fanaposten.no

SOLGT: Her er Fana-trioen som har forsvunnet i løpet av 2014. Fra venstre Mattias Totland, Mads Bjørsvik Songve og Mats Joachim Walberg. Foto: Fana Fotball

- Derfor lar vi Fana-talentene gå til rivalene

Brann hadde fulgt denne trioen tett i flere år, likevel lot de spillerne gå til konkurrerende klubber. Her forklarer Sportsklubben hvorfor.

Nyheter · Publisert 09:04, 26 aug 2014

Fana Fotball opplever suksess på mange fronter: A-laget kjemper om opprykk i 2. divisjon og juniorlaget tok bronse i Norway Cup i sommer.

I løpet av 2014 er tre talenter solgt til toppklubber:

Mats Joachim Walberg (21) ble nylig solgt til Bærum (1. divisjon).

Mattias Totland (17) er hentet av Vålerenga (eliteserien).

Mads Bjørsvik Songve gikk til Nest-Sotra (1. divisjon) før sesongstart.

Les også: Fanas fotballtalenter forsvinner til toppklubber

Men ingen av dem valgte Brann. Hvorfor?

Har god oversikt

– Det er mange flotte, talentfulle spillere i Fana og andre klubber i Hordaland, men vi har rett og slett ikke plass til alle. Hadde vi ikke hatt så mange unge spillere selv hadde bildet nok vært annerledes, sier utviklingssjef Rune Soltvedt i Brann til Fanaposten.

Soltvedt har ansvar for kartlegging av aktuelle spillere i denne aldersgruppen.

1,94 meter høye Mats Joachim Walberg er midtstopper, Mattias Totland er midtbanespiller, mens Mads Bjørsvik Songve er høyreback. I denne om gang er trioen tapt for byens elitelag.

– Vi føler vi har god oversikt over disse spillerne. Jeg må legge til at det tidligere har gått mange spillere begge veier mellom Fana og Brann. Mats gikk fra Brann til Fana, sier Soltvedt.

Han så Mats sparke for Sportsklubbens småguttelag sammen med Kristoffer Barmen (Branns A-lag) og Henrik Gjesdal (Tromsø) første gang under Dana Cup i 2007.

– Nå er alle tre toppseriespillere. Det er kjekt!

Respekterte spillerens valg

– Mattias, hva med ham?

– Han er en spennende type som vi har hatt kontakt med siden 2011. Før sesongen la vi inn mer trykk, men han ønsket å bli i Fana, få spilletid og utvikle seg der. Vi mente vi kunne gjort samme jobben, men respekterte valget. Jeg registrerer at han i år har spilt lite. Da VIF kom på banen før Jetcup i sommer måtte vi ta et valg, blant annet ut fra hvor mange spillere vi selv har i samme aldersgruppe og posisjon. For oss er det viktig å ha en langsiktig plan for spilleren før vi henter ham, sier Soltvedt.

Også Mads Bjørsvik Songve har lenge vært på Branns radar.

Soltvedt sier det er en rekke ting som spiller inn når man komponerer Branns A-stall, som alderssammensetning, lokal tilhørighet og nasjonal og internasjonal erfaring.

– Ikke noe nederlag

– Er det trist når lokale talenter går til eliteseriekonkurrenter?

– Det er todelt: For lokalfotballen er det bra at flere klubber i Hordaland utvikler spillere på et høyt nivå i Norge. For oss er det ikke et nederlag. Her kunne vi kommet på banen, men valgte å ikke gjøre det. Noen slår til og blir en hit i Tippeligaen, andre ikke. Det kan man ikke vite. Spranget er stort, og for mange kan det være lurt å først få spilletid i 1. divisjon. Men vi gleder oss om guttene får spille og lykkes. Rune Vindheim og Fana gjør en kjempejobb.

– Spillere som velger andre klubber enn Brann, er de tapt for godt?

– Vi ønsker å ha en god dialog med disse spillerne, følge med dem og ikke kutte noen bånd. Det er viktig å ha god relasjon til andre klubber og spillere, sier utviklingssjef Soltvedt.

Oddvar Skre til minne: – Me var heldige som fekk ha han hos oss

Vårt kjære fylkesstyremedlem gjennom mange år, Oddvar Skre, døyde 2. juli 2022.

– Vi forventer at dette bygget blir godkjent

Tegningene for flerbrukshallen til Idrettslaget Gneist har kommet. Nå venter de bare på godkjenning fra kommunen.

Byråd Bakke tok Fana IL sin klage til følge. – Et langt steg nærmere Slåtthaug Arena

Byråd Thor Haakon Bakke har tatt Fana IL sin klage over avslag på bygging av Slåtthaug Arena til følge. – Dette er en gledens dag, sier daglig leder...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten