fanaposten.no

Coop vil åpne en dagligvarebutikk i samme bygg som Obs Bygg i Sandbrekkevegen.

Coop vant butikkstriden på Midtun

Nå kan det bli dagligvarebutikker på begge sider av Hardangervegen.

Nyheter · Publisert 16:14, 27 feb 2019

På Midtun er Norgesgruppen godt i gang med å restaurere det gamle Asko-lageret rett øst for Hardangervegen, der det blant annet skal åpne en ny Kiwi-butikk i 2019.

På andre siden av veien går konkurrenten Coop med planer om å etablere en ny dagligvarebutikk i samme lokale som Obs Bygg. Dette mente Norgesgruppen de ikke hadde lov til, og i fjor valgte de å gå rettens vei for å forsøke å stoppe etableringen.

Havnet i tingretten

Striden kom opp i Bergen Tingrett i januar. Der kunne Norgesgruppen, gjennom selskapet Ulsmågvegen 1 AS, vise en tinglyst servitutt fra 2004. Den slår fast at det ikke er lov å etablere "virksomhet hvor hoveddelen av omsetningen er knyttet til dagligvarehandel" på eiendommen Sandbrekkevegen 95.

Tingretten ga Norgesgruppen medhold, og slo fast at åpning av en ny Coop-butikk i bygget var et brudd på servitutten. Coop ble også dømt til å dekke saksomkostningene.

Anket saken

Men Coop anket saken, og i Gulating lagmannsrett fikk den et annet utfall. Coops argumentasjon er at dagligvarer ikke er hovedomsetningen i bygget, det er det byggevarer som er. Dermed er ikke etableringen omfattet av servitutten.

Norgesgruppen er ikke enige, og mener de to virksomheten må anses som separate og at dagligvarer dermed er å anse som hovedomsetning. Men Coop ble frifunnet, og retten la vekt på at omsetningen av dagligvarehandelen vil ligge på 60 millioner av en totalomsetning på 200 millioner i bygget, altså godt under halvparten.

Avvist av Høyesterett

Norgesgruppen anket saken videre til Høyesterett. Der ble saken avvist, skriver BA onsdag. Dermed er det duket for at to dagligvarebutikker kan åpne på hver sin side av Hardangervegen.

– Saken er avgjort med endelig virkning. Høyesterett nektet saken fremmet, fastslår Coop sin advokat, Per M. Ristvedt til BA.

Det betyr at Coop kan drive bygg- og dagligvare i samme lokale. Nå gjenstår ombygging av lokale for å kunne huse matbutikk.

– Hva vi velger å gjøre er ennå ikke besluttet. Det er en del byggearbeid som må godkjennes og utføres før vi kan si noe mer konkret, sier Bjørn Takle Friis, kommunikasjonsdirektør i Coop til avisen.

Norgesgruppen er dømt til å betalte Coop sine sakskostnader. Etter to runder i retten er beløpet kommet opp i over 700.000 kroner.

Vil samle golfbanen sør for Flyplassvegen

Fana golfklubb ønsker å flytte seks hull fra nordsiden til sørsiden av Flyplassvegen. Slik vil det kunne åpnes for utbygging der dagens golfbane...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten