fanaposten.no

En utedass søker ny plass

Trengende bes melde seg til Hordamuseet.

Nyheter · Publisert 07:15, 10 feb 2017

Den er ubrukt, men oser av illeluktende dotradisjoner. Utedoen har prydet Hordamuseet-utstillingen «Byskit» i snart to år. Nå har den gjort jobben sin, og museet søker etter en ny eier.

– Nå skifter vi ut utstillingen, og vi lurer på om noen kan tenke seg å overta den - helt gratis, sier utstillingsarkitekt Rune Kvam.

Utedo, utedass, vetlehuset - kjært barn har mange navn, og eksemplaret på Hordamusset ser ut som en prototype på de gode gamle hjemmesnekrede toalettene: En slitt dør med et hjerteformet hull. Sprukne treplanker og et tak av bølgeblikk. Innvendig finner vi hullet i trebenken som kunne fått tenåringsjenten i familien til å foretrekke å sitte på huk utendørs i minusgrader og storm.

Tørket seg ikke med kongen

Veggene er prydet av smilende medlemmer av kongefamilien, tilsynelatende revet ut av ukeblader. Også dette i god, norsk tradisjon.

– Før var det ikke dopapir overalt, og da tok man det man hadde, i mange tilfeller ukeblader, forteller Kvam.

Men hvem kunne vel tørke seg i rumpa med Kong Håkon, eller Kong Harald for den del?

– Der gikk grensen. Det kunne man ikke gjøre, så det sies at det er derfor bildene av kongefamilien ofte ble hengt opp på doveggene.

Etterlyste do

Før de åpnet Byskit-utstilingen i 2015 gikk Hordamuseet ut med en etterlysning, blant annet her i Fanaposten. De søkte etter noen som hadde en gammel utedass til overs. Museet så for seg at en vaskeekte dass kunne bli hjørnesteinen i den regelrette drittutstillingen.

Det var dessverre lite respons. Men de fikk i det minste en dør. Døren ble levert fra en fanabu som hadde funnet den ved hytten på Radøy. Resten av doen var imidlertid i så dårlig forfatning at den ikke kunne brukes.

– Selve doen skal visstnok ha bestått av en vinkagge som de hadde saget hull i. Men det var bare døren som var i god nok stand til at det kunne brukes, sier Kvam.

Dette stoppet ikke driftige museumsansatte, som tok på seg jobben med å bygge en tro kopi av de gamle utedoene rundt den originale døren.

– Materialene fikk vi fra sagbruket på Stend. Det var råtne planke som luktet ille, men vi fikk tørket dem opp og satt det sammen, så resultatet ble jo veldig bra, en tro kopi av slik utedassen så ut, smiler Kvam, som selv har brukt en del utedass i sitt liv.

Han mener de er bedre enn sitt rykte.

– Bruker man godt med treflis så er ikke lukten så ille. Men det er klart; de skal jo tømmes, og det er ikke en jobb alle vil ha, sier han.

Problem og ressurs

Byskit-utstillingen har vært et samarbeid med Bir, der Hordamuseet viser frem hvordan avfallet har vært både et problem og en ressurs for bergensere opp gjennom årene.

Blant annet har de stilt ut potteskår og annet nips som ble kastet i de gamle utedoene. Disse har blitt rakt opp fra åkeren ved Stend, og viser hvordan etterlatenskapene fra utedoene var noe av det første avfallet som kom til nytte som gjødsel.

– På 1800- og 1900-tallet ble kaggedoer og utedoer i Bergen sentrum tømt på kjerrer og kjørt til Fana og spredt utover jorder. I dag finner vi rester av glasskår og rester av nips og annet boss som ble kastet i datidens toaletter rundt om i Fana, sier Kvam.

Utstllingen har fått god respons, men etter snart to år er det på tide å skifte den ut. Snart skal den erstattes av en utstilling med Selbuvotter. Nå håper Kvam at en av museets stoltheter kan komme til nytte hos andre.

– Hvis ikke noen er interessert i den blir den vel delt opp og ender som ved. Hva folk vil bruke den til får være opp til dem, men vi synes den er veldig fin. Det ville være synd å rive den, så vi håper noen tar kontakt, sier Kvam.

Utedass

Utedass, utedo eller privét er en do som er plassert i en egen bygning eller i et uthus. Oftest er utedoen i et separat skur i nærheten av bolig, skole eller arbeidsplass.

Utedasser er, i motsetning til et vannklosett, ikke tilkoblet vann og kloakk, og avfallet samles opp i en kum, kammer, binge eller bøtte som vanligvis avgir sjenerende lukt.

Norge er utedoen i det alt vesentlige avskaffet i vanlige boliger, og erstattet av vannklosett tilknyttet et system for «brunvann» med tilhørende renseanlegg. Utedo benyttes fortsatt en del ved hytter og områder langt fra offentlig vann og avløpssystem.

Også under slike forhold erstattes utedoen mer og mer av innedo basert på moderne tørrklosett der bio-teknologi sørger for at avfallet ikke avgir sjenerende lukt.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten