fanaposten.no

- Fana skoleteater inspirerte meg

Katrine Dale har hovedrollen i en av årets store satsinger på DNS, Pippi Langstrømpe. Men hadde det ikke vært for Fana skoleteater hadde hun kanskje ikke stått på scenen.

Nyheter · Publisert 15:14, 15 feb 2013

- Hadde det ikke vært for Fana gymnas og Fana skoleteater er det ikke sikkert at jeg hadde gjort dette. Det ga mersmak og var min inngang til teaterlivet, sier Katrine Dale.

Fana-jenten har selv hatt hovedrollen i en av oppsetningene, men interessen for skoleteateret ble vekket lenge før det.

- Det begynte med at min storebror Anders gikk på gikk på gymnaset rett ved siden av barneskolen jeg gikk på. Han var en stjerne på skoleteateret på den tiden, og hadde hovedrollen i de tre årene han gikk der. Jeg husker jeg var så stolt. Jeg ble inspirert av alt han fikk til på teateret, sier hun.

Katrine snakker om sin ni år eldre bror, Anders Dale, som har hatt store roller på flere av landets store institusjonsteatre. Da Anders var elev på Fana gymnas gikk Katrine på Paradis skole. Katrine forteller at hun skrøt av broren.

- Det er egentlig utrolig flaut i dag, men jeg husker at jeg sto en del ved gjerdene til Fana gymnas. Når de store guttene kom mot meg pleide jeg å rope etter dem: Kjenner dere min bror, Anders. Han spiller på Fana skoleteater.

- Det var utrolig stas. Jeg så alle forestillingene hans, sier Katrine.

Finner seg selv i Pippi

- Det er en stor og viktig rolle. Jeg har aldri tidligere hatt en rolle hvor stykket står og hviler på meg, sier hun om rollen som Pippi.

- Synes du det er skremmende?

- Nei, da hadde nok ikke jeg drevet med teater heller. Selv om jeg kan være beskjeden er jeg nok en person som er glad i oppmerksomhet også. Jeg trives med å leve meg inn i andres liv og andre situasjoner. Det er det som driver meg. Å ha en hovedrolle som dette kan selvfølgelig være utfordrende, men jeg er motivert for å få det til, sier hun.

Når Fanaposten treffer Katrine er det seks dager siden hun har gjort unna premieren på Den nationale scene (DNS). Vi befinner oss på Landmark i Bergen sentrum. Over en kaffe snakker vi om stort og smått, men mest av alt om Pippi Langstrømpe. Katrine har nemlig hovedrollen i en av årets store satsinger, og skal man tro anmelderne i Bergenspressen har hun gjort det riktig så bra.

«Den kuleste Villekula på lenge, eller kanskje i det hele tatt. Energisk og overbevisende», skrev BT.

«Et skikkelig show som sender deg tilbake til barndommens lek og moro», skrev BA.

Hun har fått med seg anmeldernes dom, og legger ikke skjul på sin begeistring.

- Det er helt fantastisk å få slike tilbakemeldinger. Man puster liksom litt lettet ut. Jeg spiller en person som veldig mange har et forhold til, og da hadde det vært litt kjipt om anmelderne mente at jeg ikke fikk det til, sier hun.

- Hvordan opplevde du selv premieren?

- Jeg synes det gikk veldig bra. Heldigvis tok vi store steg de tre siste dagene før premieren. Vi knakk noen koder, som har vært viktig for at forestillingen er blitt som den er, sier hun.

Historien om Pippi Langstrømpe er velkjent for de fleste av oss. Pippi er verdens sterkeste, har fregner og røde fletter som står rett ut, sier voksne imot og har ingen oppdragelse. Hun har også et forferdelig langt navn, Pippilotta Viktualia Rullgardina Chrysmynta Efraimsdatter Langstrømpe.

Katrine innrømmer at det tok tid før hun lærte seg navnet.

- Hehe, ja jeg har måttet gå noen runder med meg selv for å lære det. Men det sitter nå, altså. I alle fall for øyeblikket, sier hun.

33-åringen har for øyeblikket en kontrakt med DNS som løper til november i år. Frem til 11. mai har hun Pippi-forestillinger seks dager i uken. Katrine forteller at hun ikke er redd for å bli lei Pippi.

- Jeg synes det er et utrolig givende stykke. Jeg finner en del av min egen personlighet i Pippi og har mye igjen for å glede alle de barna som kommer for å se på. I likhet med Pippi er jeg nok en litt gutte-jente. Jeg er også selvstendig og tøff, sier hun, og fortsetter:

- Samtidig er det lenge til mai, men det kan jeg ikke tenke på. Jeg tar en dag av gangen, det skal godt gjøres å bli lei denne rollen.

- Noe eget med skoleteateret

Tilbake til Fana skoleteater. Etter at broren Anders gikk ut av gymnaset fortsatte Katrine å gå på forestillingene. Nå var det noe annet som lokket henne. Den nye hovedrolleinnehaveren, Jon Bleiklie Devik.

- Han var min første forelskelse. Jeg kunne ikke unngå å gå på oppsetningene de årene han gikk der, sier hun.

Da hun begynte på Hop ungdomsskole hadde Katrine allerede tenkt tanken om at hun ville gå på Fana gymnas. Først og fremst for å være en del av Fana skoleteater.

- Da jeg omsider begynte på Fana gymnas ble jeg heldigvis plukket ut til en av rollene etter audition, sier hun.

Katrine var med på skoleteateret alle årene hun gikk på gymnaset. Siste året hadde hun også hovedrollen.

- Jeg husker at det var kjempegøy og spennende. Det er noe eget med Fana skoleteater. Det er ekstremt mange som bidrar. Det er ikke bare skuespillerne, men også alle som har med produksjonen å gjøre. Samtidig kommer man ut i praksis og kjenner på det voksne livet, sier hun.

Opp gjennom teaterets mangeårige historie har teateret vært springbrettet for mange karrierer på scenen. Brødrene Vegard og Bård Ylvisåker, Calle Larsen fra Raske menn og Helge Jordal er bare noen av mange eksempel. Nå er Katrine også i ferd med å skape seg et navn.

- At Fana skoleteater har fått frem så mange talenter forteller egentlig det meste om viktigheten av det de gjør. Noen har blitt rørleggere eller elektrikere, men mange har også valgt å fortsette med teater, selv om det har vært på hobbybasis for de fleste, sier Katrine.

Mersmak

Tiden på Fana gymnas ga Katrine mersmak til å fortsette som skuespiller. Hun hadde egentlig tenkt å søke seg inn på teaterhøgskolen, men da hun fikk tilbud om å spille hovedrollen i Askepott på DNS i 1999 skjøv hun planene til side.

- Jeg var svært fornøyd med å få rollen. Jeg så på det som en stor mulighet, sier Katrine.

De første årene etter videregående hadde hun flere hovedroller på DNS før hun til slutt valgte å studere film. I flere år frilanset hun til ulike teaterroller, men i 2011 kom hun tilbake på heltid til teateret.

- Det var som å komme hjem. Jeg hadde virkelig savnet DNS, sier hun.

Selv om fremtiden på DNS er uviss tror hun at teater også vil være en viktig del av hennes liv i fremtiden også.

- Jeg tror nok jeg kommer til å fortsette med teater. Jeg blir liksom ikke ferdig med det. Samtidig er jeg veldig glad i film. Kanskje jeg kommer til å studere mer, sier hun.

Bil mot sykkel på Hjellestad

Politiet melder om trafikkulykke i Grumseidvegen fredag morgen.

Martin (17) har en tøff skolehverdag etter streiken: – Kan ikke senke skuldrene eller bli syk

Martin Storetvedt, elev ved Nordal Grieg VGS, forteller at flere medelever ligger bak med skolearbeid. Forrige uke satt han og 90 andre VG2-elever...

Slik vil Statens vegvesen løse bompenge-problemet på sideveiene

Statens vegvesen åpner for to bommer på sideveiene, men vil ikke anbefale fritak for noen. Verken Bergen- eller Bjørnafjorden kommune er fornøyd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten