fanaposten.no

– En gave til alle bergensere

Huset lå på feil plass til feil tid, da Flesland flyplass skulle utvides. Siden er lystgården sirlig blitt demontert, flyttet og satt sammen igjen. Etter en lang ferd kunne Lønningen Lystgård på søndag åpne på ny og permanent adresse.

Nyheter · Publisert 15:35, 2 okt 2018

– Dette er en stor dag. En slik gave skal ikke gjemmes vekk og den tilhører enhver av oss. Avinor har på forbilledlig vis tatt sitt samfunnsansvar på alvor og gjort huset tilgjengelig for folk flest, sier museumsdirektør ved Universitetet i Bergen, Henrik von Achen.

– Vi er veldig glade og fornøyde for å ha fullført dette prosjektet. Huset har fått en flott plassering her på Milde, sier lufthavndirektør ved Bergen lufthavn, Aslak Sverdrup.

Flytteprosjekt

Huset lå tidligere på Avinor sin eiendom og måtte flyttes for å få plass til blant annet veistrukturen rundt flyplassen. Og det var et krav fra fylkeskonservatoren at huset skulle settes opp igjen.

– Vi måtte rett og slett flytte huset for å få plass til den nye terminalen. Så vi ønsket å gjøre det på en skikkelig måte, gikk i samarbeid med universitetet og flyttet huset ut hit, sier Sverdrup til Fanaposten.

Det er Avinor som har tatt kostnaden med flyttingen som en del av terminal 3 prosjektet på Flesland.

– Bygget har stor kulturhistorisk verdi og en forutsetning for å bygge den nye terminalen var å flytte huset. Dette har absolutt kostet penger, og vi hadde vel kanskje trodd innledningsvis at det skulle koste mindre. Men det har vært utrolig viktig for oss å gjøre dette på en ordentlig måte og det har vi fått til, sier Sverdup.

Lang prosess

Planleggingen om hvor og hvordan huset skulle flyttes, begynte så langt tilbake som i 2013.

– Det var ganske komplisert å få dette til. For at vi skulle kunne gi huset til universitetet, måtte vi forplikte oss til å gjøre flere oppgraderinger i forhold til hvordan det var. Sånn som huset fremsto før det ble flyttet, så ville det ikke ha særlig bruksverdi for universitetet. Bit for bit er huset demontert, flyttet, satt sammen igjen og oppgradert, sier Sverdrup.

Universitetet kom tidlig på banen og ønsket å overta huset.

– Vi opplevde at Avinor ikke var opptatt av den enkleste eller billigste løsningen, men heller valgte den beste løsningen. Vi trengte blant annet en ny underetasje for å kunne bruke huset og fikk det. Derfor kan vi i dag starte et helt nytt kapittel i Botanisk hages historie, sier en stolt von Achen.

Oppgradert

Målet var at huset skulle kunne brukes og være tilgjengelig for både ansatte og besøkende ved Botanisk hage. En solid oppgradering av byggningsmassen måtte derfor til.

– Huset har en helt annen standard i dag. Det er byttet ut cirka 20 prosent av treverket i huset, men heldigvis er gamle hus ofte laget i god kvalitet. Og her var mye som kunne bevares, og vi ønsket å bevare så mye som mulig, sier Sverdrup.

De gamle byggeskikker ble brukt og huset er nå tilpasset dagens standard uten å miste sitt særpreg.

Barn velkommen

– Huset har tidligere blant annet blitt brukt som barnehjem i mange år. Vi synes det er kjempekjekt at barna nå kommer tilbake. Nå får skoleklasser og barnehager muligheten til å bruke huset igjen, sier Sverdrup.

Museumsdirektøren er enig og godt fornøyd med mulighetene som lystgården byr på.

– Huset er velegnet til en rekke formål og det skal brukes aktivt fremover. Dette er ikke bare en gave til universitetet og museet, men også til alle bergensere, sier von Achen.

– Vi er utrolig fornøyd med prosjektet. Slik som huset fremstår i dag er det blitt et smykke for Botanisk hage og vi er stolte av flytteprosjektet. Det er fantastisk at dette bygget nå kan være tilgjengelig for alle som ønsker det, og taes i bruk til både forskning og undervisning for barn. Det har kostet mye å flytte huset, men det skaper også en utrolig god følelse for vår del, nå som det endelig er ferdig, sier Sverdrup.

Lønningen lystgård skal nå over i vanlig og permanent drift, noe som universitetet ser frem til.

– Vi har fått en gave, men også en oppgave. Et universitet skal betjene publikum og det skal vi klare. Driftsansvaret vårt er blitt større, men også kjekkere, avslutter von Achen.

En gave til alle bergensere

Stopp smittespredningen nå!

Det vakte stor oppsikt da et fly fra Italia landet på Torp flyplass i midten av mars uten at smitteverntiltak var iverksatt, til tross for at import...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten