fanaposten.no

Dette skjer på byggetrinn 3 nå

Se siste utvikling på vårt interaktive kart.

Nyheter · Publisert 10:34, 10 feb 2015

Høsten 2016 åpner endelig Rådal-Flesland. Sprengingen av tunneler er nå ferdig, og flere steder langs traseen bygges det nå broer og støpes kulverter.  I det interaktive kartet i vinduet over kan du se hva som skjer hvor langs traseen.

Flesland

På Flesland er det nå mulig å skaffe seg et overblikk over hvordan terminalen blir seende ut i kjelleren på det nye terminalbygget. Støpingen av Bybanens endestasjon nærmer seg slutten, og i løpet av kort tid vil det bygges tak over hallen. Etter det må man vente til 2017 før man får stifte bekjentskap med Flesland terminal.

- Om kort tid vil det kun være en stor betongflate å se her, sier Rune Jenssen.

Terminalen åpner i 2017, og bybanepassasjerene må vente med å ta i bruk terminalen til det.

I en periode etter åpningen i 2016 blir det derfor bussing fra Birkelandsskiftet til Flesland for Bybanens passasjerer.

Kokstadflaten - verksted og depot

Bybanens gigantiske vognhall på Kokstad bygges i rekordfart. For tiden settes stålkonstruksjonene opp til det som skal bli Bergens største bygg målt i flateareal.

–  Vognhallen får plass til åtte bybanevogner side om side. Med sine 300 meter i lengden og 40 meter i bredden blir dette Bergens største bygg i flateareal, sier Rune Jenssen.

Vognhall, verksted og et administrasjonsbygg utgjør det massive anlegget på Kokstadflaten, som blir Bybanens nye hovedsete. Verkstedsbygget blir på 9.800 kvadratmeter, med et tilhørende administrasjonsbygg på 3000 kvm.

Åtte spor leder inn i den vognhallen, mens fem spor leder inn i verkstedet og tre spor leder ut.

– På tampen av 2015 er vi ferdige med verkstedet. Det koster én milliard kroner og har plass til 40 vognsett på 42 meters lengde, utdyper Jenssen.

I verkstedet starter arbeidet med å forlenge dagens bybanevogner så snart som mulig. Vognene skal forlenges fra 32 til 42 meter, og dette arbeidet skal være klart til byggetrinn 3 åpner.

Såtamyri

NCC er i ferd med å legge tak over kulverten ved Såtamyri. Snart skal den gigantiske konstruksjonen graves ned og landskapet tilbakeføres.

Kulverten blir på 260 meter og vil komme opp i dagen ved Sparkjøp. Når arbeidet med kulverten er ferdig, vil Flyplassvegen legges tilbake til sin opprinnelige trasé.

Kokstad/Ytrebygdsvegen

Åpningen av Ytrebygdsvegen har stadig blitt utsatt. Opprinnelig skulle veien åpne i august 2014. Nå ser det ut som det blir mai 2015 før den etterlengtede veien kan åpne igjen.

Den nye veibroen som skal krysse over Bybanetraseen har nå kommet på plass. Broen ble støpt forrige helg, men likevel vil det fortsatt gå noen måneder før det blir mulig å kjøre her.

– Det er svært mye arbeid som pågår langs Ytrebygdsvegen, og det er derfor nødvendig å holde veien stengt selv om broen har kommet på plass, sier Jenssen.

Et stykke inne i Ytrebygdsvegen kan man nå se inn i fremtiden, på en vei som ikke er vedtatt:

Ringveg Vest byggetrinn 3 er foreløpig ikke vedtatt politisk. Likevel har Bybanen Utbygging tatt på seg å bygge to tunnelløp under den fremtidige bybanetraseen langs Ytrebygdsvegen. Dette for å slippe å grave opp igjen traseen når veiprosjektet en gang skal bygges.

De to tunnelportalene er nå så godt som ferdige, og vil bli «gravd ned», ettersom bybanetraseen vil legge seg oppå.

Like bortenfor har både det nye Aibel-bygget og den nye Kokstad holdeplass nå tatt form.

Petedalsmyra

På Petedalsmyra har Bybanen Utbygging bygget en såkalt Cut`n cover (en kulvert som binder sammen to tunneler). Denne konstruksjonen er nå ferdig, og arbeidet med å fylle igjen er i full gang.

Når området er fylt igjen skal det bygges en ny fotballbane for Gneist IL i området. Denne fotballbanen ble ofret da anleggsarbeidene startet, og Bybanen har lovet å gi den tilbake. 

Om det blir grus eller kunstgress på denne banen kan ikke Bybanen Utbygging svare på.

Råstølen

På Råstølen begynner den nye bybanestasjonen å ta form. Ved utløpet av Folldalstunnelen er det også bygget litt av de totalt 2800 kvadratmeterne med gråsteinsmur som skal komme langs traseen.

Bygging av nye Skanska-boliger like ved bybanestoppet gjør at aktiviteten i området er veldig høy. Bybanen skal raskt ledes inn i Steinsviktunnelen etter noen få hundre meter i dagen på Råstølen.

Byggingen av taket på kulverten som leder inn i tunnelen er i ferd med å bli gjort ferdig.

Lagunen/Steinsvikvegen

Mellom Nordahl Grieg og Steinsvikvegen har det i månedsvis vært et digert hull. Nå skal hullet tettes. En kulvert som leder inn i Folldalstunnelen er i disse dager i ferd med å bli gjort ferdig.

Som bildet viser har entreprenøren Veidekke satt opp reisverket til den nye betongkulverten, som vil bli bygget ferdig i nærmeste fremtid. Landskapet skal så tilbakeføres slik det var før byggingen startet.

En tilsvarende kulvert ved Folldalsheia har blitt kraftig forsinket på grunn av et uhell da en «spunt» (midlertidig vegg som brukes for å stive av massene) raste sammen og førte til store forsinkelser med å bygge kulverten.

- Det var ingen dramatikk i uhellet, men det fører til forsinkelse, og er noe entreprenøren svært gjerne skulle vært foruten, sier informasjonssjef i Bybanen Utbygging, Rune Jenssen.

Fanas søte revansj mot Stord

– Det blir aldri feil å score i debuten, smiler Bendik August Engen.

Fra mandag kan de over 65 år få ny koronavaksine

Mandag åpner Bergen kommune for å gi fjerde oppfriskningsdose av koronavaksine til innbyggere over 65 år.

Mistet halvparten av sine frivillige arbeidere

Siljuslåtten sykehjem mistet halvparten av sine frivillige arbeidere etter pandemien. – Vi ønsker å ha flere, slik at vi kan tilby det lille ekstra...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten