommer ned til den nordlige badestranden er det en flott og fin plass. Små tiltak som noen benker og bord vil løfte opplevelsen for de bevegelseshemmede, mener Hope.

Vedtatt å åpne opp

Ramsdal minner om at politikerne har vedtatt enstemmig en mulighetsstudie med intensjon om å øke tilgjengligheten rundt Nordåsvatnet. Etter Bønesholmen-saken mener han at ansvaret hviler på dem.

– Da må de se på de mulighetene de har, og her er det små grep som skal til. Jeg mener også at politikerne må se på skogområdet sør for Kyrkjetangen, der det ligger gode muligheter for å tilrettelegge for at flere kan bruke det. På fine sommerdager kan det være smekk fullt her, sier Ramsdal.

Egil Hope mener det først og fremst er Skjoldabukta som er godt tilrettelagt for rullestolbrukere av de lokale badestrandene. Strender som Melkeviken og Gamlehaugen blir for bratt for de som ikke kan bevege seg for egen maskin.

– Synes du generelt det er for dårlig tilrettelagte badeplasser i Bergen for bevegelseshemmede?

Hope drar litt på det.

– Det er nok varierende. Uten at jeg kjenner til så mange, så har jeg vært på Lepsøy og der er veldig bra. Jeg har også vært i Grønneviken på Hjellestad, der det var enkelt og greit å komme seg ut og inn med bil. Men her på denne siden av Nordåsvatnet er det jo Kyrkjetangen som er mest aktuelt, og her er det små ting som kan bli bedre, sier Hope, som nå håper politikere i kommunen tar oppfordringen.

Egil Hope i Norges handikapforbund og Gunnar Ramsdal i Vårt Bønes slår et slag for universell utforming på Kyrkjetangen.

Her er det nok i bratteste laget, og asfaltdekket er så som så

Korona-smittet rektor om utbruddet på skolen: – Ser ut som lærere og elever går klar

Stend videregående har innført hjemmeskole etter et koronautbrudd i administrasjonen ved skolen. Rektor Magnus Vaktskjold var en av de første som...

Rødt nivå på Stend etter smitte blant ansatte

Stend videregående har innført rødt nivå etter flere smittetilfeller de siste dagene.

Sofie nesten frivillig med i Fløibanen Opp

– Det blir en fin liten utfordring før jeg forlater Bergen, sier den avtroppende Fana-kapteinen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten