fanaposten.no

Det pleier å stå kø før dørene åpnes til julemarkedet i Bjarghallen som arrangeres av Fana Husflidslag og Fana Mannskor. Foto: Arkiv

Dette er julemarkedet du ikke vil gå glipp av

I helgen er det igjen klart for ett av Vestlandets største julemarkeder i Bjarghallen.

Nyheter · Publisert 21:00, 18 nov 2021

Fana Husflidslag har i 31 år samarbeidet med Fana Mannskor arrangert et av Vestlandets største julemarkeder. Lørdag og søndag er det på nytt klart for julemarked i Bjarghallen.

– Vi startet i Skytterhuset på Stend og så bar det videre etter ett par år til Stend Jordbruksskole. Her var vi frem til 2006 da lokalene skulle brukes til videre gående skole. Vi flyttet så over til Bjarg hallen på Stend hvor vi har vært siden, forteller Karen Agathe Myrmehl i husflidslaget.

Økende interesse

Julemarkedet er åpent for kunsthåndverkere og husflidshåndverkere og noen få lokale produsenter av mat.

– Antall deltakere har økt med årene, og i år teller de rundt 100. Interessen er stor for å få lov å delta på messen og vi har ventelister. Det kommer utstillere fra hele Sør-Norge, men med hovedvekt på Vestlandet. Alt som selges skal være produsert av utstilleren selv. Vi tillater ikke salg av importerte produkter, og vi fokuserer på at produktene som blir frembudt på markedet holder høy kvalitet. Det føler vi at publikum setter stor pris på. Publikum står faktisk og venter for å slippe inn når dørene åpner, sier Myrmehl.

Aktivt lag

I mars 2019 feiret Fana Husflidslag sitt 30 års jubileum. De holder til i et lite hvitt hus ved Kilden Senter på Nordås. Der har de blant annet restaurert et gammel bryggerhus som sto til forfall. Rundt huset har de også en hage som medlemmene holder vedlike på dugnad.

Laget teller rundt 150 medlemmer både unge og gamle.

– Vi har også en gruppe for barn som kalles Ung Husflid. De har møte én gang i måneden. Vi har et vevloft i huset for medlemmene, og vi har studieringer i Hedebosøm, båndvev, Os-rosemaling og vev. Medlemsmøtene våre holdes siste ionsdag i hver måned. I tillegg har vi strkkekveld annenhver onsdag, forteller Karen Agathe Myrmehl.

Rødlistede teknikker

I høst har Fana Husflidslag holdt kurs i Fana kvinnebunad, kvitsaum til Fanabunaden, grindvev og ett par strikkekurs. Kursene er for både medlemmer og ikke-medlemmer.

– Vi er veldig opptatt av rødlistete husflidstekniker. Dette er teknikker som holder på å forsvinne ut etter hvert som de eldre av befolkningen faller fra. Husflidslag rundt omkring i Norge er opptatt av dette og vi ser og at andre land i Europa har dette som tema.

Kurs for konfirmanter

Husflidslaget forsøker også å støtte opp fremtidens konfirmanter ved å holde kurs.

– Veldig mange av de kvinnelige konfirmantene i Fana har bunad. Dette er et dyrt plagg, og vi forsøker å få i stand kurs rettet mot konfirmantene. På kurset kan de lære å sy sin egen bringeduk og belte, sier Karen Agathe Myrmehl.

Men lørdag og søndag er det den 31 julemessen som står for tur, og Myrmehl håper mange vil benytte anledningen til å handle årets julegaver.

Fana Husflidslag har og gitt ut boken Fana Trøyer som vi nå har fått trykt opp for tredje gang og som kan kjøpes via laget. Vi har og gitt ut heftet Grindvev bånd fra Fana som og selges via laget.

Se, hun spiller håndball!

Andrea Solstad kaster ball igjen, men det er nok en stund til hun blir å se i eliteserien.

Tre partier ville droppe bomstasjon i Nordvik: Ble nedstemt

Partiene på høyresiden gikk inn for å skrote nye bomstasjoner i Nordvik og på Søfteland.

Søker givere og mottakere av julemat til jul

– Vi vet mange sliter i julehøytiden, og vil hjelpe så mange vi kan, sier Marie Therese Haukeland.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten