fanaposten.no

– Det er godt å ha noe å stå opp til om morgenen

I seks uker har William Tjore (21) fra Nesttun vært i praksis hos McDonald’s Rådalen. Nå har han fått fast jobb å gå til.

Nyheter · Publisert 14:01, 11 feb 2019

21-åringen var ferdig med skolegang på Steinerskolen sist vår. Etter det har han hatt litt fri og søkt jobber.

– Med den skolegangen jeg har er det jo ikke så lett å finne en jobb som passer for meg. Men mamma leste en artikkel om McDonald’s og Helt med-prosjektet, og da bestemte vi oss for å søke her. Det angrer jeg ikke på, sier William.

Positivt overrasket

«Helt med» er for mennesker med utviklingshemming som mottar uføretrygd. Målsettingen til prosjektet er at utviklingshemmede skal få samme muligheter som andre til å velge blant jobber de er interesserte i. De skal oppleve at de gjennom deltakelse i arbeidslivet er inkludert og deltakakende i samfunnet på lik linje med andre, og de skal oppleve at de er til nytte.

Marius Kyte Alfheim som daglig leder på McDonald’s Rådalen var aldri i tvil da han først hørte om Helt med.

– Dette var noe vi hadde lyst å være med på. McDonalds skal speile samfunnet vi lever i, og mangfold har alltid vært en av kjedens styrker. William har helt klart vært en stor tilvekst for vår bedrift, og jeg er overrasket over hvor raskt han har lært de forskjellige arbeidsoppgavene. McDonald’s er jo kjent for å ha et høyt arbeidspress, men det har William taklet veldig godt, sier Marius Kyte Alfheim.

Varierte oppgaver

William Tjore jobber tre til fire dager i uken, og arbeidsoppgavene er veldig varierte.

– Når jeg kommer om morgenen kan jeg begynne med å blåse opp ballonger, etterfylle pommes frites i frysen, brette Happy Meal-kartonger og mange andre ting. Det morsomste er jo å stå i kassen og ta imot betaling fra de som kommer i Drive thru, og betjene drikkeautomatene, sier William.

– Drive thru og drikkeautomatene er faktisk to av de stasjonene som er vanskeligst å beherske fordi ting skal skje raskt, og man må ha presisjon. Av og til er det ti bestillinger på drikke samtidig som skal betjenes, og da kan det gå i ball for hvem som helst. Så jeg er imponert over hvor raskt William har lært seg å fikse dette, ler Kyte Alfheim.

Snu døgnet

Den største endringen i hverdagen for 21-åringen har vært å snu døgnrytmen.

– Jeg har jo vært glad i å drive med gaming, og det ble ofte sent på natten før jeg la meg. Jeg kunne jo sove så lenge jeg hadde lyst. Første dagen på jobb begynte jeg klokken 08, og det var tøft. Nå har jeg fått en mye bedre døgnrytme, og selv om det var slitsomt i begynnelsen, har det absolutt vært verdt det. Det er veldig godt å ha noe å stå opp til om morgenen, sier William.

Mye å lære

William føler han har blitt tatt godt imot hos sin nye arbeidsgiver.

– Arbeidsmiljøet her er veldig godt. Alle smiler og er glade og fornøyde. Jeg var litt usikker på hvordan det var å jobbe her. Jeg har jo spist en del her, og det har sett ganske stressende ut å jobbe her. Det er jo faktisk litt stressende innimellom også, men det har gått veldig bra, synes jeg. Jeg har egentlig lett for å lære ting ganske raskt, og jeg gir ikke så lett opp. Men de har vært veldig flinke til å gi meg opplæring, og det har hjulpet godt , sier William Tjore.

Marius Kyte Alfheim sier at bedriften har lært mye av å ta imot William også.

– Det første vi gjorde var å finne en fast veileder for ham, slik at han har en person å forholde seg til. Vi har gitt William akkurat den samme introduksjonen til arbeidsoppgavene som alle andre får, men en ting skiller seg litt ut: Når vi har sett at han har blitt litt stresset, har vi bare satt tempoet litt ned, slik at han har følt at han mestrer oppgavene. Veiledning og motivasjon fungerer best for alle, sier Marius, som innrømmer at William faktisk har lært seg mange oppgaver raskere enn andre han har ansatt.

Anbefales

McDonald’s Rådalen er landets største restaurant i kjeden, og en stor arbeidsplass i bergensk målestokk med over 100 ansatte.

Marius Kyte Alfheim er glad bedriften har gått inn i samarbeid med Helt med.

– Det er utrolig kjekt å se at vi som en stor bedrift i Bergen kan være med og ta et samfunnsansvar. For meg som person betyr det også mye å vite at vi kan hjelpe andre mennesker med å komme seg ut i arbeidslivet og få en mer meningsfull hverdag. Alt for mange snakker om at de ønsker å bidra, men alt for få gjør noe med det, sier Kyte Alfheim.

Han håper at andre bedrifter kan delta i Helt med, og mener at de aller fleste har mye å vinne på det.

– I en bedrift er det ofte mange oppgaver som skal løses i løpet av en dag. Se på dagligvarebransjen. Varer skal etterfylles, det skal ryddes og kundene kan få hjelp til å pakke varene sine. Det er helt vanlig i for eksempel USA at kundene får hjelp til å pakke varer og bære de ut i bilen. Dette er ikke veldedighet. Vi får god hjelp tilbake. Dette er en vinn-vinn-situasjon, og jeg anbefaler virkelig flere til å bli med i Helt med, sier Marius Kyte Alfheim.

Kjøkkenet neste

William Tjore har fått en ny hverdag. Når han ikke er på jobb liker han fremdeles å drive med gaming. I tillegg spiller han fotball på Djerv.

En av de mange fordelene med å jobbe på McDonalds er at han får anledning å spise burger til lunsj.

– Akkurat nå er det El Maco som er favoritten, og jeg må jo ha en meny til lunsj, sier han.

– Men jeg må sørge for å spille litt fotball så det ikke legger seg for mye her, smiler han og klapper seg på magen.

Før sommeren kommer kan trolig William lage maten han serverer også.

– Neste steg for William er å lære matproduksjon på kjøkkenet. Produksjonen skjer jo på stasjoner, så når vi får gitt han opplæring der, har han vært gjennom alle stasjonene vi har hos oss. Det tror jeg nok vi skal klare før sommeren, smiler Marius Kyte Alfheim.

Alt for mange snakker om at de ønsker å bidra, men alt for få gjør noe med det.

Helt med

Stiftelsen SOR (Samordningsrådet) står bak prosjektet Helt med.

Stiftelsen arbeider for å sikre gode levekår for mennesker med utviklingshemming og andre med kognitive funksjonsnedsettelser.

SOR inngår sentrale avtaler med kjeder/store bedrifter (nasjonalt og på regionsnivå) og kommuner om å opprette arbeidsplasser for utviklingshemmede.

SOR lyser ut stillingene og gjennomfører intervjuer, referansesjekk og det som ellers hører til en i en god rekrutteringsprosess.

Ordningen tilbyr fire ukers betalt arbeidspraksis til de som er aktuelle for stillingene.

SOR følger opp arbeidstaker og arbeidsgiver under hele rekrutteringsprosessen og praksisen.

Etter praksisperioden tilbys cirka 80 prosent av arbeidstakerne fast jobb.

Arbeidstakerne beholder sin uføretrygd, og mottar i tillegg lønn tilsvarende 20 prosent av sammenlignbar tariff.

Bortsett fra spesielle lønnsbetingelser, er arbeidskontraktene lik det alle andre arbeidstakere har. Samme plikter og samme rettigheter.

Snart skal 1800 flere biler ut i dette krysset. Rapport foreslår hvordan det komplette kaos kan unngås

Det travle krysset på Nesttun blir enda travlere når de store utbyggingene er ferdige. Trafikkekspert anbefaler å nekte bilister å svinge til venstre...

Oppfordrer folk til å bruke nye turområder

Kommunen vil spre folk på flere turområder, og har åpnet for turparkering ved flere skoler i bydelen.

Vil uansett holde skoler og barnehager stengt tirsdag etter påske

Dersom regjeringen beslutter å gjenåpne skoler og barnehager over påske, vil første skole- og barnehagedag i Bergen være onsdag 15. april.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten