fanaposten.no

Frakter frukten hjem i egensydde poser

Sabine Henlin- Strømme bruker alltid handlenett til å bære varer hjem fra butikken. Nå har den miljø- bevisste småbarnsmoren i tillegg begynt å sy sine egne poser til frukt og grønt for å bruke mindre plast. Det oppfordrer hun også andre til å gjøre.

Nyheter · Publisert 01:15, 17 mar 2017

– Alle skulle ha brukt medbrakte tøyposer istedenfor plastposer når de handler frukt og grønnsaker. Det ville ha spart miljøet for enorme mengder unødvendig plast.

Det sier Sabine Henlin-Strømme, en av initiativtakerene bak foreningen Bærekraftig liv Kaland/Stend, - organisasjonen for alle som er interessert i en mer bærekraftig måte å leve på. De lager også til prosjekter og arrangementer med vekt på miljøet og felleskap i nærområdet.

– Løsvektsposer og brødposer ender hos mange rett i bosset etter å ha blitt brukt bare en gang. Vi kan spare miljøet for ekstremt mye unødvendig plast dersom flere går over til å bruke gjenbruksposer, sier Henlin-Strømme.

Sy om et putetrekk

Fanaposten møter Henlin-Strømme hjemme på Bontveit. Symaskinen er funnet frem, og en stabel gamle stoffer ligger klar til å bli poser som skal frakte frukt og grønt hjem fra butikken.

– Man kan sy om et gammelt putetrekk, en skjorte eller bruke nesten hva som helst av stoff man måtte ha liggende. Posene trenger ikke være så veldig store heller, og man kan også lage dem i forskjellige størrelser, sier hun, og legger til at det går an å kjøpe ferdige stoffposer beregnet på nettopp frukt og grønt.

Av og til skal man bare ha noen få poteter, andre ganger skal man kjøpe et kilo appelsiner. Derfor kan det være greit å ha poser i forskjellige størrelser.

– Det er lurt å bruke poser av tynne stoff slik at de ikke veier unødvendig mye. Selv bruker jeg også en pose jeg en gang fikk med da jeg kjøpte solkrem. Skal man bare kjøpe en sitron eller en grapefrukt, så tenker jeg også at man ikke trenger pose, forteller Henlin-Strømme.

Automatisk plastposebruk

Henlin-Strømme er ellers glad for at stadig flere får øynene opp for den utfordrende plastproblematikken verden står overfor. Den syke hvalen som ble funnet på Sotra med store mengder plast i magen tidligere i vinter, har gjort mange mer bevisste på at noe må gjøres for å minske bruken av plast.

Henlin-Strømme oppfordrer folk til å bli mer bevisste på plastposebruken sin.

– De som jobber i dagligvarebutikker er ofte flinke til å spørre om man vil ha bærepose, og jeg skulle ønske at folk som jobber i klesbutikker og andre forretninger også spurte «Vil du ha plastpose?» før de automatisk begynner å pakke inn. Jeg har med handlenett også når jeg handler klær, noe som ofte overrasker dem som jobber der, sier hun.

– Men hva sier de i kassen når du legger frukt og grønt på båndet i medbrakte poser?

– Noen lurer veldig på hva dette er, men da sier jeg bare hva som er oppi og at de gjerne må åpne for å se. Man kan jo også la være å knyte igjen slik at ekspeditøren enkelt kan se oppi før veiing. Et annet tips er å bruke poser beregnet til å vaske tøy i: De veier lite samtidig som man kan se rett gjennom dem. Man kan også sy poser av gjennomsiktig stoff, sier Sabine Henlin-Strømme.

Ferdig plastinnpakket

Når det gjelder restavfall må man som kjent kaste dette i pose, rett og slett for at renovatørene skal få det ut av spannet og for at man skal unngå lukt og skadedyr. Men det er mulig å begrense plastposebruken til det minimale, ifølge Henlin-Strømme.

– Selv har jeg kjøpt komposterbare bossposer. Hvis man komposterer og er flink til å kildesortere, sitter man også igjen med svært lite restavfall, sier den mijøbevisste Bontveit-damen.

Hun ergrer seg ellers over at mye av det man finner i butikkenes frukt- og grøntdiske allerede ligger ferdig pakket i plast.

– Argumentet er bedre holdbarhet, men jeg synes det burde være opp til den enkelte forbruker om man ønsker plast rundt det man kjøper eller ikke. Det er ikke enkelt å kutte ut all plasten sånn uten videre, men man kan gradvis minske bruken, sier hun, som blant annet bruker linkduk til å oppbevare brød i.

– Det finnes mange gode alternativer til å bruke plast. Hvis alle gjør reduserer plastforbruket sitt litt, så blir det mye til sammen.

Noen lurer veldig på hva dette er, men da sier jeg bare hva som er oppi og at de gjerne må åpne for å se.

Ni steg til mindre plast

Noen kan ikke gjøre alt, men alle kan gjøre noe. Nettsiden lessplastic.co.uk har kommet opp med ni enkle steg til et liv med mindre plast. Om du ikke klarer å følge alle, så klarer du sikkert noen:

1. Ha med eget handlenett i butikken.

2. Bruk en gjenbrukbar vannflaske.

3. Ha med egen kaffekopp når du kjøper «coffee to go».

4. Pakk lunsjen i gjenbrukbare bokser.

5. Si nei til engangsbestikk og sugerør.

6. Bruk færre brødposer.

7. Lag og spis mer middag hjemme (mindre take away).

8. Oppbevar matrester i glasskrukker.

Rå skole er overfylt: – Elevene kommer seg knapt på do

Med et pennestrøk økte kommunen kapasiteten på Rå skole fra 400 til 450 elever. Nå er skolen så full at elevene knapt kommer seg på do.

To boliginnbrudd i helgen

Søndag kveld ble det meldt om et innbrudd i en villa på Hjellestad.

Bybanen stod i morgenrushet

Bybanen hadde tekniske problemer på Fantoft og Hop. Det er nå normal drift igjen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten