fanaposten.no

Ferien langs veien

Det er stille før stormen på Bratland Camping. Men med fellesferien kommer storinnrykket.

Nyheter · Publisert 11:38, 13 jul 2012

Det er varmt i luften og solen titter forsiktig frem bak skyene. Her hører man ikke stort mer en litt fuglekvitter, noen barn som spiller volleyball, og en og annen bil som kjører forbi i det fjerne. Et kvarters biltur fra Nesttun sentrum finner man Bratland Camping, for øyeblikket i grønne og friske omgivelser. Det er en rolig dag, og en del av gjestene har dratt inn til sentrum for å oppleve Bergen by.

– Det har vært ganske stille nå, særlig på hyttefronten. Vi har en del bobiler her, men fra neste uke av har vi nesten fullt opp med hytte-bookinger også, sier Åse Andersen som er personalansvarlig ved Bratland Camping. Hun venter på at fellesferien skal begynne og at turistene vil strømme på fra inn- og utland.

IDYLL: Hollandske Gerda Kok og ektemannen slapper av etter en hektisk sighsteeings-tur i Bergen sentrum.

Friheten på veien

Per dags dato er det over 250.000 campingvogner og bobiler på norske veier. Det at man kan styre sin egen tid, ser ut til å falle i smak hos mange nordmenn. Mange setter pris på friheten til å velge hvor lenge de vil bli på et sted før man drar videre. I mai 2012 var det registrert 592 campingplasser i vårt langstrakte land, og det kan se ut som at det blir flittig brukt av turister fra hele verden.

– Det er så fritt å dra på campingferie. Vi kan dra hvor vi vil og når vi vil, dersom vi ikke liker oss et sted, så er det bare å dra videre, sier Lieneke Joling fra Tyskland.

Sammen med sin ektemann Koeal Joling har hun dratt på campingferie med den samme campingvognen hver sommer i 46 år.

– Vi liker best å campe i naturen, dette er egentlig for mye folk for oss. Grunnen til at vi velger campingferie år etter år er fordi vi kommer i kontakt med naturen, og samtidig kan se ulike deler av verden for en billig penge, sier Joling.

ENKLE KÅR: Lineke Joling elsker campinglivet. – På denne måten kommer vi i kontakt med naturen, sier hun til Fanaposten.

Yrende liv

Det står sandaler utenfor hver dør, og lukten av tannkrem og kaffe blander seg med frisk vårluft. Håndklær til tørk, pølserester på bakken. Kryssord og sudoku på de hvite, slitte plastbordene kan vitne om et liv i bedagelig tempo. Andersen kan fortelle at det er et yrende folkeliv her om kvelden, med både grilling, cricket, trampolinehopping og musikk. De fleste av gjestene er godt oppi årene, men Bratland Camping kan tilby aktiviteter for både store og små.

– Det er mange utenlandske bobiler og camp-ingvogner som har funnet veien til Bratland camp-ing, hovedsakelig tyskere og nederlendere. De fleste bruker campingen som et mellomstopp virker det som, på turen videre mot nord, sier Andersen.

Fra trendy til harry – og så trendy igjen?

Mange vil nok hevde at for 50 år siden ble det sett på som en sunn og god livstil å dra på camping-

ferie, og de fleste så på det som en flott sjanse til å komme i kontakt med naturen. På 1930-tallet var campingvogna et symbol på høykultur og velstand. De siste tiårene har camping blitt latterliggjort fra mange hold i Norge og gjerne fått et stempel som harry, da spesielt av den yngre garde. Ifølge rapporten «Camping – fordommer og fakta» av Statistisk sentralbyrå har mange fordommer mot campingferie. Noen ser på det som harry fordi det er en billig ferieform og andre fordi det er primitivt og enkelt. Dette ser ut til å være et norsk fenomen, fordi det er langt flere utenlandske enn norske turister på veiene om sommeren.

Rolf Krosby som er daglig leder i Norsk Caravan Club mener at harrystempelet er på vei til å forsvinne.

– Bobilen er enkel å dra på tur med, man har god bagasjeplass, alle bekvemmeligheter og trenger ikke ta hensyn til noe eller noen. Man trenger ikke ta hensyn til fulle hoteller, man kan bare reise av sted sommer som vinter. Bobilen kan innredes slik man vil, sier Krosby. Han mener at det er noe folkelig med den, som gjør at bobilen passer alle.

– Man møter sosiale aspekter fra alle samfunnslag. Det er ingen typisk person, men camperen er representert ved alle samfunnslag, rik og fattig, gammel og ung.

Lineke og Koeal Joling har campet i den samme vognen i 46 år. De ville aldri byttet ut hjemmet på hjul med hotell.

Folkelig ferie

I følge Statistisk sentralbyrå var det 2,8 millioner overnattinger ved norske campingplasser i juli 2008, og det ser ut til at tallene øker. Både norske og europeiske turister stortrives på norske veier. Etter de campingturistene som Fanaposten har snakket med å dømme, ser det fortsatt ut til at noe som gjenspeiles i statistikken at man finner alle typer folk på campingplassen. Barnefamilier, grilldresser, unge vennegjenger, småbarnsfamilier og backpackere. De enste vi ikke har møtt enda er enslige som drar på tur helt alene. Dette kan vitne om at er en sosial ferieform, og det blir hva man gjør det til selv.

– Du kan se så mye av verden når du har bobil. Hvis jeg ikke liker stedet som jeg er på, så drar jeg bare videre. Så enkelt er det! Jeg pleier å reise gjennom hele Europa. I fjor var jeg blant annet i Portugal og Hellas, sier Frans Vandiar Straten fra Holland. Fanaposten spør om det ikke er mer behagelig å bo på hotell når man reiser så mye, men det kan Straten avkrefte. Han mener alle hoteller er nesten helt like, og reiseformen mangler personlighet.

– I bobilen har jeg mitt eget liv, jeg kan ta føttene på bordet og spise når jeg vil, sier Straten. Han skal være i Norge i 5 uker, og reiser blant innom Nordkapp. Han pleier å kjøre en hel dag, besøke stedet og oppleve byen eller naturen en dag, og så slappe av på campingplassen den tredje dagen.

– Og så er det videre på veien, sier hollenderen og ler.

– Eit langt liv med målstrev er over

Oddvar Skre vart fødd 11. mars 1939. Han sovna stille inn laurdag 2. juli, 83 år gamal. Med han har Fana mista ein av sine mest engasjerte personar...

Stenger Grimesvingene i fellesferien

Brattlandstunnelen skal bli høyere – for å unngå at kjøretøy treffer taket.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten