fanaposten.no

Nødetatene rykket ut med mange mannskaper, blant annet egen bil for kjemikalievern. – Vi visste ikke om tønnen hadde farlig innhold, sier innsatsleder Hans Petter Nilsen i Bergen brannvesen. Foto: Ståle Melhus

Mann ble uvel da han fisket opp mystisk tønne fra krigen

Storuttrykning da huseier fisket opp en tønne merket «Achtung» og «1942» fra Titlestadtjørna.

Nyheter · Publisert 14:30, 8 mai 2021

Politiet meldte på Twitter at det var gjort funn av en tank med ukjent innhold ved Titlestadtjørna klokken 13.50.

«- Mulig brannfarlig. Politiet sperrer av området. Beboere i området blir bedt om å holde seg innendørs.»

Under arbeid i hagen hadde huseieren i 50-årene fått øye på en gammel 200 liters tønne som lå under vann. Denne tønnen ville han ha opp, men da den kom på land, kom det en sterk lukt som fikk mannen til å føle seg uvel.

 

Mulig farlig innhold

Bergen brannvesen rykket ut sammen med ambulanse og politi. Blant annet hadde brannvesenet med seg en spesialbil for kjemikalievern.

– Vi fikk melding om at det var funnet en tønne i vannet. Den var merket «Achtung» og «1942». Vi lurte jo da på om det var snakk om årstallet 1942 eller farenummer 1942. I tillegg ble det opplyst at tønnen avga lukt, og en person følte seg uvel etter å ha pustet inn lukten, sier Hans Petter Nilsen, innsatsleder i Bergen brannvesen.

Farenummer 1942 er ammoniumnitrat, som er en viktig bestanddel i både gjødsel og sprengstoff, så publikum i området ble beordret til å holde seg innendørs. Politiet opprettet en sikkerhetssone rundt området.

Revnet

For å finne ut av innholdet i tønnen mens brannvesenet var på vei, fikk politiet bilder av tønnen fra melder.

– Bildene ble videresendt til oss mens vi var underveis til stedet, og for oss så det ut som om tallene på tønnen var et årstall. Når vi kom til stedet valgte vi likevel å sende inn personell med verneutstyr for å inspisere tønnen. Tønnen var revnet og tom. Vi er fremdeles usikre på hva tønnen har inneholdt, men det vil man kanskje finne ut av i ettertid. Vi kunne i alle fall fastslå at det ikke var noen fare på stedet lenger, sier Hans Petter Nilsen.

Kjørt til sjekk

Huseieren som følte seg uvel etter å ha trukket opp tønnen, ble tilsett av helsepersonell på stedet. og han ble tatt med inn til Haukeland Universitetssykehus for observasjon.

– I og med at tønnen var tom, er det lite trolig at det har vært ukjent innhold som har gjort vedkommende uvel. Trolig er det snakk om lukten av forråtnelsesgass, H2S-gass (Hydrogensulfid), som er avgitt fra vannet når tønnen er trukket på land. Helsepersonell har likevel valgt å ta med seg personen til sykehuset for en sjekk, bare for å være på den sikre siden, sier innsatsleder i Politiet, Per Magnus Vabø til Fanaposten.

Brannvesenet forsikret om at tønnen ikke innebar noen risiko før de forlot stedet.

Tønnen ble funnet like utenfor land i Titlestadtjørna. Da grunneieren trakk den opp, ble han uvel av lukten som fulgte med. Mannen ble sendt til sykehus for sjekk.

Mye rart i vannet

En nabo Fanaposten har snakket med er ikke overrasket over funnet av tønnen, som trolig stammer fra krigen.

– Tyskerne hadde en stor base ved Stend og det har i alle år etter krigen blitt snakket om at tyskerne dumpet mye forskjellig både i Stendavatnet og Titlestadtjørna. Jeg tror nok at man hadde funnnet mye rart i disse vannene om man begynte å undersøke dem nærmere, sier naboen, som ikke vil ha navnet sitt i avisen.

Skriften på tønnen som kunne leses var «Wehrmacht», «Achtung», «Feuergefahr» og «1942». Trolig kan det dreie seg om en gammel tysk bensintønne fra andre verdenskrig som er dumpet i Titlestadtjørna. Foto: Ståle Melhus

Heder til Fanaposten

Du leser akkurat nå en av landets beste lokalaviser.

Frykter bowling-sporten vil dø ut

Etter at bowlingen på Sandsli ble stengt, har sporten kun to steder igjen å spille i Bergen; Kokstad og Vannkanten. Men begge steder kommer sporten i...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten