fanaposten.no

Her ligger flyteøyen, skvist under Lilletveitvegen. Der er den bare så lenge trærene klarer å stå imot presset fra vannmassene. Foto: Roy Ellingsen

Flyteøyen fast mot bro

Flyteøyen i Birkelandsvatnet har nå begynt ferden nedover vassdraget.

Nyheter · Publisert 13:12, 8 aug 2017

Den omtalte flyteøyen i Birkelandsvatnet, som har slitt seg og de siste ukene gradvis har sivet mot utløpet på Elveneset har nå startet sin ferd nedover vassdraget.

Da Fanaposten besøkte stedet tirsdag ettermiddag, sto øyen kilt fast under Lilletveitvegen. Trærne på øyen er det eneste som hindrer ansamlingen av vegetasjon fra å fare nedover vassdraget og skape propp lenger nede i systemet.

Det, igjen, kan føre til oversvømmelse i området. I tillegg vil en unik del av vegetasjonen i vassdraget gå tapt.

Mislykket redningsaksjon

Da Fanaposten skrev om saken for noen uker siden, fryktet naboer at vannstanden skulle stige og dra øyen med seg nedover. Det har nå skjedd.

– Ideelt sett bør denne øyen taues opp igjen i vannet og forankres. Flyteøyer av denne typen er ikke så vanlige, og det ville være synd om den skulle gå tapt. Dersom den blir liggende i osen, vil den kunne feste seg til bunnen, og skape store problemer dersom en flomsituasjon skulle oppstå, sa Terje Aarsand i Nesttunvassdragets venner da.

Ole Sandven, rådgiver i Bymiljøetaten, forteller at alt håp nå er ute for å redde flyteøyen.

– En kollega av meg var der i sommer og de forsøkte å dra øyen inn igjen i vannet. Det lyktes ikke, fordi den hadde satt seg fast. Så flyttet den seg igjen under flommen i helgen, og nå står den fast i broen, sier Sandven.

Skal fjernes

Nå starter arbeidet med å få øyen fjernet.

– Den kan ikke stå slik den gjør nå, for skulle den flytte seg lenger nedover i elven, vil den kunne gjøre mye skade, sier Sandven.

Han vil ta kontakt med veimyndighetene og høre om deres entreprenører har utstyret som skal til for å fjerne vegetasjonen.

– Øyen er nok veldig tung, full av vann som den er, så den må nok deles opp på et eller annet vis, sier Sandven.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten