fanaposten.no

Christian kjøpte flyttbar flaggstang for å «hjelpe» kommuner med pride-flagging

Hva gjør du når kommuner ikke vil flagge med regnbueflagget? Jo, du bestiller deg din egen seks meter høye, flyttbare flaggstang!

Nyheter · Publisert 18:59, 4 jun 2020

Dette var ihvertfall tilnærmingen til Christian Lomsdalen fra Sandsli da pride-tiden nærmet seg og diskusjonen raste i enkelte kommuner om hvorvidt en burde heise regnbueflagget eller ikke.

Nå vil den engasjerte læreren og humanetikeren reise rundt og "hjelpe" kommuner som av ulike årsaker ikke heiser pride-flagget på dagen for det såkalte Stonewall-opprøret den 28. juni.

Fungerer overraskende bra

– Tro det eller ei, men denne blir omtrent seks meter når du drar den ut, sier Lomsdalen, som er nærmeste nabo til Edvard Grieg-hotellet på Sandsli.

Han gir Fanaposten en demonstrasjon og slår opp sin nye stolthet ute i hagen. Den ble kjøpt på det han kaller et "litt tvilsomt nettsted". Den kostet ikke så mye, men fungerer overraskende bra.

– Det er jo ikke en flaggstang jeg skal bruke hver dag, men mer en fest - og demonstrasjonsflaggstang, sier han.

LES OGSÅ: - Vi har verdens beste jobb, men det må bli flere av oss

Kvinnherad snudde

SE VIDEOINNSLAG HER:

Han er nestleder i Human-Etisk Forbund og kjøpte flaggstangen som en del av sitt engasjement i Human-Etisk Forbund Hordaland. Nå står den parat dersom det trengs pride-flagging.

– Det vi ser er at mange kommuner bruker begrensninger i flaggloven til å unngå å flagge under pride-dagene. Vi mener dette er et vikarierende argument. Og når kommunene ikke vil flagge, så tenker vi: Hvorfor ikke gjøre litt gøy ut av det, ta med en flaggstang og flagge foran rådhuset eller midt i sentrum? sier Lomsdalen.

I år var det Kvinnherad kommune han hadde i tankene. Der var det nemlig stor diskusjon om regnbueflagging inntil nylig. Kommunen har tidligere unnlatt å flagge 28. juni, men så ble det endringer i siste liten.

Kommunestyret har nå bestemt at det blir pride-markering for aller første gang i den kommunen.

Det synes Lomsdalen er flott, selv om det satte en liten stopper for planene hans.

– Planen var å ta flaggstangen med til Kvinnherad, men nå ser det ut som kommunen har bestemt seg for å flagge. Så nå er jeg egentlig litt på leting etter en kommune som ikke vil flagge. Kanskje finnes det innbyggerne i en slik kommune som kunne tenke seg å få besøk av flaggstangen? sier Lomsdalen.

Heiste 300 flagg på Bømlo

I flere kommuner i fylket har pride-flagging vært gjenstand for debatt tidligere år. I fjor gikk diskusjonen i Bømlo, som førte til at Lomsdalen og kompani gikk til aksjon. Kommunen heiste flagget i anledning Storapride i nabokommunen Stord, men ble politianmeldt av Partiet De Kristne. Politiet sa seg enig i at dette var et brudd på flaggloven, og flagget måtte ned.

– Da dro vi ned og hengte opp 300 flagg i Bømlo sentrum. Det var utrolig gøy, men ikke noe vi kan gjenta hvert år, sier han.

– Hva sier folk til denne type aksjoner?

– Generelt sett positive tilbakemeldinger, folk synes det er fint og gøy. Så er det «en og annen som ikke er veldig happy. Men sånn må man nesten regne med, sier Lomsdalen.

LES OGSÅ: Debatt: - KrF stoler ikke på foreldrene

- Flagg er et viktig symbol, sier Christian Lomsdalen.

Toleranse

Lomsdalen mener flagg-nekt i norske kommuner bunner i et manglende ønske om å inkludere de skeive inn i det store fellesskapet.

– Jeg mener det går en linje fra den retorikken vi finner i land som Polen, som innfører LGBTQ-frie-soner og Russland, der dette er ulovlig å undervise elever om, til den motviljen vi ser enkelte steder også her hjemme. Dette er holdninger som blir forsterket enkelte steder, og som vi synes er veldig betenkelig sier han.

– Hvorfor er akkurat flagget så viktig?

– Fordi flagg er et viktig symbol. Vi leker "capture the flag", vi heiser flagg på månen og Sydpolen. Flagget har alltid vært viktig for folk!

– Og nå er du altså på leting etter en flaggfri kommune du kan besøke?

– Det beste er jo hvis jeg slipper å bruke flaggstangen, hvis alle kommuner lytter til innbyggerne sine og ønsker å markere det mangfoldet de har i sin kommune på pride-dagen. Ellers vil jo flaggstangen være gøy å ha med seg på stands uansett, enten vi henger regnbueflagget eller et annet flagg på den, sier Lomsdalen.

I Bergen er kommunen flinke til å markere pride synes han, selv om korona gjør at årets pride-parade blir av det digitale slaget.

– Min erfaring er at Bergen kommune er flinke. Det er ingen mangel på støtte i Bergen, men kanskje kan det være at vi bruker flaggstangen her lokalt også? Vi får oppdage underveis hva slags gøy vi finner på, sier Lomsdalen, som nå har bestilt et stort regnbueflagg som passer til den nye flaggstangen.

– For de flaggene jeg har hjemme er små terrasseflagg, og det funker jo ikke, ler han.

Det er alltid en og annen som ikke er så veldig happy. Men sånn må man nesten regne med,

Regnbueflagget

Regnbueflagg er flagg med felt eller striper i forskjellige farger som etterlikner en fargerikregn bue. Slike flagg har tradisjonelt stått for mangfold og fellesskap.

Regnbueflagg med seks vannrette fargestriper er siden 1978 mest kjent som internasjonalt «homoflagg». Flagget blir særlig brukt i prideparader og arrangementer som feirer skeiv kjærlighet og kjønns- og seksualitetsmangfold.

28. juni er den såkalte Stonewall-dagen. På denne datoen i 1969 gjorde homofile, bifile og transkjønnede et opprør etter en politirazzia på Stonewall Inn i New York. Dette regnes som starten på den moderne homobevegelsen, og begrepet "gay pride" ble brukt for å beskrive opprøret.

Pride synliggjør grupper som bryter med normer for kjønn og seksualitet, markerer samhold, solidaritet, respekt og toleranse og uttrykker alles rettighet til fritt å velge sin egen identitet.

Vedtok å bygge boliger for rusavhengige

Onsdag vedtok bystyret i Bergen at det skal bygges seks leiligheter for rusavhengige i Steinsvikkroken.

Brannvesenets nye superverktøy var avgjørende på Kokstad

Natt til lørdag brøt det ut brann i et industribygg på Kokstadflaten. Mye røyk gjorde slukkearbeidet vanskelig. Da kom de spesialbygde robotene godt...

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten