fanaposten.no

OVERRASKENDE: Forskningsdirektør Igor Esau (t.v.) og PhD student Tobias Wolf fra Nansensenteret undersøkte inversjonen på tre ulike steder rundt bykjernen i går. Resultatet fra målingene her på Nordås overrasket dem. Foto: Mari Møen Nygaard

Dårligere luft i Fana enn i Bergen sentrum

- Resultatet var helt uventet, sier forsker ved Nansensenteret, Tobias Wolf.

Nyheter · Publisert 09:10, 8 jan 2016

Torsdag undersøkte Igor Esau og Tobias Wolf fra Nansensenteret hvor kraftig inversjonen var på forskjellige steder i byen.

Begge sperret øynene opp da de så resultatene fra målingene ved Nordåsgrenda: De hadde nemlig forventet en lav inversjon såpass langt utenfor bykjernen, mens tallene viste det stikk motsatte.

Les også: - Tenk deg å puste gjennom et sugerør

- Det var ganske overraskende for oss at vi fant en så dyp og sterk inversjon i Fana. Det hadde vi ikke trodd, sier Wolf, der han skuer utover Nordsåsvannet.

 

Opphopning av forurensing

Siden søndag kveld har det vært temperaturinversjon over Bergen. Det er et meteorologisk fenomen i atmosfæren der temperaturen øker med høyden og ikke lenger minker med høyden som den vanligvis gjør.

Nansensenteret forsker, med støtte fra GC Rieberfondene, på effektene av temperaturinversjoner på luftkvaliteten i Bergen. Til denne forskningen har senteret installert og benytter et måleapparat som står på tårnet til Geofysisk Instituttet i Bergen.

- Når apparatet står på Geofysen, kan det ikke se denne del av Bergen som vi er i nå, sier Igor Esau til Fanaposten når vi treffer dem på Nordås.

Han og Wolf fraktet i går med seg temperaturmåleren til de forskjellige bydelene for å måle den lokale inversjonen. Instrumentet måler temperaturen i luften for hver femtiende meter oppover opp til cirka tusen meters høyde over byen. Målingene viser direkte om det er en inversjonssituasjon og hvor høy inversjonen er. Les også: Datokjøring innført fra onsdag morgen

- Luften i inversjonslaget blandes mindre med omliggende luftmasser og derfor oppstår en opphopning av luftforurensing fra biler og vedfyring i luften nær bakken. Inversjonshøyden har i de siste dager i hovedsak vært rundt 220 meter, som er normalt for langvarige inversjoner i Bergen. Målinger fra dette instrumentet bidrar til ny kunnskap om inversjoner, ifølge de to ved Nansensenteret.

Interessante funn

Tobias Wolf forteller at resultatene fra gårsdagens målinger nå skal utforskes videre med hjelp av atmosfæremodell for et større område av byen.

- Først når vi har sett på alle dataene kan vi se hva som egentlig foregår her. Siden vi hadde forventet en mindre inversjon så langt ute i Bergensdalen, er disse funnene veldig interessante, sier han.

- Inversjonen her oppe er faktisk enda sterkere enn den vi målte i sentrum. Det er virkelig uventet, sier Igor Esau overrasket.

LES FLERE: NYHETER

- Jeg tror det er mye forurensning rundt her nå. Ved Lagunen har man trolig veldig dårlig luftkvalitet i øyeblikket. Der er det mange flere biler, legger han til.

Onsdag innførte kommunen datokjøring som et tiltak for å bedre luftkvaliteten. Onsdag ettermiddag ble det ikke målt inversjon på Florida ifølge forskerne, og ergo var heller ikke luften spesielt forurenset da.

- Det begynte å blåse litt, og da ble inversjonen borte i løpet av ettermiddagen. Luftkvaliteten var tilfredstillende frem til 17-tiden da inversjonen tok seg opp igjen, sier Wolf.

Les mer om saken i papiravisen i dag, fredag.

STERK INVERSJON: Kurven er helt rett når det ikke er inversjon. Målingene på Nordås viste en svært buet kurve.

- Jeg tror det er mye forurensning rundt her nå. Ved Lagunen har man trolig veldig dårlig luftkvalitet i øyeblikket. Der er det mange flere biler.

Bronse i uoffisielt NM

– Vi er Bjarg, de er Vålerenga. Å slå dem – og være spillemessig helt på høyde – er i seg selv en opplevelse.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten