fanaposten.no

En historisk konfirmasjon på Nesttun

Lørdag ble det for første gang avholdt humanistisk konfirmasjon i Fana kulturhus. - Dette har rett og slett lært oss å bli bedre mennesker, sier Bente Ankita Breedveld (15).

Nyheter · Publisert 13:37, 16 mai 2018

Ungdommene som ble feiret i kulturhuset på lørdag hadde alle til felles at det føltes riktigere med en humanistisk konfirmasjon enn den tradisjonelle kirkelige varianten. De hadde også til felles at de er historiske: Aldri tidligere har en konfirmasjon vært avholdt i Fana kulturhus.

– Jeg tror ikke på gud, så det føltes riktig å konfirmere meg humanistisk. Foreldrene mine har konfirmert seg i kirken, så jeg tenkte det passet med en forandring, sier Trym Holsen Follesø (14).

Fikk kursbevis

På Nesttun er det høytidsstemning i fint vær med flotte bunader, kjoler og dresser. Et kurs i regi av Humanetisk forbund og kursleder Tony Jensen er tilbakelagt. Til sammen 44 ungdommer får sine bevis på at de har fullført opplæringen og er konfirmanter.

Under kurset har temaer som valg, kritisk tenkning og meningen med livet stått sentralt.

– Før jeg begynte tenkte jeg at kurset kunne bli litt kjedelig, men det har det overhodet ikke vært. Vi har lært mye om urettferdigheten i verden, for eksempel om folk som ikke får lov til å si meningene sine. Kurslederen vår har funnet måter å undervise oss på som er annerledes enn skolen. Det har vært engasjerende og vi har blitt kjent med mange nye, sier Trym.

Også Bente Ankita Breedveld tror undervisningen har gjort henne et par hakk klokere.

– Ja, det har rett og slett vært en kort og veldig grei innføring i hvordan man skal bli et bedre menneske. Vi har også lært om menneskerettigheter og den humanistiske livsfilosofien, sier hun.

Flere enn noen sinne

I år er det over 11500 ungdommer som konfirmerer seg humanistisk (tidligere kalt borgerlig), noe som tilsvarer 18,6 prosent av alle 15-åringer. Tallet har økt jevnt og trutt de siste årene. Den store økningen er grunnen til at Humantisk forbund må finne andre arenaer enn Grieghallen når seremonien skal gjennomføres. I Fana var kulturhuset på Nesttun det naturlige valget.

Fana kultursal er omtrent fullsatt når den andre av to seremonier starter på lørdag. En blanding av høytidelig musikk med trompet og piano, moderne danseinnslag og en poplåt fremført av Glenn Sivertsen krydrer seremonien, som blir ledet av musiker og tidligere TV-programleder Heidi Marie Vestrheim.

Stress å være 15

Hun gir konfirmantene gode råd på veien, og bruker TV-serien "The 100" som eksempel på at ungdommen klarer å tilpasse seg en ny verden bedre enn de voksne som har et mer fastlåst tankemønster.

– For å overleve eller leve så trenger en andre mennesker. En klarer det veldig dårlig helt alene. Vi er heldige i samfunnet vårt som kan konsentrere oss om å leve, mer enn å overleve, sier hun.

Hun ber konfirmantene prøve å nyte ungdomstiden.

– Jeg tror ikke jeg ville vært 15 på nytt, for det er stress det dere står oppi. Men husk at livet bare blir kjedeligere og kjedeligere etter dette, sier hun.

– I deres fase av livet jobber hele maskineriet på spreng med å bli kjent med seg selv og finne sin identitet. Omfavn den følelsen, ikke la den skremme dere. Dere har god tid til å prøve og feile, og god tid til å bli kjent med dere selv. Prøv å nyt den kaotiske tiden dere er oppe i, og ikke bekymre dere så mye, sier hun.

Konfirmant holdt tale

Konfirmant Stian Barclay De Tolly Hammer, holdt tale på vegne av alle konfirmantene. Han takket for at han hadde fått velge en borgerlig konfirmasjn.

– Jeg har lært mye mer enn forventet. Jeg tenkte at dette var et obligatorisk kurs jeg bare måtte bli ferdig med, og så gå hjem og få masse penger. Så feil har jeg aldri tatt. Vi har lært mye om rettferdighet, og vi har hørt historier som er sjokkerende, som for eksempel om Nelson Mandela, som satt i fengsel i mange år bare for å si sin mening, sier han.

Han mener det er viktig at ungdom får velge ut fra hvilket llivssyn de har.

– Jeg forstår at familietradisjoner rager høyt, men la oss velge. Hvis du ikke tror på en gud, så passer det ikke med konfirmasjon i kirken. Og omvendt; er du født inn i en humanistisk familie, men likevel tror på gud, så er det klart du må få konfirmere deg i kirken, sier han.

Dere har god tid til å prøve og feile, og god tid til å bli kjent med dere selv. Prøv å nyt den kaotiske tiden dere er oppe i, og ikke bekymre dere så mye

Humanistisk konfirmasjon

Humanistisk konfirmasjon (tidligere kalt borgerlig konfirmasjon) er et kurs i livssyn og etikk, med en høytidelig avsluttende seremoni. Kurs og seremoni er på et humanistisk grunnlag

Alle ungdommer som ønsker det kan velge Humanistisk konfirmasjon, uavhengig av eget eller foresattes livssyn. Ingen blir medlem i Human-Etisk Forbund uten å aktivt melde seg inn.

Konfirmasjonskurset oppmuntrer til selvstendig tenkning og refleksjon over etiske problemstillinger. Viktige temaer er livssyn, humanisme, kritisk tenkning og menneskerettigheter. Kurset avsluttes med en høytidelig seremoni for konfirmantene der familie og venner er gjester.

Gneist misset i opprykkskampen

Det raknet i sluttminuttene.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten