fanaposten.no

Fana-lag imponerte stort i First Lego League: Denne gjengen fikk innovasjonspris

Hele åtte lag fra Bergen sør i aksjon. På Vilvite begeistret unge realfagsspirer dommerne med sine innovative løsninger

Nyheter · Publisert 18:38, 14 nov 2021

Tusenvis av unge realfagsspirer har denne høsten lagt ned stor innsats og engasjement i forberedelsene til verdens største teknologi- og kunnskapskonkurranse: First Lego League (FLL). Lørdag gikk den regionale finalen i Bergen av stabelen, med hele åtte lag fra Fana. Og de lokale lagene dro hjem flere Lego-pokaler!

Blant de fem beste sammenlagt og nominerte til den gjeve Champions-prisen, finner vi tre Fana-lag: Brainwaves fra Skjold skole, Pepinos fra International School of Bergen og det unge laget RoboMech Rekrutt fra Totland.

Får dra til Ålesund

Det var ungdommer fra Holen skole som vant det hele og ble First Lego League (FLL) Champion. De får representere Bergen i den skandinaviske finalen i Ålesund den 12. mars.

Konkurransen gikk av stabelen på VilVite, BI og Vitalitetssenteret på lørdag. Blant 25 lag kom hele åtte fra Fana. Resten kom fra andre deler av Bergen, Alver, Askøy, Austevoll, Bjørnefjorden, Osterøy og Øygarden.

De aller fleste lagene er skolelag, med lærere som veiledere, og som bruker dette tverrfaglige konseptet i undervisningen sin. Imponerende innovative! I tillegg til robotkonkurranser, handler FLL om å finne løsning på en utfordring, som i år handlet om transport.

LES REPORTASJEN: Smarte fjortiser skal fikse verden med Lego

Glade deltakere fra RoboMech Rekrutt, et ungt fritidslag fra Totland. I sitt aller første år som deltakere, la de seg helt i toppen i flere konkurranser. Imponerende! Foto: Veronika Stuksrud / VilVite

Egne problemstillinger

Med utgangspunkt i en selvvalgt problemstilling, har laget utforsket problemet for å presentere en innovativ (ny eller forbedret) løsning. I åtte uker har lagene jobbet med dette.

– Tydelig problemstilling, grundige undersøkelser og en innovativ, fullt brukbar løsning, oppsummerte dommerne til Pepinos fra Sandsli-baserte International School of Bergen.

Laget så på hvordan de kunne gjøre prosessen med å laste og losse lastebiler tryggere og mer praktisk. Presentasjonen ga elevene både 2. premie i klassen og nominasjon til «Scandinavian Innovation Award», en egen konkurranse for de 10 mest innovative prosjektene fra FLL.

Fra individualister til Brainwaves

Skjold skole stilte med to lag, som begge tok utgangspunkt i problemet med overfylte papirkontainere utenfor skolen. Brainwaves ville løse dette gjennom komprimering i containerne, en løsning de designet og laget en enkel prototype av, i lego selvsagt.

Dommerne verdsatte hvordan laget hadde idemyldret og utviklet og forbedret løsningen sin.

I tillegg til 3. premie i Prosjektprisen, dro laget hjem Kjerneverdiprisen for hvordan laget hadde utviklet samarbeidet i laget – «fra individualister til Brainwaves»! Topp score fra dommerne.

Bla i bildene av de lokale lagene øverst i saken!

Elever fra Apeltun skole i robotkonkurranse. Foto: Veronika Stuksrud / VilVite

Lovende rekrutter

RoboMech er et kjent navn i First Lego League, og har vunnet turneringen flere ganger, senest i 2020. I år stilte et nytt og ungt lag: RoboMech Rekrutt. Uredde markerte de seg i alle kategorier og ble blant topp 5 sammen med Pepinos og Brainwaves.

Før prosjektdirektør Bjørn Laastad fra Equinor delte ut hovedpremien kommenterte han:

- Jeg har sett mange innovative, bærekraftige og smarte løsninger her i dag. Dette lover godt for utvikling av nye løsninger for framtiden!

Slik gikk det med Fana-lagene

Nominert til First Lego League Champion: Brainwaves (Skjold skole, Pepinos (International School of Bergen) og RoboMech Rekrutt (fritidslag fra Totland).

Robotkonkurransen: 2. pris til Brainwaves. I semifinalen konkurrerte de med RoboMech Rekrutt (Totland) og Skjolds Blue Squad (Skjold skole).

Prosjektprisen: 2. plass til Pepinos. 3. plass til Brainwaves. RoboMech Rekrutt og Ulsmåg Ultimate var også blant de nominerte.

Kjerneverdiprisen: 1. plass til Brainwaves.

Teknologiprisen: Paradis Lego Smashers ble nominert til Teknologiprisen.

Innovation Award: Prisen gikk til Pepinos (ISB).

Vestbo ventet i 13 år: Fullfører 34 boliger trass store ekstrakostnader

Gravemaskinene var i full gang. Så smalt det fra skytebanen. Siden da har Vestbo ventet i 13 år.

Kyrre på nye eventyr

Han har grillet selvfanget piraya i Amazonas. Han har kjørt rally gjennom Usbekistan. Han har plukket vulkanstein på bunnen av Polhavet. Nå gir...

Hærverk på Skjold skole

I fire-tiden fredag morgen gikk alarmen på Skjold skole. Securitasvakten meldte fra til politiet om mulig innbrudd.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten