fanaposten.no

HJEM IGJEN: Erna Solberg er klar for morgenstund på Wernersholm. Foto: Kent Roar Nybø

Erna feirer 17. mai i Fana

Erna Solberg er klar for å ta del i 17. mai-feiringen i sin hjembydel Fana.

Nyheter · Publisert 09:00, 8 apr 2014

17. mai i Fana tegner til å bli en av de store begivenhetene under grunnlovsjubileet. Etter lang tids arbeid, har Eivind H. Hermansen klart å lokke statsministeren til Fana på selveste nasjonaldagen.

Mye har hengt i luften når det gjelder årets feiring, ikke minst på grunn av usikkerheten om bybaneavganger gjennom gågaten. Nå kan 17.mai-komiteen senke skuldrene en smule. Programmet er spikret, og for en fest det blir:

–  Fana er jo 17. mai-bygden fremfor noen, smiler Hermansen.

Synges 150 år etter

Det er en tydelig fornøyd Hermansen som kan røpe føglende nyhet overfor Fanaposten. På selveste 200-årsdagen for grunnloven har statsminister Erna Solberg bestemt seg for å starte dagen i sin hjembydel Fana. Erna Solberg vil holde tale ved Wernersholm om morgenen. Her vil også nasjonalsangen «Ja, vi elsker» bli sunget, på dagen 150 år etter at den ble fremført for første gang.

–  Det er som om ringen blir sluttet. 17. mai 1864 ble nasjonalsangen for første gang fremført ved Studenterlunden i Oslo. Nå kommer den «hjem» til stedet der den blir skrevet, sier Hermansen.

At Erna kaster glans over denne delen av arrangementet, betyr naturlig nok mye.

–  Vi er veldig stolte og glade over at hun velger å bruke deler av denne store festdagen i Fana, sier han, før han legger til at statsministeren blir med videre når høytidelighetene fortsetter på Troldhaugen.

Bekranser Grieg

Ved Edvard Griegs gravsted kommer Erna Solberg til å legge ned krans. Statsministeren avslutter markerer avslutter besøket i Fana med frokost sammen med 17. mai-komiteen på Troldhaugen.

–  I tillegg holder elevrådslederne ved skolene i Fana taler denne dagen. Vi er også så heldig at tidligere bergensordfører Bengt Martin Olsen skal holde tale til Fanabygden ved oppstilling på Lagunen, sier han.

Går 700 meter lenger

Barn og voksne i Fana skal i år få gå litt ekstra for å gjøre seg fortjent til is og pølser i gågaten. Starten på årets hovedprosesjon går i år ved Lagunen, der altså den tidligere ordføreren vil tale. Det tradisjonelle startstedet ved Skjold skole er nå okkupert av skolens nye gymsal.

–  Vi går fra sentrum til sentrum i Fana. Traseen blir i år 700 meter lenger enn tidligere, men det mener vi bør gå greit, sier Hermansen.

Som vi tidligere har skrevet, er det nå innngått en avtale mellom 17. mai-arrangørene og Skyss. Bybanen vil slutte å gå gjennom gågaten klokken 12:30, og bybanetrafikken starter igjen 13:45. Det er i dette tidsrommet at alle festlighetene i gågaten må skje.

–  Vi er veldig fornøyd med det arrangementet vi har sydd sammen, og vi tror det kommer til å bli det beste til nå. Vi er særlig fornøyd med at vi i år har fått Therese Jebsen fra Raftostiftelsen til å være årets hovedtaler. Dette mener jeg er er en passende hovedtaler på en så stor dag som 200-årsdagen for grunnloven er, sier Hermansen.

Korona-smittet rektor om utbruddet på skolen: – Ser ut som lærere og elever går klar

Stend videregående har innført hjemmeskole etter et koronautbrudd i administrasjonen ved skolen. Rektor Magnus Vaktskjold var en av de første som...

Rødt nivå på Stend etter smitte blant ansatte

Stend videregående har innført rødt nivå etter flere smittetilfeller de siste dagene.

Sofie nesten frivillig med i Fløibanen Opp

– Det blir en fin liten utfordring før jeg forlater Bergen, sier den avtroppende Fana-kapteinen.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten