fanaposten.no

Christian Lomsdalen fra Sandsli inviterer til bydelsdebatt om kulturtilbud for ungdom.

Christian irriterer seg over labert tilbud for ungdom: Trommer sammen til debatt

– Hvordan få på plass fritidstilbud til barn og unge i Bergen sør som har sluttet med idrett? For å få svar på dette spørsmålet har Christian Lomsdalen invitert topp-politikere til debatt.

Nyheter · Publisert 14:30, 10 mai 2022

Debattmøtet om fritids- og kulturtilbud for barn og unge blir en del av verdens første kulturdager i Ytrebygda, som går fra 19.-22. mai.

Christian Lomsdalen er kanskje mest kjent som leder i Human-etisk forbund, men har i dag på seg hatten som engasjert privatperson. Det er i kraft av å være Ytrebygda-borger at han har tatt initiativet til debattmøtet, som finner sted lørdag 21. mai i Ytrebygda kultursenter.

– Jeg var irritert over ungdomstilbudet. Sammen med konen min fant vi ut at "dette prøver vi, så ser vi hva som skjer", sier han.

Debattmøte

Med anleggsmaskiner og nye blokker på Sandsli som bakteppe, forteller han Fanaposten om hvorfor det er så viktig å diskutere barn og unges oppvekstvilkår, og ikke minst utfordre politikere om dette temaet.

Fana og Ytrebygda bydeler er i rivende utvikling, noe som i seg selv er positivt. Det er kjempefint at vi utnytter de mulighetene som Bybanen gir. Men det jeg opplever som den største mangelen, er muligheten for et kultur- og fritidstilbud for barn og unge som har sluttet med idrett, sier Lomsdalen.

Det er et velkjent problem: Mange barn faller fra idretten i 13-14-årsalderen, blant annet på grunn av idrettslagene spisser aktiviteten og stiller høyere krav til å delta.

Utenfor huset til Christian Lomsdalen reiser nye Sandsli-blokker seg. Nå vil han ha bedre ungdomstilbud for de mange som skal flytte inn her. Foto: Terje Bringsvor Nilsen

Dermed står veldig mange uten et fritidstilbud fra denne alderen, særlig i Ytrebygda, men også i Fana bydel, sier han.

For alternativene for denne store gruppen ungdommer er og blir få.

Vi har ungdomshus på Søreide og Zinken ungdomsklubb. Begge flotte tiltak, men det er samtidig steder som ikke mottar nevneverdig støtte til å drive fra Bergen kommune. Og samtidig er de ikke i nærheten av nok i en bydel av en slik størrelse, sier Lomsdalen.

Ansvaret ligger hos kommunen

Debatten om barn og unges oppvekstvilkår i søndre bydel har gått jevnt og trutt de siste årene, og alle ser ut til å være enige i at fritidstilbud for ungdom er og blir en mangelvare. Men så langt er det vanskelig å få øye på konkrete tiltak for å gjøre noe med det. Riktignok med unntak av det lokale initiativet Zinken.

Lomsdalen mener ansvaret må plasseres det høres hjemme: Hos kommunen.

Dette trenger ikke være vanskelig. Å gi ungdommer et sted å være kan være nok, og samtidig må foreldregenerasjonen ikke være så redd for at ungdommen samles. Å fjerne benker og wifi for å hindre ansamlinger blir å gå i feil retning. Ungdom trenger et sted der man har et tak over hodet, et sted å sitte, og kanskje også wifi-dekning. Vi må ikke jage de rundt, men godta at de samles. Så må heller Utekontakten, Natteravner og andre stikke innom og se til at det går bra, sier Lomsdalen.

Problemet er at tilrettelagte steder for slike ansamlinger er en mangelvare. Stedene finnes, for eksempel skoler, men det blir ikke lagt til rette for at ungdom kan være der.

Kommunen er veldig flink å huske på veier og annen infrastruktur når det bygges ut, men sosiale møteplasser for ungdom er noe man først husker på når det har blitt et problem. Denne feilen har kommunen gjort hvert tiår, bare i en ny bydel hver gang.

Mener du Bergen bør ha i sin overordnede plan at det skal være krav om at det bygges ungdomsklubb innenfor et visst geografisk område der det bygges boliger?

Jeg tror ihvertfall dette må løses på kommunenivå så lenge vi ikke har et fungerende nivå i bydelene med en viss selvstendig makt. Hadde vi hatt det, så ville det vært det riktige stedet å ha disse diskusjonene, sier Lomsdalen.

Debatt om kultur- og fritidstilbud for ungdom

  • I forbindelse med kulturdagene i Ytrebygda blir det debatt om kultur- og fritidstilbud for unge i Fana og Ytrebygda.
  • Debatten finner sted 21. mai kl. 12-14 i Ytrebygda kultursenter.
  • I panelet: Harald Victor Hove (H), Linn Katrin Pilskog (Ap) og Knut Remi Heimvik (SV). Ordstyrer og arrangør: Christian Lomsdalen.

– På Lagunen er det jo planer om et nytt bygg for ungdom. Er ikke det akkurat det du etterspør?

Jo, og det er vi kjempeglade for. Men det er jo litt talende at vi må ty til kommersielle tilbydere som er lei av å ha ungdommene hengende rundt i sine lokaler for at dette løses. Her burde kommunen kjenne sin besøkelsestid, og lokalene finnes jo stort sett i form av skolebygg. Det finnes områder som kan brukes til skateområder, og det går an å bygge den Fysaken de har snakket om så lenge, sier han.

Noen av de samme spørsmålene blir det opp til politikerne å svare på når de ankommer Ytrebygda kultursenter den 21. mai.

I panelet under debatten sitter Høyres gruppeleder Harald Victor Hove, skolebyråd Linn Katrin Pilskog (Ap) og SVs Knut Remi Heimvik. Møtet blir gratis og åpent for alle.

– Det blir gode muligheter for å utfordre politikerne, og forhåpentligvis ha en god dialog om hva som trengs for ungdommene våre. Så jeg oppfordrer alle som jobber med ungdom og ungdommene selv til å ta turen, sier Lomsdalen, som ikke trengte å lete lenge etter en ordstyrer: Han er nemlig rett mann for rollen selv.

– Jeg skal styre ordet, men jeg kommer nok til å ta ordet en del også. Og jeg blir kanskje ikke den mest nøytrale ordstyreren du har hørt, ler Lomsdalen.

Trafikkulykke på Bønes: Bil skal ha kjørt for langt ut på siden

To biler var involverte i en trafikkulykke ved Bønesskogen fredag ettermiddag.

– Ta dine forholdsregler

– Folk må være bevisste, og ikke gå inn i påsken og tro at det ikke skjer innbrudd, sier stasjonssjef Ronny André Øvrebotten.

11-åring slått av voksen mann

En 11 år gammel gutt skal ha blitt slått av en voksen mann på Nesttun torsdag ettermiddag.

Adresse: Østre Nesttunveg 6, 5221 Nesttun.
Åpningstider: mandag – fredag 09.00-16.00.
Organisasjonsnummer: 939541489

Sentralbord: 55 11 80 10
Tips: tips@fanaposten.no


Ikke fått avis, eller henvendelser om abonnement?
Ring 23 33 91 58 eller send epost til fanaposten@mediaconnect.no

Fanaposten arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Det er også mulig å ta kontakt med Pressens Faglige Utvalg (PFU), et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål.

Fakturainformasjon:
Vi mottar kun elektroniske faktura (EHF eller pdf): regnskap@mbkonsern.no
Les mer om efaktura her.


Ansvarlig redaktør: Ståle Melhus, 982 17 445
Daglig leder: Kenneth Dahling, 952 24 714

© Fanaposten