fanaposten.no

Martin Nyemah drømmer om å bli fotballproff. Til høsten tar han friår fra skolen og flytter til Mallorca for å gå på fotballskole. Foto: Kent Roar Nybø

Flytter til Mallorca i jakten på profflivet

- Målet er å leve av fotballen, sier Martin Nyemah. Til høsten drar 18-åringen til Mallorca for å komme et steg nærmere drømmen om å bli fotballproff.

Nyheter · Publisert 10:55, 23 feb 2016

Martin trener med A-laget til Fana, spiller på klubbens andrelag og legger ned mye tid i egentrening. Kantspilleren har den samme drømmen som veldig mange andre talentfulle fotballspillere: Han skal bli fotballproff.

Fanaposten møter Fana-talentet og Bjargs fysiske trener, Thorleif Holme, på Stavollen.

- For å bli bedre trener jeg kondisjon med Thorleif hver helg. Det er hardt. Han har trent mange toppidrettsutøvere, forteller den unge fotballspilleren.

Utvikler toppidrettsutøvere I 30 år har Thorleif Holme vært med på å utvikle toppidrettsutøvere i Norge og på Mallorca. Han er høyskoleutdannet fra Danmark og fra Norges Idrettshøgskole, og har 37 år bak seg som gymlærer. Fra 1984 til 2004 drev 67-åringen flere idrettsskoler på Mallorca. Nå er han ansatt som fysisk trener på Mallorca Toppfotball, et fotballakademi i Alcúdia.

Kunstgresset på Stavollen er brøytet fritt for snø, men de høye snøkantene langs sidelinjen kan få noen og enhver til å lengte mot varmere breddegrader, kritthvite strender og strøkne treningsforhold.

Fra snø til sol

Til høsten bytter Thorleif ut kalde Norge med varme Mallorca. Det gjør også Martin. 18-åringen, som går andre året på medielinjen ved Nordahl Grieg videregående skole, tar et friår fra skolen for å satse på fotball.

- Jeg har søkt om permisjon og velger å ta et friår for å bli best mulig. Målet er å leve av fotballen. Det er et tøft mål. Alle hadde klart det hvis det hadde vært enkelt, men jeg mener at det er mulig hvis man trener hardt og riktig, sier Martin.

- Han skal gå på fotballhøyskole. Der går de ikke bare rundt og suller. Han må trene med meg, og det blir hardt. Fotballskolen er for dem som virkelig vil satse, påpeker Thorleif.

Rask og teknisk

Han har tro på Fana-spilleren, som han så første gang da kantspilleren spilte kamp i Norway Cup i fjor.

- Jeg la merke til ham med en gang. Martin er rask og teknisk god, og man må være hurtig for å nå langt i moderne fotball, mener Holme.

Thorleif er klar på at man også må ha riktig innstilling for å lykkes.

- Jeg har lært at det handler 20 prosent om talent og 80 prosent om vilje, sier mannen som har trent flere fotballspillere som siden har tatt turen inn på eliteserielag og landslag.

- Trener to til tre ganger daglig

Det er Leif Tsolis, en av Thorleifs tidligere elever, som har hovedansvaret for Mallorca Toppfotball. Fotballskolen, som tidligere het Scandinavian Football School, har som mål å skape unike fotballopplevelser og utvikle toppspillere.

- Dette er en profesjonell satsing med to til tre treninger hver dag, sier Holme.

Opp gjennom årene har fotballskolen sendt elever på prøvespill til Spania, England, Tyskland og Nederland. Flere av skolens elever har spilt på toppnivå i Norge, Sverige og Finland. Nå har Mallorca Toppfotball også etablert en fotballklubb som stiller med herre-, kvinne- og juniorlag, slik at elevene også får kamptrening.

- Gjennom treningene og turneringene skal spillerne løftes opp på et mye høyere nivå. De skal spille mot storklubber på en turnering i Barcelona, og juniorene får også delta på Norway Cup og Dana Cup, forteller Thorleif.

Snart skal han trene Martin og andre elever på fotballbanen, på stranden og i treningssaler, trapper, parker og fjell på Mallorca.

Gode fasiliteter

- De fleste fotballspillere ønsker å bli toppspillere, men det kreves mye for å bli det. Man må ha tid til å trene, disponere tiden riktig og ha gode treningsforhold. Man må bygge seg opp og flytte grenser for å lykkes, sier Thorleif og legger til at treningsforholdene spiller en stor rolle.

- Jeg har lurt på hvorfor spanjolene er bedre enn oss til å spille fotball. Men skal vi bli like gode som andre, må vi ha like gode treningsforhold. De norske syklistene har trent i Spania og har blitt like gode som spanjolene, sier han.

Ifølge Holme er det ingenting å si på fasilitetene på Mallorca.

- Fasilitetene er veldig gode. Det er en ti kilometer lang strand rett utenfor hotellet vi bor på, og det er alt fra treningsrom og badstue til svømmebasseng og spaavdeling på hotellet. Det er bare 800 meter opp til fotballbanen, og det ligger en park like ved med mykt underlag som sparer føttene, forteller Holme.

Koster 90.000 kroner

Det var han som tipset Martin om fotballskolen på Mallorca.

- Jeg har alltid sagt at jeg ønsker å bli proff, og Thorleif fortalte at dette var en god mulighet for dem som vil satse, sier Nyemah.

Men fotballskole i utlandet koster mye penger. Seniorene må ut med 70.000 kroner, mens juniorene - som også deltar på Norway Cup og Dana Cup - må betale 90.000 kroner.

- Det koster en del penger, men det er verdt det. I dag er fotball også et yrke. Dette er en utdannelse, og for folk med ambisjoner er dette veien å gå. Man får ikke resultater hvis man bare gjør noe halvveis. Det er tusenvis av andre som vil bli like god som deg, og da må du trene bedre enn dem for å få resultater. Man kan trene godt når det er snø og kaldt i Norge, men man får ikke det samme utbyttet her, sier Thorleif.

LES MER: SPORT

Plukker boss for å betale

Når han ikke er på Mallorca, jobber Holme med å samle inn boss langs bilveiene i Bergen. Slik finansierer også 18-åringen med proffdrømmen utenlandsoppholdet.

- Han er ikke bare god i fotball. Han er også veldig god til å plukke boss, roser Thorleif.

Martin reiser trolig til Mallorca i oktober, og blir værende i ni måneder.

- Det blir spennende. Jeg ser frem til det og kommer ikke til å savne snøen og kulden her hjemme, sier fotballtalentet.

Denne saken stod på trykk i papiravisen 12. februar. Du kan bestille abonnement her.

Thorleif Holme flytter til Mallorca for å være fysisk trener for unge fotballspillere på fotballskolen til norske Mallorca Toppfotball. Foto: Anne-Marie Bårli

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten