fanaposten.no

DIREKTØR: Geir Olav Melingen har alltid interessert seg for fiskerinæringen. 1. april 2015 ble han direktør ved Akvariet i Bergen. På et år har han fått til store endringer. Foto: Hilde Olsen Aalvik

Et år med forandring på Akvariet

AKVARIET: Da Geir Olav Melingen var ti år gammel var han sikker i sin sak. Han skulle bli fiskeveterinær. Etter mange års utdannelse, og erfaring innen fiskerinæringen, ble han i fjor direktør for Akvariet i Bergen. Forandring fryder, sies det. Mye har skjedd på et år.

Nyheter · Publisert 09:47, 12 jul 2016

Med god utsikt over sjøløvedammen, det lokale havakvariet og de besøkende, nyter Geir Olav Melingen dagene på sitt nye kontor, og i jobben som direktør for Akvariet.

- Her har jeg det fint. Jeg stortrives i min nye jobb, som er veldig spennende, sier han.

Tidlig fisker

Melingen har alltid hatt en stor interesse for fiske, og livet i sjøen generelt.

- Da jeg var liten tilbrakte jeg mye tid blant livet i fjæren på Austevoll. Allerede da jeg var ti år gammel begynte jeg å jobbe på et oppdrettsanlegg. Jeg var da fast bestemt på at jeg skulle bli fiskeveterinær. De voksne lo litt av meg. Sa at det var jo et yrke som ikke fantes, men det lukket jeg ørene for, forteller direktøren.

Gjennom ungdomsårene brukte han mye av sin fritid i båt, og senere fikk han seg jobb på ulike fiskebåter. I vernetjenesten etter hovedfagsutdannelsen fra Universitetet i Bergen jobbet han på Forsvarets forskningsinstitutt, og hadde det han kaller drømmetjenesten.

Havbruksnæringen

- Jeg startet å studere fiskehelsebiologi på universitet i Bergen. I 1993 fullførte jeg utdannelsen min, og med det ble jeg veterinær for fisk. I ettertid har jeg også tatt en doktorgrad i fiskehelse, forteller Melingen.

Siden den gang har han jobbet innen fiskeri- og havbruksnæringen.

- Jeg har vært innom mye forskjellig. Jeg har blant annet vært salgs- og markedssjef for en bedrift som drev med avl og genetikk for laks og ørret. Jeg har også hatt flere stillinger innen farmasøytisk industri samt vært leder av fiskehelseselskapet Fishguard. Dette var globale stillinger, så det ble mye reising både i Sør- og Nord-Amerika og rundt omkring i Europa, forteller direktøren.

1. april 2015 fikk han stillingen som direktør ved Akvariet i Bergen.

- Jeg måtte ta sjansen når den var der. Dette var en stilling jeg virkelig kunne tenke meg. Det er utrolig kjekt å få muligheten til å være med å lede en av Bergens største stoltheter, sier Melingen.

Utfordringer

Han startet som direktør i en bedrift med brukket rygg på grunn av arbeidskonflikter.

- Det hvilte et ansvar på meg. Jeg skulle få opp gnisten. Jeg følte meg umiddelbart veldig velkommen. På grunn av situasjonen ønsket alle de ansatte å bidra til å skape noe nytt. I tillegg hadde de ansatte vært med på utvelgelsen av hvem som skulle få stillingen, forteller direktøren.

Hans første oppgave ble å skape tillit.

- Det viktigste for at jeg skulle kunne gjøre en god jobb var å bli kjent med de ansatte, og la dem bli kjent med meg. På denne måten skapes det tillit. Jeg var veldig opptatt av å vise at deres meninger teller, sier Melingen.

Etter et par måneder startet omorganiseringen av hele driften på Akvariet.

- Det lå nok i kortene at det skulle skje en omorganisering. Det første jeg gjorde var å klargjøre ansvarsområdene, slik at stillingene ble tydelige. Dette satte de ansatte stor pris på, sier han.

Ny strategi

Som den første bedriften på Vestlandet startet han en strategi-prosess som kalles Design Thinking.

- De ansatte skulle føle eierskap til den nye organiseringsmodellen. Jeg samlet derfor alle, og stilte spørsmålene «hvem er viktige for Akvariet?» og «hvem er Akvariet viktige for?» Vi tok for oss ulike brukergrupper som blant annet pensjonister, skoleelever, turister og par på første date. I tillegg hadde vi noen eksterne som observerte gruppene vi hadde klargjort. De stoppet de besøkende og stilte dem åpne spørsmål om hvor de helst stoppet opp, og hvor de brukte tid, hva som var bra og hva som kunne bli bedre, forteller Melingen.

-  De tapetserte så et helt rom med tilbakemeldingene de hadde fått.

- Vi begynte å kategorisere ut fra tilbakemeldingene. Med dette fant vi en fellesnevner, og ut fra fellesnevneren fant vi noe unikt. Vi satt igjen med en bereist mann i 35-årsalderen og hans datter på åtte år. Dette ble de karakteristikkene vi skulle gå etter, og vi fant ut at hvis vi treffer de karakteristikkene, treffer vi også brukeren, forteller Melingen.

Dette er målgruppen de hele tiden har i bakhodet når endringene pågår. Og mange endringer har blitt gjort.

Forandring for dyr og mennesker

- Både for pingvinene, sjøløvene og selen har det blitt gjort endringer. Før hadde vi to områder med pingviner. Men vi hadde for mange pingviner, det var like før det ble innavl, og vi måtte derfor sende bort noen av dem. Nå har vi kun ett pingvinområde hvor vi også har bygget et motorisert seil over dem, slik at det blir svalt for dem på varme dager, sier fanabuen.

Der hvor selen tidligere svømte har det nå blitt et havakvarium med lokale fisker. Kveite, sild, pale og krabber. Publikum kom med tilbakemelding om at akvariet var for lite barnevennlig, da barna ikke fikk sett så mye. Derfor har de satt inn glassvinduer rundt hele akvariet slik at barna kan se.

- Havakvariet er nå veldig populært. Og det er kjekt at vi kan vise frem lokale arter. Selen Selma trivdes ikke i dette akvariet. Det ble for tett på menneskene. Hun hadde ingen oversikt og ble redd da det stod for mange rundt henne. Vi har derfor bygget en ny seldam. Her har vi bygget en brygge rundt, med et nøst og en båt. I tillegg er det sand i bunnen og tang og tare i vannet. På denne måten svømmer hun i mer naturlige omgivelser. Hun har oversikt og hun er nå mye mindre nervøs, forteller Melingen.

I tillegg til blant annet disse endringene har også kafeen fått et helt nytt preg. Den har nå blitt gjort om til en restaurant i maritim stil, hvor en blant annet kan nyte et godt fiskemåltid.

- Vi fikk klager på kafeen gjennom strategiprosessen, både når det gjaldt utvalg av mat og innredningen som var her tidligere. Derfor fant vi ut at det var viktig med en restaurering, forteller Melingen.

En ny avdeling har kommet, og veggene fylles stadig med utstillinger.

- Vi har utvidet den tropiske avdeling med skilpadder, slanger og frittflygende sommerfugler. Her kommer man tett på dyrene, noe barna setter stor pris på. På de før så tomme veggene rundt alle avdelingene har vi valgt å henge opp plakater med fakta og fun-facts, slik at hele Akvariet blir en opplevelse fylt av både moro og lærdom, forteller Melingen.

De har altså fått gjort svært mye siden april.

- Driftslederen har jobbet her i tyve år. Han sier at denne våren har vært den travleste siden han begynte. Det har vært svært hektisk, men veldig gøy. Vi hadde et mål om å være ferdig med alle endringene vi skulle foreta oss før skoleferien begynte, noe vi har kar klart. Det er jeg veldig fornøyd med, sier direktøren.

LES FLERE: NYHETER

SJØLØVESHOW: Sjøløveshowene er noe av det mest populære å få med seg ved Akvariet i Bergen. Foto: Hilde Olsen Aalvik

LOKALT HAVAKVARIE: Hvor seldammen var tidligere har det nå blitt et havakvarium med lokale fiskearter. Akvariet hadde fått klager på at akvariet tidligere var lite barnevennlig, da det ikke var lett for barna å se. Det er derfor nå satt opp glassvinduer rundt hele akvariet. Foto: Hilde Olsen Aalvik

Mistet lappen på Flyplassvegen

UP beslagla førerkortet på stedet.

– Jeg skjønner ikke hvordan vi tapte dette

Målvakt Olivia Lykke Nygaard var trodde ikke det hun så da Tertnes avgjorde i siste sekund.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten