fanaposten.no

Døpte skolens to nye stoltheter

Forrige fredag var det duket for noe så sjeldent som dobbelt båtdåp på Stend.

Nyheter · Publisert 07:15, 18 jun 2017

Skolen har gått til innkjøp av en Pioner Multi og en Oselver, og med båtis, kanapeer, musikk og boblevann ble dette høytidelig markert.

«Må hell og lykke følge deg på alle hav» ble det høytidelig proklamert fra Evy Dame og Anders Skeie Larsen før de skvettet alkoholfri champagne fra et gammelt ausekar over Oselveren, og med det døpte båten «Osabella».

Siste skvett gikk i sjøen som et offer til kong Neptun med ønske om hell og lykke på de syv hav. Hvorvidt den kommer seg så langt skal være usagt, men at den vil bli flittig brukt i Fanafjordene er det ingen tvil om.

De siste årene har nemlig elevene på linjen "kvardagsliv" på Stend videregående skole har stor glede og ikke minst læringsutbytte av å drive fiske i fjorden. Bare tenk på den deilige følelsen av en båt som skjærer stille gjennom sjøen bare ved hjelp av egen muskelkraft. Framdriften fra egne åretak gir en god mestringsfølelse.

Det blir sagt at nordmenn blir født med ski på bena, men det er kanskje mer nærliggende å tenke at de ble født med et par årer i nevene. Hvor mange barnesanger er egentlig skrev om å spenne på seg et par ski?

Verdsarv-materiale

Derfor er det store forventinger til dette fartøyet som regnes som en av verdens beste robåter, og som elever ved avdelingen har brukt vinteren til å tjærebre med tjue strøk både innvendig og utvendig.

Oselveren havnet, som mange vet, i fjor på verdensarvlisten til Unesco, den er derfor et viktig medium til å formidle vår nære og fjerne historie. Slik viderefører skolen tradisjoner som gammel jordbruksskole og sentrum, som avdelingsleder Reidun Mangersnes Moe framhevet i velkomsttalen sin.

I tillegg snakket avdelingslederen om inkludering, for med flerbruksbåten Pioner Multi får elevene som er knyttet til rullestol for første gang mulighet til å komme i nærkontakt med sjøens elementer.

Baugen av båten er laget som en rampe man kan senke slik at de med rullestol lett og ledig kan trille om bord. Denne hurtiggående rakkeren er utstyrt med en 80 hk påhenger og kan gjøre opp til 30 knop. Fartøyet ble døpt «Urd», og etter jomfruturen kunne en elev fortelle at det gikk litt fort, men at det gikk fint. En annen elev omtalte turen som «et tivoli i magen».

Coasteering

Dette er også en båt som vil være sentral i undervisningen ved friluftslivslinjen. Men flerbruksbåten håper vi at frilutslinjen kan satse på gode opplevelser langs kysten. De kan bruke båten til blant annet Coasteering som er en form for friluftsliv, der en søker spennende naturopplevelser langs kystlinjen.

Coasteering er en kombinasjon av fridykking, klatring, buldring, svømming og klippehopping.

Med to flunkende nye båter, med vidt forskjellige bruksmåter, så er det en rikere skole elevene går i møte til høsten. Men før elever og ansatte tar båtene i bruk så står sjøvettreglene på timeplanen.

Kirkevoll manglet spiseplass. Det ga SFO-lederen en ide

På Kirkevoll skole har avdelingsleder Hilde Brunvatne på SFO hatt en hemmelighet. – Planen var å overraske hele skolen, sier Brunvatne, og hun har...

Lorentzen vant 500-metercupen

Håvard Holmefjord Lorentzen vant verdenscupen sammenlagt på 500 meter som første nordmann søndag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten