fanaposten.no

Fanaposten sender direkte: Her er alt du må vite om 17. mai i bydelen

17. mai i Fana blir annerledes i år. En av forskjellene er at du kan se morgenprogrammet direkte på Fanaposten.no.

Nyheter · Publisert 20:00, 14 mai 2020

Hovedprosjesjon fra Lagunen til Nesttun blir det ikke, men det blir likevel feiring i bydelen i år. Fra klokken 07.00 om morgenen vil det bli kransenedleggelser og taler slik vi er vant til på faste historiske plasser i Fana.

Og litt senere på formiddagen blir det egen bydelskortesje som består av brannbiler, veteranbiler, buss og to store lastebiler som vil fungere som scene.

Mens folk er oppfordret til å ta 17. mai-feiringen hjemme, er det nå større mulighet enn noen gang til å få med seg morgenprogrammet. Fanaposten vil ha direktesending av hele programmet som starter klokken 07.00 og slutter litt før klokken 10.00.

Tradisjonsrik runde

Eivind H. Hermansen har vært 17. mai-komiteleder i en årrekke, og har vært ute for litt av hvert. Men en 17. mai som dette har han aldri opplevd før og vil nok aldri oppleve igjen.

– At vi ikke får ha hovedprosesjon fra Lagunen til Nesttun er veldig spesielt, og det blir et savn. Men da er det en god trøst at vi kan gjennomføre morgendelen av programmet nesten som normalt, sier Eivind H. Hermansen.

Dette er en del av feiringen som har lange tradisjoner, og kransenedleggelser og taler ved kjente minnesmerker har vært en uunnværlig start på dagen for noen.

Roger Valhammer er hovedtaler på 17. mai, men kan ikke stille opp på Nesttun slik han vanligvis ville gjort. Talen er i år forhåndsinnspilt og filmet av Fanaposten. Foto: Trygve Hellestræ

Se også: Slik blir 17. mai i Fanabygden

Morgenprogram nesten som normalt

Det blir det heldigvis i år også, til tross for strenge korona-restriksjoner. Med tilstrekkelig avstand mellom deltakerne og et publikum som ikke kan overskride 50 deltakere, skal det bli både kransenedleggelser, musikk og taler ved de vanlige stedene om morgenen.

Direktesendingen til Fanaposten vil være åpent for alle å følge.

Morgenprogrammet, som du kan følge på vår nettside, ser slik ut:

• 07.00: Musikk ved Midtun Pavillion Orkester ved kommunehuset på Nesttun.

• 07.10: Bekransning ved Wollert Konows støtte.

• 07:30: Bekransning av Kong Haakons minnesstøtte, og tale ved elevrådsleder på Hop, Elisa Håland.

• 07:45: Bekransning av Christian Michelsens grav på Gamlehaugen. Tale ved elevrådsleder på Storetveit skole, Alexandra Sørensen.

• 08:00: Flaggheising på Gamlehaugen.

• 08:20: Bekransning ved Nordahl Griegs minnesmerke og tale ved elevrådsleder på Nordahl Grieg vgs Emil Griffiths.

• 08:30: Bekransning på Wernersholm. Digital hilsen fra statsminister Erna Solberg.

• 08:50: Bekransning av Nina og Edvard Griegs grav på Troldhaugen. Tale ved stortingsrepresentant Silje Hjemdal.

• 09.15: Tale til Fanabygden ved Peter Christian Frølich og fremføring av Ja, vi elsker. Fremføring av "Til Fana" ved Veslemøy Fluge Berg og musikk ved Skjold Nesttun Janitsjar.

• 09:50: Hovedtale for dagen ved Roger Valhammer.

• 10:00: Gudstjeneste i Skjold kirke ved kapellan Marte Håberg Ottesen.

Topp-politikere på talerlisten

Elevrådslederne på Hop og Nordahl Grieg stiller tradisjonen tro opp for å holde taler på minnesmerkene, og både Erna Solberg Peter Christian Frølich og Roger Valhammer er altså på listen over prominente personer som vil servere forhåndsinnspilte taler innimellom direktesendingene. I tillegg holder stortingspolitiker Silje Hjemdal tale på Troldhaugen.

Hermansen synes det er ekstra stort at Erna Solberg har funnet tid til å si noen ord til Fana på nasjonaldagen.

– At Erna Solberg i denne spesielle tiden har funnet tid til å si noen ord til fanafolk synes vi er veldig stas. Det er også veldig spesielt at det er første gang vi kan synge "Ja, vi elsker" som offisiell nasjonalsang, Det blir spesielt i den situasjonen vi er oppi med koronakrisen, sier Hermansen.

Han har selv vært en pådriver for at nasjonalsangen ble offisiell. Ernas tale skjer etter bekransningen på Wernersholm, der Bjørnstjerne Bjørnson skrev diktet som ble nasjonalsangen.

Etter at morgendelen av programmet er ferdig, vil det bli vist gudstjeneste fra Birkeland kirke. Denne sendes direkten av kirken, og vil også bli sendt på Fanaposten.no.

Bydelskortesjer

I samarbeid med 17. mai-komiteen i Bergen, blir det etterpå arrangert bydelskortesjer som folk kan få glede av i sitt nærmiljø.

Det blir en kortesje i Fana og en i Ytrebygda bydel, og begge starter 10.30 på Lagunen, før de går hver sin rute i de to bydelene.

Se rutene her:

– Vanligvis kommer bergenserne til oss, men i år kommer vi til dem, lover Asbjørn Hodnekvam i 17. mai-komiteen i Bergen.

Kortesje nummer en går klokken 10.30-13.00 og vil bestå av brannbiler, veteranbiler, buss og to store lastebiler som vil fungere som scene. Kortesje nummer to vil gå klokken 17.00-20.30.

– På den første runden har vi fokus på korpsmusikk og buekorps og gjerne noen sangere til nasjonalsangen. På den andre kortesjen vil vi ha mer av det vi normalt kaller kveldsunderholdning. Her ønsker vi med oss teater, artister, dansegrupper og alt som kan skape litt liv og røre, forteller Hodnekvam.

Korps spiller ved institusjoner

Korpsene i Fana skal også i aksjon, og vil spille på sykehjemmene i Fana og Ytrebygda i tidsrommet 10.00 til 12.15. Se nærmere program her.

Alt skal være ferdig i god tid til 13.00 når hele Norge skal synge nasjonalsangen samtidig.

– Jeg tror det kommer til å bli en 17. mai-feiring mange vil huske. Det er veldig fint at vi har fått et samarbeid om å spille på institusjoner og at folk får oppleve 17. mai-stemningen i eget nærmiljø, sier Hermansen.

Partilagene med felles opprop om penger til ungdomstilbud

Lokallagene til fem politiske partier har forfattet et felles brev til byrådslederen og ordføreren etter fredagens oppslag i Fanaposten

Solveig arrangerer, organiserer og kaster lengst

Noen måneder på etterskudd kunne endelig Solveig Fredriksen gå i ringen og kaste diskos med tellende resultat.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten