fanaposten.no

Enorm NAV-pågang: Over 3000 permitterte i Bergen sør etter koronatiltakene

Antallet søknader om dagpenger under permittering ble åttedoblet i Fana og Ytrebygda uken etter at regjeringens tiltak ble innført.

Nyheter · Publisert 06:55, 26 mar 2020

Ifølge NAVs statistikk ble det innsendt 2619 søknader om dagpenger under permittering i Fana og Ytrebygda i uke 12.

I Ytrebygda var det per onsdag 25. mars kommet inn 1409 søknader om dagpenger under permittering bare på to og en halv uke. I Fana var det tilsvarende antallet 1912. Til sammen er det altså 3302 som har søkt dagpenger fordi de er permittert i de to bydelene etter at de strenge korona-tiltakene ble innført.

. - Økningen er enorm. Vi ser permitteringer fra en rekke yrker som hotell, flypersonell, selgere, arkitekter, butikkansatte, lærervikarer, frisører, malere, taktekkere, rørlegger og liknende. Vi ser også lærlinger som permitteres, sier Lise Knutsen Helle, statlig leder i NAV Bergen sør.

LES OGSÅ: Anne Bjørg stenger og permitterer: Jeg tror vi skal komme oss gjennom dette

14565 totalt i Bergen

NAV gir nå ut daglig statistikk på antall dagpengesøknader. Statistikken viser at det er den samme situasjonen i alle bydeler i Bergen, men at Bergenhus ser ut til å være ekstra hardt rammet. Fra og med uke 11 og til og med onsdag i uke 13 var antall søknader fordelt slik på bydelene:

• Arna: 645

• Bergenhus: 2945

• Fana: 1912

• Fyllingsdalen: 1383

• Laksevåg: 2215

• Ytrebygda: 2215

• Årstad: 1409

• Åsane: 1944.

I Fana er NAV-kontorene nå stengt for personlig fremmøte, og de ansatte sitter på hjemmekontor og forsøker å håndtere krisen.

- Den store inngangen av dagpengesøknader har vært krevende for oss å håndtere. For å få dette til har flere av våre ansatte fått andre oppgaver, og bidrar der behovet er størst i NAV. Jeg er stolt av stå-på-viljen og innsatsen som nå legges ned av alle ansatte for å håndtere de utfordringene vi står overfor, sier Helle til Fanaposten.

LES OGSÅ: Ber folk med helsekompetanse melde seg til tjeneste

Ledighet på 10 prosent

Det enorme antallet permitteringer som følge av korona-tiltakene gjør at arbeidsledigheten nådde sitt høyeste nivå i Norge siden 1930-tallet. Den siste uken har 142.000 flere registrert seg som ledige, en økning på 95 prosent, ifølge tall fra Nav som ble lagt fram tirsdag.

På to uker har arbeidsledigheten i Vestland fylke vokst fra 7.285 til 33.738 ledige. Arbeidsledigheten i fylket er nå på ti prosent av arbeidsstyrken, skriver NAV i en pressemelding tirsdag.

- Kontrasten fra to uker siden, da arbeidsledigheten var på 2,2 prosent i Vestland, og markedet gikk svært godt, er enorm. Alle bransjer blir berørt. Samfunnet er stengt ned, og det får konsekvenser over alt, sier Anne Kverneland Bogsnes, direktør i NAV Vestland i pressemeldingen.

Det er i aldersgruppen 30-39 at det er flest ledige (8.630) i fylket, mens det er færrest ledige blant de som er 19 år eller yngre (1327).

Stor pågang

Lise Knutsen Helle sier de nå gjør alt de kan for å ta unna alle henvendelser, og oppfordrer folk til å bruke nav.no, både for å finne informasjon, ta kontakt og søke ytelser.

- Det er mange som ønsker å komme i kontakt med oss. Vi prøver så godt vi kan å svare alle. Samtidig ber vi om forståelse for at saker som ikke haster må vente litt og vi oppfordrer til at folk kontakter oss digitalt, sier hun.

NAV i Bergen har opprettet et innsatsteam som skal hjelpe arbeidsgiver.

- Dette teamet vil hjelpe arbeidsgivere som permitterer eller som har behov for folk. Teamet har oversikt over ledig kompetanse i ti bransjer og finner arbeidskraft til bedriftene på bestilling, forteller Helle, som oppfordrer arbeidsgivere til å ta kontakt på nav.region.bergen.marked,@nav.no eller på telefon 41237247 (ukedager fra 10-14).

Elev på Sandsli smittet - 92 i karantene

Fylket melder om et smittetilfelle ved Sandsli videregående skole torsdag.

Denne bydelen har minst smitte i Bergen

Ytrebygda er bydelen med lavest smitte per 1000 innbyggere i årets to første uker.

Etterforsker spredning av manipulert video

Politiet etterforsker saken hvor en lærer er hengt ut i en manipulert video som ble spredt på sosiale medier. – Vi er sjokkerte over at voksne...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten