fanaposten.no

Extra Sædalen la fredag ut informasjon om at de hjelper kunder i karantene med å finne frem matvarer.

Extra-butikken håper flere vil stjele denne ideen

For å minske smitterisiko, tilbyr Extra Sædalen å plukke varer for kunder, sette handleposene utenfor butikken og motta betaling på Vipps.

Nyheter · Publisert 07:45, 16 mar 2020

Det har vært noen uvirkelige dager for butikkansatte hos Extra Sædalen og butikksjef Marianne Stordal.

Torsdag vil bli stående som en dag hun og mange andre aldri kommer til å glemme. Erna Solberg og regjeringen stod på riksdekkende TV og beordret skoler, barnehager og en rekke bedrifter om å stenge. Folk responderte med å gå i butikken. Inkludert Extra Sædalen.

- Det ble helt kaos her inne. På store dager som 17. mai og jul er vi forberedt, men det var vi overhodet ikke her, sier hun.

Hamstring har avtatt

Butikklokalet fylte seg opp med folk, og mange ville bunkre opp med varer som hermetikk, dopapir og tørrvarer. Gjentatte påminnelser om at hamstring er unødvendig og skaper problemer for andre, ser ut til å ha sunket inn. Lørdag hadde dette problemet avtatt.

- Ja, det har vært en del hamstring. For oss har det vært viktig å få ut varene fra lageret fort nok, så folk ser at vi ikke går tom. Står det for eksempel bare fire havregryn igjen i hyllen, så er det lett for at folk tror det snart er tomt og plukker med seg alle fire. Men det virker som folk har skjønt alvoret nå. Folk ser konsekvensen hamstring kan ha for andre, og er stort sett solidariske, sier hun.

LES OGSÅ: En kunde hadde på seg gassmaske da han kom inn i butikken

En samlingsplass

Men butikken er og blir en stor samlingsplass i en tid da vi alle skal holde mest mulig avstand til hverandre. Dermed også et sted for økt smitterisiko. Butikken gjør alle de tiltak de kan for å hindre smitte og beskytte sine ansatte.

- Situasjonen de siste dagene har endret seg nærmest fra dag til dag og time til time. Vi må bare følge tett med på det som skjer. Vi har fjernet brødskjæremaskiner og smaksprøver på frukt og grønt. Vii vasker alle kontaktflater tre ganger for dagen, vi har antibac stående, og vi har nå satt begrensninger på hvor mange vi tar inn i butikken samtidig, sier Stordal.

Hun er mektig imponert over de ansatte, som stiller opp, også utenfor arbeidstid, vel vitende om at de øker sin egen smitterisiko.

- De ansatte er helt fantastiske. Veldig mange er skoleelever, og mange tilbyr seg å komme i butikken for å jobbe ekstra. De ønsker å gjøre en innsats for å hjelpe, og både lørdag og søndag har folk vært her utenfor arbeidstid for å hjelpe til med å få butikken klar. Jeg kan ikke få rost dem nok, sier hun.

LES OGSÅ: To Nordahl Grieg-elever smittet

Finner varer for kunder

Et nytt tiltak ble lagt ut på butikkens Facebook-side på lørdag. For å hindre at folk som kan være korona-smittet går i butikken, tilbyr hun nå å plukke varer på bestilling fra kunder.

Det fungerer slik at folk sender bestilling på mail eller telefon til butikken. Så finner de butikkansatte varene frem og gjør de klar i poser, før de settes på et avtalt sted utenfor butikken. Betaling mottas med vipps.

- Det er en vanskelig tid for oss alle, og vi tenkte "Hva kan vi gjøre for å hjelpe?". Så vi la ut denne Facebook-posten, som er like nytt og ukjent for oss som for alle andre, sier hun.

Det kan være flere grunner til at folk ikke vil gå i butikken, og hun er klar på at hun ikke gjør forskjell på folk som ber om hjelp.

- Noen er i karantene og skal ikke gå i butikken. Andre vegrer seg fra å gå i butikken fordi de frykter smitte, eller fordi de er i en risikogruppe. Vi stoler på kundene våre, så de som ber om hjelp får det, sier hun.

Så langt anslår hun at et titalls personer har brukt tilbudet. Det har bidratt til at færre må gå inn i butikken.

- Vi setter pris på at ingen bryter karantenen og går i butikken. Det gir oss merarbeid å finne frem varer for folk, men vi er smitteutsatt her i butikken, og dette er noe jeg tenker reduserer risikoen for oss og andre, sier hun.

Hun oppfordrer andre butikker til å tenke i samme baner..

- Det er fortsatt veldig nytt og veien blir til mens vi går. Men vi tror det er et tiltak som både hjelper folk og gjør det tryggere å være i butikken, så jeg håper flere butikker kanskje vil ta med seg ideen og prøve det samme, sier hun.

Debatt:–   Bevar Steinsvikkroken som friområde

I Fanaposten 19. januar var det stor reportasje om Steinsvikkroken, der fagetaten i Bergen kommune vil byggja seks omsorgsbustader for rusavhengige,...

Kommunen krever koronatest for ansatte som har vært på Østlandet

Byrådet innfører strengere forholdsregler for kommunens ansatte som følge av utbrudd av mutert virus på Østlandet.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten