fanaposten.no

Trym Aafløy kan få stor innflytelse etter valget. Han har ikke bestemt seg for hva han mener om bydelsstyrer.

– Forbauset over FNBs oppslutning

En måling viser at mer enn hver tredje fanabu vil stemme på FNB ved valget. Nyheten blir mottatt med både overraskelse og forståelse på Nesttun.

Nyheter · Publisert 15:37, 22 mai 2019

Denne ukens meningsmåling utført av Respons Analyse for VG og BT slo ned som en bombe i det politiske miljøet i Bergen.

Folkeaksjonen startet som en Facebook-gruppe i frustrasjon over økte bompenger. Nå er aksjonistene blitt til det største partiet i Bergen på meningsmålingene. Folkeaksjonen får 25,1 prosent oppslutning og spiser velgere fra både Høyre og Ap, men kanskje aller mest fra Frp, som nå er forsvinnende små med 2,7 prosent.

Hvis det var valg i dag, ville partiet fått 17 mandater i bystyret og dermed samlet flertall med Høyre (23,1 prosent, 15 mandater) og Fremskrittspartiet (2,7 prosent, 2 mandater).

– Hvem hadde trodd det for et halvt år siden? Da var venstresiden på vei mot flertallet. Bompengelisten har snudd opp ned på alt, sier BTs valgekspert Johan Giertsen.

Over en tredjedel

I bydelene Fana og Ytrebygda sier mer enn hver tredje velger at de vil stemme på FNB, ifølge BT.

Her er det verdt å nevne at feilmarginene på bydelsnivå er store, men tendensen er uansett klokkeklar: Folkeaksjonen fosser frem og vokser måling for måling i samtlige bydeler med unntak av Bergen sentrum.

(Kilde: Respons Analyse/BT)

Sandsli-mannen Jan Olsen nikker når Fanaposten tar opp temaet på Nesttunsenteret.

– Jeg forstår det godt og jeg støtter dem fullt ut. Jeg kommer til å stemme på dem selv. Bompengene blir en stor belastning. Selv bor jeg på Sandsli og må passere bomstasjonen når jeg skal på handletur. Man må betale nesten hver gang man skal noe. Det blir en stor kostnad hver måned, sier Olsen.

Merker det godt

Lena Gudvangen, som daglig pendler fra Os til Bergen, sier hun forstår engasjementet mot bompenger, men synes likevel det er bekymringsverdig at et parti som går til valg på en enkeltsak nå ser ut til å bli størst.

Lena Gudvangen tilhører dem som er overrasket over bompengeaksjonistenes fremgang. - Jeg forstår engasjementet, men kommer ikke til å stemme på dem, sier hun.

– Jeg forstår engasjementet, og jeg har stor forståelse for at folk er frustrerte over bompengene. Jeg tilhører dem selv. Jeg bor i Os og kjører til Bergen daglig, og må bruke egen bil i jobben. Med det nye veiprosjektet til Os ser det jo ikke ut til å bli mindre bomutgifter i årene fremover, sier hun.

Hun kommer likevel aldri til å stemme for Folkeaksjonen.

– Nei, det å stemme handler om mye mer enn en sak. Det er andre ting enn bompenger som betyr mye, og det er ikke godt å vite hva bompengeaksjonistene mener om andre saker, sier hun.

Kan han holde koken

Nå gjenstår det å se om folkeaksjonen kan holde koken frem til valgdagen 9. september. På målingene så langt i år har de vokst jevnt og trutt.

Trym Aafløy sier selv til VG:

- Det er helt klart tegn på at de etablerte partiene er kommet helt i utakt med velgerne sine. Og det hjelper ikke at de nå alle later som de har snudd. Nå kommer de med populistiske utspill både den ene og den andre, og stortingspolitikere kommer på banen, sier Aafløy.

Han har gått til valg på å rive bomstasjonene og kutte bomsatsene kraftig. Slik vil han også frasi seg statlige midler som skal gå til kollektiv og annen infrastruktur i Bergen. På den måten vil videre utbygging av Bybanen bli stoppet, mener han.

– Pengene finnes ikke, vi ser allererede at de ikke strekker til og man må glemme bybane til Spelhaugen. Med oss i bystyret vil Åsane-banen være død og begravet. Da vil det være flertall mot at banen skal gå over Bryggen. Hvem skal betale for en lang tunnel? Det er kjempedyrt. Ingen kommer til å ha de pengene. Selv ikke Trond Mohn kunne betalt for det, sa han i et intervju med Fanaposten i april.

Til VG sier han at Folkeaksjonen kan samarbeide både til høyre og venstre etter valget. Høyre har åpnet for å snakke med dem, noe byrådspartiene ikke har. Men Aafløy sier han ikke vil ha byrådsmakt for enhver pris.

– Kommer vi i en koalisjon må vi gi ett eller annet, men vi har basisprinsippene våre som vi ikke firer på. Da går vi heller i opposisjon. For oss er det ikke noe prestisje å komme i byråd, sier han til VG.

– Skal du henge med hodet og deppe, eller gjøre noe med det?

Sa opp jobben, ble forfatter og skulle laste bilen med bøker til turnéen. Så kom korona. Nå kjører Tor rundt omkring og lager podcast i stedet.

Bobilturistene: Endelig gode nyheter, eller for tidlig å åpne opp?

Nå håper campingplassene at bobilturistene skal komme tilbake og redde stumpene av sesongen. Men potensialet for smittespredning bekymrer.

Fikk 30 timer samfunnstraff for dagpengesvindel

Oppunder tusen arbeidstimer ble ikke ført på meldekortet, og fanamannen fikk utbetalt nesten 148 tusen kroner for mye i dagpenger.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten