fanaposten.no

Rektorene Rune Dolvik (Sandsli) og Hanne Hovland (Rå) legger ikke skjul på at de heier på elever som velger å streike i dag. Men gyldig fravær gir de ikke. Foto: Terje Bringsvor Nilsen/Kent Roar Nybø

– Dette er elevenes streik. Da må de ofre noe

Rektor Hanne Hovland er stolt over elevene som velger å streike for klimaet i dag. Men gyldig fravær får de ikke.

Nyheter · Publisert 10:56, 14 mar 2019

I dag klokken 12.00 er det ventet at mange elever vil forlate skolene og delta på skolestreik for klimaet. Først blir det markering ved skoler og universiteter rundt omkring i byen. Deretter reiser elevene inn til byen der det blir demonstrasjon mot "klimaranet" på Torgalmenningen.

På Rå skole har klimastreiken vært et hett tema den siste uken.

– Vi har snakket mye om dette ja. Vi har benyttet denne anledningen til å diskutere med elevene hva det vil si å engasjere seg, å ta stilling til noe og å stille opp på en politisk markering, sier rektor på Rå, Hanne Hovland.

Blir feil å gi fri

Hun forteller at det har vært enkelte lærere som har ønsket å ta klassene sine med for å delta på markeringen. Men dette blir helt feil, mener hun. Det er også uaktuelt å gi elevene gyldig fravær for å demonstrere.

– Det er elevenes streik, ikke skolens. Vi synes det er supert at de engasjerer seg, men dette er noe som er ungdomsstyrt og det må vi ikke ta fra dem. Elevene vet at dersom de tar et standpunkt og deltar på en markering, så må de også ofre noe. Og det de ofrer i denne sammenheng er noen timers fravær, sier Hovland.

Ved de videregående skolene er det kommet instruks fra Fylkeskommunen om at det ikke skal gis fri for å delta på streiken. Det kan imidlertid vurderes at skolene gjør streiken til et faglig opplegg. Da vil det kunne vurderes gyldig fravær.

Ved disse skolen må elevene passe på regelen om ti prosent fravær. Det kan legge en demper på streikelysten, tror rektor Rune Dolvik ved Sandsli videregående.

– Hvor mange herfra som velger å delta har jeg ikke noen formening om. Vi har klare retningslinjer for hvordan vi skal forholde oss opp mot fraværsreglene. Så elevene må selv skaffe seg oversikt over dette. Men hvis det er noen som brenner veldig for saken, så er det godt mulig at de deltar, sier Dolvik.

– Hva mener du privat om at elever streiker i dag?

– Privat mener jeg det er kjempebra at disse ungdommene engasjerer seg så tydelig som de gjør. Det er veldig positivt og det er en veldig betydningsfull sak, sier han.

Gir en mulighet

På Stend har rektor Magnus Vaktskjold en litt annen tilnærming. Han mener selv at dagens streik er et arrangement som ungdommen kan ha stor verdi av å delta på. Fra opplæringsdirektøren har han fått instruks om å føre fravær. Men han vil utnytte muligheten til å gjøre streiken til et faglig opplegg.

– Vi har derfor oppfordret våre lærere til å legge til rette for at elevene kan delta på dette ved at det blir et faglig opplegg rundt det, og noen har valgt å gjøre det. Vi ønsker å strekke oss litt for at elever skal kunne delta på dette, sier han.

Men Vaktskjold er samtidig enig med Rå-rektoren om at skolen ikke må "kuppe" streiken til elevene.

– Det er en balansegang. Vi har diskutert det også, og er enig i at det skal være en omkostning når du velger å gå til streik. Derfor må våre elever i utgangspunktet være innstilt på at de får fravær dersom de deltar, men så holder vi likevel denne luken åpen for lærerne, sier han.

Om klimaopprøret

"Klimaopprøret er en klimabevegelse som ønsker en bedre fremtid for kloden vår og at politikerne gjør mer for å oppnå nettopp dette. I for mange år har det vært mye prat om tiltak, men uten handling som monner. Norske klimagassutslipp er langt fra å gå ned som planlagt og oljeindustrien ruller og går for fullt. Vi ønsker å stå sammen for å demonstrere mot den tafatte klimapolitikken som Norge driver med, og vi vil vise at den unge generasjonen ikke godtar at fremtiden vår blir stjålet fra oss!"

«Vi er klare til å snakke med YIT så snart de er i gang med arbeidet igjen»

Det er full skjæring på Hjellestadvegen. YIT har lagt ned arbeidet. Vegvesenet vil ikke forhandle.

Han vil lede det nye bydelsstyret i Fana

Politikerne prøver å bli enige om hvem som skal styre byen. Klarer de å bli enige om hvem som skal styre bydelene?

Veltet på moped uten hjelm

17-åringen kom fra det med lettere skader.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten