fanaposten.no

Skuespillerne i Sv-revyen 2014 står på scenen 21. februar. Tema for revyen er erting og mobbing. Foto: Gard Erik Arneberg

En lattermild pekepinn mot et høyaktuelt tema

BERGEN: Studenter ved det samfunnsvitenskapelige fakultet tar opp tema erting og mobbing i revyen «Kem e det som har vært’n ækkel mot´n Joakim!?».  – Dette er et viktig tema, sier instruktør Emil Lystvedt Berntsen.

Nyheter · Publisert 09:08, 20 feb 2014

«Smil til leppene sprekker!»

Seks studenter terper på replikker, sang og dans.

Enda et dansenummer sitter, og det tyder på at revyen kommer til å få en pangavslutning.

 Koreograf Astrid Gilhuus Salthaug ser ut til å være storfornøyd.

– Vi har hatt øvinger helt siden september. I intensivuken har vi nærmest bodd i øvingslokalene. Det har vært som vårt andre hjem. Nå kan vi alles replikker utenat. Vi har det utrolig kjekt, forklarer skuespillerne.

Humor med viktig verdi

Essensen i revyen er det alvorlige og aktuelle temaet erting og mobbing – når ertingen går over til å bli mobbing. 

– En rød tråd leder publikum gjennom forestillingen. Vi følger Joakim, en gutt som mobbes. I møte med ham, treffer vi også mange andre karakterer, som hans far, lærerinnen, og noen av klassekameratene. Ved siden av selve handlingen har vi også andre sketsjer. Vi tar opp mobbing på skolen, på arbeidsplassen og i hjemmet, forklarer instruktørene Leo de la Nuez og Emil Lystvedt Berntsen, som også er aktuelle med teatergruppen BMI, som skal ha forestilling i Grieghallen 14. mars.

Som fakultetets navn tilsier; studentene er samfunnsengasjerte. Dette er noe som gjenspeiles i revyen.

– Erting og mobbing er i ilden - det er et aktuelt tema. Dette var grunnen til at vi valgte det da vi begynte skriveprosessen i fjor vår. For ikke lenge siden var jo saken om barnebursdagen hvor ingen dukket opp svært omdiskutert, sier instruktørene.

Gjennomført konsept

De synes det er litt skummelt å gjøre humor av et slikt tema.

– Dette er sårt for mange, og det er lett å tråkke over streken. Men det har vi vært påpasselige med at vi ikke gjør. Med humoren belyser vi temaet. Vi får frem hvor galt det er å plage andre. Det er mobberne vi ler av, forklarer de to.

Sittende i salen, skal revyens publikum kjenne temaet på kroppen.

– Den røde tråden spinnes ikke bare på scenen. Bandet sitter i skammekroken, og en bør gjerne være litt obs før en setter seg ned. Kanskje er en uheldig å sette seg på en prumpepute, eller en tegnestift, smiler Lystevdt Berntsen.

Fana-humor

Også Fana er representert ved årets Sv-revy. Tidligere skuespiller ved Fana skoleteater, Tuva Jæger, som tok steget videre til Grieghallen og Den nationale scene, står igjen på en scene i sentrum. Dette i likhet med blant annet Ylvis og Raske Menn, som også hadde sin debut ved skoleteateret, og som tok steget til sentrum.

– I rollen min spiller jeg klassens populære jente, Trine. Hun har et godt øye til en av guttene i klassen, som kan engelsk, noe hun synes er veldig kult, forklarer hun.

Det beskyttede livet man ofte lever i Fana, settes også på spissen.

– I en av sketsjene spiller jeg en naiv jente som alltid har levd et svært beskyttet liv, men som nå skal møte den store verden, slik den er utenfor Fana, forklarer Jæger.

Hun var med i alle oppsetningene ved Fana skoleteater da hun var elev ved gymnaset.

– Det er mye det samme å spille revy, som det var å spille i Fana skoleteater. Vi har jo ulike sketsjer og musikalske innslag ved begge oppsetningene. Men litt annerledes er det selvfølgelig, forteller hun.

Originalt og drøyt

Som nest eldste studentrevy i Bergen, våger Sv-revyen å skille seg ut. Menneskene bak er ikke redde for å være politisk ukorrekte og bevege seg mot kanten.

– Vi spiller mye på følelser. Publikum skal bli rørt, kjenne seg igjen, og ikke minst le. Alt er egenprodusert. Vi har ikke tatt «Den store vitseboken» til hjelp, for å si det sånn, forklarer instruktørene.

Mange stilte på audition. Bare seks studenter kom gjennom nåløyet.

– Skuespillerne er flinke. Noen har mye erfaring fra før, andre ikke. Men de har alle den lille gnisten og det ekstra store smilet. Etter deres auditioner, hvor de var godt forberedt og blant annet serverte oss Celine Dion og hysteriske dialektforsøk, kom de fortjent med på laget, forteller de to.

Lystvedt Berntsen er sikker på at publikum kommer til å begynne å le. Og en kan ane en viss uro blant skuespillerne for at de selv kommer til å trekke på smilebåndet under forestillingene.

– Jeg er veldig redd for at jeg ikke skal klare å holde meg alvorlig. Sketsjene er så morsomme, forklarer skuespiller Veronica Wachek Hansen.

Godt samhold

I løpet av perioden fra september til februar, har skuespillere og instruktører fått et svært godt samhold.

– Vi har blitt en god gjeng. Vi gjør mye sosialt utenom øving, og har blitt veldig godt kjent, forteller de.

De synes alle det vil bli tomt når revyperioden er over.

– Det er gøy på øving, og vi gleder oss utrolig mye til å endelig vise fram resultatet. Da får vi betalt for alt arbeidet. Men den dagen vi våkner etter teppefallsfesten vil det bli veldig rart å ikke skulle dra på øving, forklarer de premiereklare revysjelene.

Som gode venner, tar de steget på scenen, fredag 21. februar, og belyser det faktum at ikke alle er like heldige – ikke alle har like gode venner.

Sv revyen 2014 spilles på Kvarteret frem til og med 28. februar.

Den nye politisjefen er allerede lei bomsniking her

Stadig meldes det om snikkjørere her i Skjoldabukta. - Vi kommer til å intensivere kontrollene, sier Ronny André Øvrebotten ved Fana-politiet.

Røyk fra elektromotor ga storutrykning

– Vi har akkurat sendt røykdykkere inn i bygget for å gjøre et søk, sier brannvesenet.

Kan bli storstilt vaksinering på Nesttun i februar

2105 personer er nå vaksinert i Bergen, av dem rundt 500 helsepersonell. Kommunen forbereder seg nå på å vaksinere svært mange på kort tid fra midten...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten