fanaposten.no

Fana kirke er ikke akkurat tilpasset koronaavstand, men nå skal den i bruk igjen. Foto: Roy Ellingsen, arkiv

Fana bruker pinsen til gjenåpningsfest

– Når Fana kirke åpnes igjen, er det en historisk begivenhet. Det er ikke en parentes ute i en leddsetning, men det er noe vi skal feire og markere, sier sokneprest Lars Martin Hol.

Nyheter · Publisert 15:00, 22 mai 2020

Koronaen har skapt unntakstilstand i hele samfunnet. Kirken er intet unntak, og når dørene igjen åpnes, skal det skje på riktig måte.

– Pinsen er feiringen av Kirkens fødselsdag. Vi feirer at Guds ånd blåser nytt liv inn i kirken, sier Hol.

Derfor velger Fana sokn akkurat denne dagen til å åpne dørene igjen.

– Vi legger en gudstjeneste til pinsedag klokken 11, sier presten.

Dessverre kan han ikke åpne dørene for alle som vil komme.

– Begrensningene med antall på 50 gjør at det ikke blir noen stor fest. Derfor har vi tenkt at vi inviterer et representativt utvalg av dem som er engasjert i området vårt, i ulikt arbeid, til gudstjeneste, sier Hol.

I tillegg blir gudstjenesten sendt direkte på soknets hjemmeside.

– På denne måten har vi en historisk markering når Fana kirke gjenåpnes, som alle kan delta på, sier presten.

Gradvis åpning

Det blir ikke drift som vanlig med det første.

– Begrensningene følger oss jo, helt til regjeringen sier at vi kan åpne for flere. Det kan se ut som de åpner for 200 den 15. juni. Da har vi tenkt å ha en gradvis åpning. 31. mai har vi gudstjeneste bare i Fana kirke, for 50. 7. juni blir det gudstjeneste i både Fana og Ytrebygda. Da inviterer vi frivillige medarbeidere. Det er ganske mange, både i Ytrebygda og Fana.

 

Lars Martin Hol kan invitere inn til 50 personer til gudstjenster, og det er akkurat det de har tenkt å gjøre i pinsen. Foto: Mari Møen Nygaard, arkiv

Det er mange omstillinger denne våren.

– Fana kirke ble ikke bygget i går. Det å være kirke, det å være et lokalsamfunn, er ikke en sprint, men et maraton. Når vi nå skal omstille oss til å drive kirke på en ny måte, har ikke vi tenkt å forhaste oss. Vi skal ta oss god tid, og teste ut. Det gjør vi 31. mai og 7. juni. 14. juni gjør vi noe tilsvarende. Når vi kommer til 21. juni, der det kanskje åpnes for 200, har vi fått en trygg tilvenning, slik at vi kan få en verdig gudstjeneste, som er åpen.

Skynder seg langsomt

Presten innrømmer gjerne at det ikke føles helt bra å stoppe folk i døren.

– Det er et problem at det skal stå skilt på utsiden om at det er fullt, her kommer du ikke inn. Derfor har vi kommet frem til denne modellen. Vi inviterer til disse med bare 50. Det er en måte å tilpasse oss på, sier han.

De fleste kirkene i bergensområdet åpner denne helgen. Men i listen over gudstjenester står hverken Fana eller Ytrebygda.

– Vi har valgt å skynde oss litt langsommere enn de andre. Dette med antallet har vært en problematikk, og det å få gjort ting på en måte som oppleves trygt, er viktig. Du kan si at mange av dem som feirer gudstjeneste hos oss tilhører risikogruppene. Det skal vi ikke ta lett på. De skal også komme til gudstjeneste og vite at de er ivaretatt, sier Hol.

Det er ikke tilfeldig at de frivillige får slippe til først. Dersom man skal til dåp eller bryllup, er det de frivillige man møter, det er dem som legger den store dagen til rette for deg. Nå får de muligheten til å tilpasse seg nye rammer.

Hol gleder seg til å åpne dørene igjen, selv om det bare blir på gløtt helt i starten.

– Når Fana kirke gjenåpnes, er det en historisk begivenhet. Det skal være bredt oppmøte, alle skal kunne delta og si at i Fana gjør vi ting ordentlig. Det har med selvfølelsen i bygden å gjøre, og kirken skal gjenspeile det.

Men det skjer altså først neste søndag, på pinsedag.

Brannvesenet rykket ut til rare lyder fra pipe

Da brannvesenet åpnet feieluken til skorsteinen på Sandsli, skjønte de hva lydene var.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten