fanaposten.no

Flagrende «lommetørklær» på Bergen lufthavn

Universitetet gav Avinor et vakkert lommetørkle-tre som takk for at de Lønningen lystgård. Tirsdag ble gaven overrakt.

Nyheter · Publisert 21:29, 30 jun 2020

Da den nye terminalen på Bergen lufthavn, Flesland ble bygget, ble det tidig klart at det vakre trehuset på Lønningen måtte flyttes.

Avinor ønsket å ta vare på bygget, men ønsket også at flere skulle få glede av det. Dermed ble det gitt til Universitetet, restaurert og gjenoppført på Milde. Bygget ble overrakt og tatt i bruk i 2018.

– Dette er en stor dag. En slik gave skal ikke gjemmes vekk og den tilhører enhver av oss. Avinor har på forbilledlig vis tatt sitt samfunnsansvar på alvor og gjort huset tilgjengelig for folk flest, sa museumsdirektør ved Universitetet i Bergen, Henrik von Achen, etter at Lønningen Lystgård var klar til bruk på ny adresse.

Gammel tradisjon

Som takk har Universitetet gitt Avinor et meget spesielt tre som nå står plantet på Bergen lufthavn. I strålende sol ble en hyggelig markering gjennomført på gressplenen rundt treet tirsdag.

– Vi er setter stor pris på gaven vi fikk. Huset er nå til glede for mange, spesielt barn og unge sa rektor Dag Rune Olsen i sin takketale da han avduket plaketten til treet sammen med Helge Eidsnes, lufthavndirektør.

Olsen fortalte at det finnes en gammel tradisjon for å plante et tre når man skulle markere viktige hendelser, og denne tradisjonen ble videreført i dag.

Godt samarbeid

Lufthavndirektør Helge Eidsnes trakk fram det gode samarbeidet mellom alle involverte i flyttingen av det ærverdige trehuset. Han takket universitetet for det flotte treet som vil stå og vinke til passasjerer som reiser eller ankommer.

– I tillegg symboliserer treet også at vi vinker farvel til lystgården her på Flesland.

Treet er plantet til venstre foran terminalen, nede på ankomstnivå. Her kan både passasjerer og de som henter noen få glede av treet. Foran treet er det montert en minneplakett. For spesielt interesserte kan det nevnes at når man står og leser teksten på plaketten, og løfter blikket, ser man rett mot Lønningen, der huset sto før flyttingen.

Nå vil lommetørkle-treet (Davidia involucrat) slå røtter, vokse seg større og sterkere og blomstre med sine særegne hvite blomster som ser ut som flagrende lommetørklær.

Treet stammer fra det store lommetørkletreet som står i Botanisk hage på Tøyen i Oslo. Det samme gjelder de tre søskentrærne som er plantet ved Lønningen lystgård på Milde.

Det vil antakeligvis ta fra 18 til 30 år til lommetørkletreet på Flesland blomstrer, men det vokser ganske fort, så om noen år vil det kunne bli omtrent 20 meter høyt.

Stopp smittespredningen nå!

Det vakte stor oppsikt da et fly fra Italia landet på Torp flyplass i midten av mars uten at smitteverntiltak var iverksatt, til tross for at import...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten