fanaposten.no

Hver onsdag tas beboerne ved Sandsli bo- og aktivitetssenter ut på luftetur med påfølgende kaffe- og kakaostund i senterets kafe. - Litt vind i håret betyr mye, sier aktivitetskoordinator Linda Vangsnes Løland. Foto: Harald Vikøyr

- Du kan også bli aktivitetsvenn

De gleder seg til hver onsdag. Da har de fast møte med beboerne på Sandsli bo- og aktivitetssenter. Nå ønsker de at flere frivillige blir med på å bli aktivitetsvenner for personer med demens.

Nyheter · Publisert 15:30, 5 mar 2023

– Aktivitetsvenner er viktige, både for beboere her hos oss, og for de mange som fortsatt bor hjemme. Bare det å få komme ut, få litt vind i håret, dele inntrykkene man har på veien - det stilles ikke veldig store krav for at opplevelsen skal bli god, sier frivillighetskoordinator Linda Vangsnes Løland ved Sandsli bo- og aktivitetssenter.

Googlet demens

Trygve Synnevåg (72) og Jorunn Nordtveit (71) har begge startet som aktivitetsvenner ifjor, og angrer ikke:

– Jeg føler at det er givende. Og jeg har tid til det - halvannen time hver onsdag. Før jeg begynte, googlet jeg litt om demens, og hørte på foredrag om demens. Når jeg snakker med den enkelte beboer, prøver jeg å la dem styre tema. Men jeg har jo felles bakgrunn med noen, blant annet fra tiden som aktiv i Fana IL, forteller Trygve, som er gammel rørleggermester og dessuten har fortid som midtbanespiller i Fana.

Givende

Jorunn er tidligere regnskapsfører, og ble enke og alene da hun flyttet tilbake til Bergen og Fana for få år siden.

– Jeg kjente jo få her i området, og fant en plakat på nærbutikken, hvor de søkte etter aktivitetsvenn for personer med demens. Jeg synes det er givende, og ikke vanskelig. Jeg prøver å snakke om ting fra perioden da beboeren var ung, eller også å spille musikk fra den perioden. Bruke Spotify, helt enkelt. Å spille "Jenter fra Bergen" på mobilen kan gi kontakt - eller trekkspillmusikk, som jeg er glad i.

– Hva trengs for å være aktivitetsvenn?

– Du må like folk, være mottagelig. Og ha tid, selvsagt. Du får tips om hvordan du går fram for å finne samtaletema, forklarer Jorunn.

Mange spreke

– Og vi trenger menn, ofte har vi menn som helst snakker med andre menn. Vi finner også kvinner som helst snakker med kvinner, sier Trygve.

Stine Lampe er kommunens aktivitetskoordinator for hjemmeboende med demens. Hun sier at aktivitetsvennene er viktige - ikke minst for demente som fortsatt bor hjemme.

De er ofte spreke, men trenger noen å gå tur sammen med. Å ha en frivillig aktivitetsvenn gjør at en kan fortsette med aktiviteter en har gjort tidligere selv om en har fått demens, det handler om å få gode opplevelser i hverdagen, forklare hun.

Gratis frivillig-kurs

Vil du være frivillig besøksvenn, arrangerer Sandsli bo- og aktivitetssenter kurs for nye frivillige tirsdag 14. mars kl 17-20.

Kontakt: Stine Lampe, tlf 408 16 121

Adr: Sandslimarka 249

Jorunn Nordtveit og Trygve Synnevåg er faste aktivitetsvenner for de demente på Sandsli bo- og aktivitetssenter. Nå ønsker de flere som kan ble med på korte besøk hos de demente hver onsdag. Foto: HARALD VIKØYR

Vedtok å bygge boliger for rusavhengige

Onsdag vedtok bystyret i Bergen at det skal bygges seks leiligheter for rusavhengige i Steinsvikkroken.

Brannvesenets nye superverktøy var avgjørende på Kokstad

Natt til lørdag brøt det ut brann i et industribygg på Kokstadflaten. Mye røyk gjorde slukkearbeidet vanskelig. Da kom de spesialbygde robotene godt...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten