fanaposten.no

Politiet har nå gjennomgått saken der de informerte om at føreren av ulykkesbilen i Steinsvikvegen tirsdag var død før han var formelt erklært død. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Derfor feilinformerte politiet om dødsfall

Vest politidistrikt har nå gjennomgått saken der de feilinformerte om dødsfallet til en 19 åring som omkom i trafikkulykken på Sørås tirsdag.

Nyheter · Publisert 12:27, 22 jun 2020

Tirsdag 16. juni klokken 10.27 sendte politiets kommunikasjonsstab ved Vest politidistrikt ut pressemelding hvor det ble opplyst at en person var omkommet i trafikkulykken i Steinsvikvegen.

Samme dag klokken 14.45 kom det en ny melding fra kommunikasjonstaben at dødsbudskapet var feil.

Den 19 år gamle mannen ble erklært død onsdag morgen, og først torsdag klokken 11.23 fikk politiet offisielt beskjed om dødsfallet, og videreformidlet dette til redaksjonene.

Samarbeid er viktig

Onsdag ble det avholdt internt møte i Vest politidistrikt for å finne ut av hva som forårsaket feilinformasjonen. Torsdag var politiet i møte med Helse Vest.

– Det er viktig at politi og helse har et godt samarbeid i slike saker, blant annet fordi det kan fremkomme opplysninger som er viktig både for behandlingsforløpet av de skadde og for politiets videre etterforskning, sier stasjonssjef Torgils Lutro ved Bergen Sør politistasjon.

Sjekket ikke opplysninger

Etter ulykken tirsdag morgen ble de tre skadde kjørt til Haukeland Universitetssykehus (HUS) for behandling. Kort tid etter fikk politiet informasjon fra helsepersonell om at føreren av personbilen var død. Disse opplysningene ble loggført i politiets operative logg. Status for føreren ble endret fra skadet til død i politiets systemer.

– Disse opplysningene ble dessverre ikke kvalitetssikret av politiet slik vi normalt skal ved at vi får en formell bekreftelse på dødsfallet. Opplysningene i loggen ble behandlet som offisielle, og all dobbeltsjekk av informasjon ble gjort opp mot vår logg. Den manglende kvalitetssikringen resulterte derfor i at politiet sendte ut en pressemelding om dødsfallet. Politiet hadde fått opplysninger om at de pårørende var tilstede på HUS og at informasjonen til dem var ivaretatt av helsepersonell. Politiet gav derfor ikke feil informasjon direkte til de pårørende, sier Torgils Lutro.

Møtte pårørende

Kort tid etter utsendelsen av pressemeldingen ble politiet kontaktet av HUS som oppgav at informasjonen som var gitt ut var feil.

– Føreren av personbilen var ikke formelt erklært død. Vi vurderte å sende ut en rettelse fra pressen, men informasjon fra HUS tilsa at det ville bli en ekstra belastning for de pårørende i en uavklart fase. Vi satte umiddelbart i gang å undersøke hva som var formelt korrekt. og dette ble videreformidlet til redaksjonene i en pressemelding, sier Lutro.

Politiet dro til Haukeland universitetssykehus for å møte de pårørende, og fikk senere informert om feilen og beklaget overfor dem.

– Politiet har et selvstendig ansvar for å kvalitetssikre opplysninger vi mottar, og vi beklager sterkt den ekstra belastningen dette har medført for de pårørende. Feilen skyldes en svikt i våre rutiner, og vi har allerede skjerpet rutinene for å unngå at dette kan skje igjen, sier Torgils Lutro.

Elev på Sandsli smittet - 92 i karantene

Fylket melder om et smittetilfelle ved Sandsli videregående skole torsdag.

Denne bydelen har minst smitte i Bergen

Ytrebygda er bydelen med lavest smitte per 1000 innbyggere i årets to første uker.

Etterforsker spredning av manipulert video

Politiet etterforsker saken hvor en lærer er hengt ut i en manipulert video som ble spredt på sosiale medier. – Vi er sjokkerte over at voksne...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten