fanaposten.no

Leggene og ryggen var dekket av røde, sviende, brennende prikker. Foto: Privat

Flere tilfeller av svømmekløe i Kalandsvatnet

– Det har nå klødd i en uke. Det er mer enn nok, sier en nyinnflyttet mor, som badet med ungene sine sist torsdag.

Nyheter · Publisert 13:31, 20 aug 2020

Svømmekløe er en parasitt som kan føre til sterkt kløende utslett hos mennesker. Utslettet rammer mennesker som har badet i ferskvann og dammer.

– Vi fikk melding fra en familie som har badet i Kalandsvatnet 13. august. De har fått ganske kraftig utslett på huden, og de tok kontakt med oss, da de mente vi bør informere om dette. Vi har tatt kontakt med Folkehelseinstituttet (FHI), som igjen har mottatt fem klager, sier Viviann Sandvik, avdelingsleder ved miljørettet helsevern i Bergen kommune.

Intens kløe

For den badende familien ble en ellers idyllisk dag ved Kalandsvatnet etterfulgt av sur kløe.

– Jeg hadde ikke badet med ungene der, hvis jeg hadde visst om at dette kunne skje. Vi er nettopp flyttet inn i området, og visste ikke noe om dette. I den viken vi badet i er det 20 meter sandstrand, 50 meter langgrunt, siv på sidene og gress litt uti. Ungene synes det er et fantastisk sted å være, men det synes dessverre parasitten også, sier moren i familien.

I timene etter badingen slo kløen til, på forskjellig vis hos ulike familiemedlemmer.

– Eldstemann på 21 fikk litt prikker, men merket ikke noe. De yngre ungene klødde noe helt intenst. Han ene lå i badekaret og skrek i en time. Det klødde noe helt forferdelig de to første døgnene, og de har hatt noe voldsomt med prikker. Datteren min hadde 50 bitt bare på den ene leggen. Da tenkte jeg det ikke var noe vits å telle mer.

Kløen har satt sine spor.

– Hun klødde seg på leggen til hun fikk krater. Det ga seg heldigvis etter to døgn, men da begynte jeg å klø. Alle reagerer forskjellig. Jeg hadde litt prikking i huden første kvelden. Jeg var ikke uti vannet like lenge som dem, så jeg tenkte jeg kanskje hadde sluppet billig. Fredag ettermiddag kom kløen, og nå har jeg klødd frem til de siste dagene. Enkelte merker klør fortsatt, sier hun.

Det kan klø inntil to uker.

– En uke er nok, sier moren.

Ideelle forhold

Sandvik i kommunen forteller at svømmekløe ikke er farlig, selv om det kan være veldig ubehagelig.

– Noen kan reagere allergisk, og det kan henge i noen dager, opp mot to uker. Det klør og er plagsomt, sier hun.

Spesielt fire vann i bergensområdet er spesielt utsatt. I tillegg til Kalandsvatnet er det Storavatnet i Alvøen, Kiplevannet og Tennebekktjørna.

– Dette er en ikte som kommer med fugler. Den har en livssyklus som involverer snegler. Det er ikke slik at det alltid er et problem å bade, men ved enkelte forhold, for eksempel når vanntemperaturen overstiger 20 grader, kan den komme, sier hun.

Hun forklarer at pålandsvind, vegetasjon og grunt vann er ting parasitten liker, altså nøyaktig de samme forholdene som får mennesker til å finne frem badiken.

Kommunen går nå ut med informasjon på sine hjemmesider om situasjonen i Kalandsvatnet.

– Det ligger også mer informasjon på FHIs nettsider, sier Viviann Sandvik.

Også Lommelegen skriver om Svømmekløe.

Datteren min hadde 50 bitt bare på den ene leggen. Da tenkte jeg det ikke var noe vits å telle mer.

Svømmekløe

Svømmekløe, eller cercariedermatitt, er et kløende utslett på huden hos mennesker som har badet i enkelte ferskvannssjøer og dammer. Utslettet er forårsaket av parasitter (ikter) som vanligvis infiserer ulike arter av fugler som er knyttet til ferskvann.

Svømmekløe oppstår når cercariene ved en feiltagelse trenger seg inn i huden hos mennesker. Iktene kan imidlertid ikke utvikle seg hos mennesker, men i stedet dør de rett under huden. Her forårsaker de en allergisk reaksjon hos noen mennesker (se bilde nedenfor), spesielt etter gjentatte eksponeringer for parasitten. De første utbruddene kommer oftest i juni/juli måned etter perioder med godvær, og de kan vare utover sommeren en stund. Iktene kan forekomme i alle innsjøer med høye vanntemperaturer. Man kan ikke se på vannet at det inneholder parasitter. Cercariene påvises etter innsamling av snegler.

Det er vanligvis ikke nødvendig å behandle "svømmekløe", men kløestillende midler og antiallergisk behandling (anti-histaminer) kan lindre problemene om utslettet er svært plagsomt.

Vedtok å bygge boliger for rusavhengige

Onsdag vedtok bystyret i Bergen at det skal bygges seks leiligheter for rusavhengige i Steinsvikkroken.

Brannvesenets nye superverktøy var avgjørende på Kokstad

Natt til lørdag brøt det ut brann i et industribygg på Kokstadflaten. Mye røyk gjorde slukkearbeidet vanskelig. Da kom de spesialbygde robotene godt...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten