fanaposten.no

– Vi ønsker å sette foten ned mot allminneliggjøring av narkotika, og kommer til å fortsette skoleaksjonene i tiden fremover, sier stasjonssjef Morten Ørn ved Fana-politiet. Foto: Eivind A. Pettersen

Fana-russ pågrepet i stor narkorazzia

For ett år siden omtalte Fanaposten en skoleoppgave som avdekket narkobruk i den videregående skolen. Nå er 25 elever pågrepet for salg eller bruk av cannabis, designerdop og kokain.

Nyheter · Publisert 14:28, 17 feb 2014

Mandag morgen klokken 10.00 aksjonerte mellom 80 og 90 politifolk i en større narkotikasak, der elever ved syv videregående skoler i Bergen er involvert.

Politifolk fra Bergen sentrum og Bergen sør politidistrikt deltok i den koordinerte aksjonen.

Tre av de syv skolene som ble gjenstand for gårsdagens storstilte narkorazzia ligger i Fana: Nordahl Grieg, Fana Gymnas og Sandsli.

– Vi ønsker å sette foten ned mot allminneliggjøring av narkotika, og kommer til å fortsette skoleaksjonene i tiden fremover, sier politistasjonssjef Morten Ørn hos Fana-politiet.

Bekymringsmeldinger

Politistasjonssjefen bekrefter at utgangspunktet for aksjonen er en skoleoppgave som to elever på Sandsli laget i fjor høst.

I undersøkelsen, som Fanaposten var først til å omtale, deltok 700 bergenselever. De svarte på spørsmål om narkotikabruk.

– Her kom det frem at det i enkelte miljøer var aksept for bruk av eksempelvis cannabis. Vi mottok også bekymringsmeldinger fra elever og lærere. Vi ser at de involverte elevene sliter med å komme seg opp om morgenen og har økt skoledropp. I Politirådet besluttet vi å gjøre dette til et satsingsområde i 2014, sier Ørn til Fanaposten.

Aksjonen er rettet mot mellom 20 og 30 avgangselever ved de videregående skolene.

– Det er viktig å poengtere at vi ikke har holdepunkter for å si at Bergen sør er mer narkobelastet enn andre steder. Hovedgrunnen for at vi gikk til aksjon nå, er at vi selv har valgt å rette fokus på dette, poengterer Ørn.

Alle er over 18 år

Fire personer er i løpet av helgen blitt pågrepet og siktet for overtredelse av narkotikalovgivningen. Tidligere er to personer pågrepet og varetektsfengslet i samme sak. Disse er siktet for befatning med narkotika.

Alle de pågrepne er over 18 år, og de eldste er avgangselever opp mot 20 år.

I løpet av gårsdagen ble det foretatt avhør av de pågrepne.

For en tid tilbake beslagla bergenspolitiet tolv kilo cannabis. Man tror nå at stoffet var myntet på salg, blant annet i russemiljøet.

Politiet har også beslaglagt ecstasy og MDMA.

Ble hentet ut av klasserommet

Skoleeier og rektorene ved skolene var på forhånd orientert om at politiet ville aksjonere mandag morgen.

– Vi vurderte lenge hvordan vi skulle pågripe elevene. Dersom vi gjorde det hjemme hos dem ville det påvirke naboer og yngre søsken. Vi fant ut at det mest skånsomme var å la lærer eller inspektør hente personene i klasserommet og føre dem ut i gangen, der politiet sto og ventet. Ved å samkjøre aksjonen var vi trygge på at de pågrepne kunne forklare seg mest mulig fritt, sier politistasjonssjefen.

Politiet understreker at alle de pågrepne er siktet i saken, og at det er Bergen Tingrett som har besluttet pågripelse og ransaking.  Det må ikke gis et inntrykk av at de pågrepne er valgt vilkårlig.

Som en direkte konsekvens av gårsdagens aksjon vil politiet avholde informasjons- og foreldremøter på de involverte skolene.

– Vi oppfordrer foreldrene til å ikke være naive, men spørre barna sine hva de gjør på nettet, og ellers følge med på hva de foretar seg, sier Morten Ørn.

Overrasket over omfanget

Mathilde Lie-Nielsen, elevrådsrepresentant ved Sandsli videregående skole, synes det er skummelt å vite at medelever driver med narkotika.

– Jeg synes det er veldig bra at politiet har aksjonert, tar problemet ved roten og får gjort noe med det.

For oss som ikke har brukt narkotika viser det at det lønner seg å la være, sier hun til Fanaposten.

Selv ble hun ikke vitne til aksjonen på sin skole.

– Jeg så det ikke selv, det foregikk i det stille. De som ble hentet visste ikke hva det gjaldt før de sto på kontoret til elevinspektøren, sier hun.

– Jeg er overrasket over hvor mange elever som er involvert, men dette har ligget i kortene lenge med tanke på det økende antall personer som har prøvd rusmidler, sier Mathilde Lie-Nielsen.

Sindre på plass i skøyteboblen: – Tatt imot som en konge

Mens lagkameratene fra Fana gikk EM forrige helg, ankom Sindre Henriksen Nederland først denne uken. Det gjorde han med stil.

Den nye politisjefen er allerede lei bomsniking her

Stadig meldes det om snikkjørere her i Skjoldabukta. - Vi kommer til å intensivere kontrollene, sier Ronny André Øvrebotten ved Fana-politiet.

Røyk fra elektromotor ga storutrykning

– Vi har akkurat sendt røykdykkere inn i bygget for å gjøre et søk, sier brannvesenet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten